Când părinții își presează copiii să obțină rezultate, nu le oferă șansa de a nu-și mai pune această întrebare.
Spune și un sondaj realizat de Harvard University Graduate School of Education:
două treimi dintre elevi au declarat că ei cred că părinții lor ar pune mai presus realizările, decât grija față de ceilalți;
copiii erau de 3 ori mai predispuși să fie de acord cu afirmația: “Părinții mei sunt mai mândri dacă iau note bune la cursuri, decât dacă sunt un membru al comunității care se îngrijește de mine, în clasă și la școală.”
Cercetările sugerează că, atunci când părinții pun prea mult accent pe realizări, copiii încep să deducă că realizările definesc cine sunt și câtă valoare au. Și, uneori, dezamăgirea și furia noastră față de eșecurile lor sunt atât de palpabile încât ei simt că dragostea pentru ei este condiționată de succesul lor, întărind ideea că valoarea lor, și capacitatea de a-i iubi, este definită de ceea ce obțin, nu de cine sunt.
Cum pot părinții să hrănească stima de sine a copiilor fără a crește narcisici - de la MindShift.
Apropo de examene...
“Suntem împinși de toată lumea să luăm bacul, să facem o facultate, să luăm licența, să facem și un master. Apoi, după toți acești ani, ajungem să stăm în fața televizorului și să ne întrebăm de ce nu mai vrea nimeni să lucreze ca muncitor necalificat. Suntem băgați de școală în aceeași oală și ți se spune că dacă ești mai jos față de colegii tăi, ești un fraier fără niciun fel de viitor.
Examenul ăsta de bac mi-a arătat că nu vreau ca, peste 20 de ani, copiii mei să treacă prin același proces: să fii stresat constant jumătate de an, în ultima lună să nu mai poți discuta nimic cu ei. Apoi, în ziua cea mare, să te lovești de oameni acri și de un sistem antifraudă care te consideră vinovat dinainte să clipești.”
Din poveștile bacului românesc, iar în audio Miruna împărtășește concluzia ei despre examenele Cambridge. A povestit mai multe despre toată experiența, la ultima întâlnire a părinților Cereharzi, întâlniri pentru care vă reiterăm invitația de a participa.
Nu presați copiii să aleagă o cale și să le excludeți pe altele prea devreme.
Tinerii se dezvoltă bine atunci când li se oferă libertatea de a explora o gamă largă de interese fără a fi obligați să se limiteze la vreuna dintre ele - la fel cum un copil mic ia o jucărie și se joacă cu ea pentru o vreme, apoi o lasă baltă pentru alta. Atunci când nu știi prea multe despre lume sau despre tine însuți, explorarea este esențială.
Încurajați angajamentele pe termen scurt în diverse activități, un sezon, la un moment dat. Experimentul este exact ceea ce toți tinerii au nevoie și merită să facă, astfel încât, într-o zi, să știe suficient despre ei înșiși și despre lume pentru a rămâne cu ceva ce le place. Recomandă și Character Lab.
Și, totuși, de ce chinuim copiii?
S-a scris mult despre creșterea constantă, în ultimii 50 de ani, a ratei depresiei, anxietății și sinuciderilor în rândul copiilor și adolescenților. A avut loc într-o perioadă în care tinerii au fost supravegheați, dirijați și protejați de adulți din ce în ce mai mult. Au avut tot mai puține oportunități de a se juca liber, de a-și urmări în alte moduri propriile interese și de a-și rezolva problemele.
Există o relație cauză - efect între aceste tendințe istorice: presiunea, monitorizarea și judecățile continue din partea adulților, împreună cu pierderea libertății de a-și urma propriile interese, au ca rezultat anxietatea, depresia și nemulțumirea generală față de viață. - continuarea.
Pentru părinții de fete
Până la vârsta de 8 ani, nu există nicio diferență între fete și băieți în ceea ce privește nivelul de încredere. Între 8 și 14 ani, încrederea fetelor în ele însele scade cu 30%. “Am fost surprinși de cât de repede, cât de adâncă este această scădere”.
Cauzele și tipurile de presiune pe care le resimt fetele în această perioadă, dezbătute de A Mighty Girl.
Pentru părinții de băieți
La fel ca majoritatea copiilor mici confruntați în mod constant cu un părinte sau un adult furios, băieții au început să manifeste anumite trăsături comportamentale. Tații furioși și fiii pe care îi cresc.
Recomandări din comunitate
📍Epigenetica nu se referă la modificări ale ADN-ului nostru, ci mai degrabă la modul în care factori precum experiențele din copilărie, relațiile, dieta și activitatea fizică influențează care dintre genele noastre sunt “activate” sau “dezactivate”. Expresia genetică este potențialul nostru: este ceea ce am putea fi, dacă contextul vieții noastre ar sprijini această dezvăluire. - FreeThink.
📍Învățarea este o experiență fertilă și chiar palpitantă. Dar poate fi și confuză, plictisitoare, obositoare, iar acest lucru este valabil mai ales atunci când îți este impusă împotriva voinței tale, așa cum tinde să fie pentru mulți copii. O temă pentru acasă îi determină pe copii să reflecteze profund asupra învățării și a limitelor acesteia, în filmul polonez Nauka (Educație), cu subtitrare în limba engleză.📍Idei de încercat - Science in school.📍Ceea ce mănânci îți poate reprograma genele.📍Top 10 locuri de muncă ale viitorului.📍Joburi la AEON + Muncitori (și voluntari) pentru un șantier arheologic la Complexul Muzeal Național Neamț.📍Cât de vechi este scrisul în limba română?📍Introducere în Procesarea Limbajului Natural.📍The World's First Electric Generator - video.📍Materialul miraculos: Grafenul.📍Cum își schimbă culoarea cameleonul?📍Despre beneficiile învățării mixte (blended learning).
📍„Pe mine mă șochează cât de tare îl ascultă”, spune mama lui David, care și-a dorit ca fiul ei să aibă în jur oameni care să-l respecte și de la care să învețe – nu să fie cel mai bun la informatică, nici chiar cel mai bun la înot, ci să fie un om bun –, și e fericită să vadă asta în echipa lui. „Dacă i-aș fi spus eu să citească Seneca, cred c-ar fi râs de mine.” Acum, David are o mică bibliotecă despre filosofia stoică, care îl ajută să gestioneze presiunea.” Oamenii din jurul lui David Popovici și ce au însemnat aceste relații în devenirea lui - un portret realizat de DoR, înainte de obținerea dublului record mondial la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta.
📍Fără profesori, fără reguli: tendința de școlarizare în care copiii fac ce vor ei.
Sau despre cei care “nu se aliniază”, ceea ce vă dorim și vouă!
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD
Share this post