Re-Design mental
Re-Design mental
Nu, mulțumesc.
0:00
-3:45

Nu, mulțumesc.

Credeți că a ținut? Nu. Am avut cu cine să fac asta? Nu.
Despre cum se bat cap în cap planurile părinților cu dorințele copiilor, în povestea Anitei și a celor 2 copii: unul, cel mai fericit și mai curios, care nu a interacționat mai deloc cu sistemul tradițional, iar celălalt care încă se luptă să scape de traumele generate de același sistem.  

 “Nu, mulțumesc” a fost primul lucru pe care l-am observat la copiii care învață în alternative educaționale, spune Cassidy Younghans, profesor plecat din școala tradițională pentru a se implica în mișcarea globală de transformare a procesului de învățare și educare.

Nu, mulțumesc - sunt două cuvinte simple, refuzate fundamental copiilor în școala tradițională. Imaginați-vă doar acest răspuns la lista de teme cu care pleacă copilul în fiecare zi de la școală. Un zâmbet din partea profesorului ar fi varianta pozitivă, în cea negativă probabil temele s-ar dubla.

Libertatea copiilor de a spune “nu, mulțumesc” la lucrurile care nu-i interesează este, pe scurt, esența alternativelor educaționale, indiferent de formă.

A povestit despre experiența ei în școli democratice sau în alte forme de învățare, în cadrul Conferinței AERO (Alternative Education Resource Organization), un eveniment în care tinerii și adulții discută și dezbat împreună soluții legate de variantele diferite în care tinerii din zilele noastre învață și se adaptează.

Sistemul educațional se transformă, fie că vrem sau nu, iar în alte părți de lume schimbările au început de decenii.

La noi se întâmplă mai greu, dar se întâmplă. Tinerii și copiii de astăzi nu vor aștepta aprobarea noatră pentru a face și a acționa. Dacă vrem să construim o relație cu ei pentru tot restul vieții, nu doar până la 18 ani când devin majori, dar nu neapărat maturi, ar fi bine să deschidem ochii larg, să-i ascultăm și să acceptăm schimbarea.

… Și atunci, dacă tot se întâmplă, nu ar fi mai bine să o îmbrățisăm?

Join the education revolution!

Conferința anuală organizată de AERO își propune să facă cunoscute alternativele educaționale către un număr cât mai mare de părinți, copii, tutori, educatori și decidenți din sistemele tradiționale de educație.
Anul acesta se va desfășura în perioada 24 - 27 iunie și va fi exclusiv online.

Vor fi împreună pionieri și veterani ce promovează diverse forme de învățare, pentru toate vârstele copiilor: speakeri din șase continente, iar noutatea acestei ediții constă în workshop-uri și sesiuni susținute de tineri - acei tineri ale căror nevoi ar trebui considerate în construcția oricărui sistem sau formă de învățământ.  

Educația este un subiect critic peste tot în lume. Este, de asemenea, unul dintre pilonii construcției unei societăți sustenabile, motiv pentru care conversațiile și dezbaterile din cadrul conferinței AERO sunt interactive și facilitează accesul tuturor celor interesați de felul în care învață copiii noștri.    

Noi vom susține un workshop cu tema “The neuroscience of heutagogy” - următorul pas în știința educației, învățarea auto-dirijată, în ritmul și termenii proprii. Trăim deja în societăți bazate pe “knowledge sharing”, iar în cadrul sesiunii vom explora legăturile și impactul pe termen lung dintre hobby și job, precum și descoperirile din neuroștiințe aplicate în zona educației.


Recomandări din comunitate

📌Tu ce crezi: copilul tău pierde timpul pe telefon și internet sau e pasionat de video și comunicare? Primul curs din România de regie de film pentru copii vine să ajute la elucidarea acestei dileme. Recomandare Laura
📌
Pentru viitorii scientists - 7 sugestii pentru învățarea științelor pe cont propriu.
Ce sunt coralii? O carte despre învățarea auto-dirijată. - Recomandări Adriana
📌
Bibloteca virtuală “Clasic e Fantastic” - Recomandare Cristi
📌
De ce avem nevoie să luăm în serios arta la copii? - Recomandare Gabriela
📌 Atelierele de săptămâna viitoare și întâlnirile din parcuri - secțiunea Events.

Comunitatea CEREHARD


Copiii învață și absorb informații prin natura lor, în timp ce paradigma educațională din întreaga lume se bazează pe ideea că sunt leneși și trebuie constrânși cumva să învețe.

Cum știm că este momentul să căutăm alternative educaționale pentru copiii noștri? Unii dintre ei știu să articuleze nemulțumirea și verbalizează refuzul de a merge la școala tradițională, dar alții nu, iar rolul nostru de părinți este să descoperim împreună cu ei cauzele.

Câteva indicii pe care le puteți recunoște, indiferent de sistem educațional, țară, rasă, etnie:

  • copilul vine de la școală obosit și irascibil? spune că urăște școala?

  • și-a pierdut interesul pentru a dedica timp unei activități atractive?

  • se plânge de conflicte sau de situații incorecte la care au fost părtași? 

  • vi s-a sugerat că poate copilul suferă de “ceva” și că poate ar trebui să urmeze un tratament? Căci comportamentul lui nu se “cadrează”… Boala se numește Educational Deficit Disorder și este a sistemului, nu a copilului.

Zece indicii că este posibil să aveți nevoie de un alt drum educațional pentru copilul vostru - sintetizate și preluate de la AERO.

Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD

0 Comments
Re-Design mental
Re-Design mental
Prin CEREHARD susținem alternativa educațională de tip EOTAS - Education Otherwise Than At Standard School. Împărtășim experiențe, facem schimb de resurse de învățare și ne sprijinim reciproc în dezvoltarea copiilor noștri.