Re-Design mental
Re-Design mental
Întâi explorează, apoi exploatează.
0:00
-2:31

Întâi explorează, apoi exploatează.

De ce anumite perioade sunt înfloritoare și care ar fi secretul unei asemenea performanțe? De ce unii oameni se mențin “pe val” și alții nu?

Un studiu, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, a analizat munca a peste 25 de mii de creatori, artiști și oameni de știință și a scos la iveală concluzia că, pentru cei mai mulți și indiferent de vârstă, realizările memorabile au fost concentrate într-o perioadă relativ scurtă cu care s-au întâlnit o dată, maxim de două ori în viață.

Cum au ajuns acolo? Este rezultatul unei combinații: o perioadă de explorare de diverse idei, teme, preocupări, stiluri, urmată de o fază de exploatare când au sintetizat și au transpus în practică tot ceea ce au acumulat în perioada de exploatare.
O cercetare recentă adusă în atenția publică de un jurnalist american.

Pare că nu are legătură cu subiectele noastre obișnuite, nu-i așa? Mai citiți o dată, vă rog.
Este la fel de valabil și în cazul copiilor cărora le permitem acest tip și timp de explorare, pentru ca ulterior să poată exploata. Și fără să fie neapărat artiști, designeri sau orice altă meserie asociată cu arta sau creația.
Este despre îngăduința acordată explorării, experimentului, greșelii.

Sunt părinți care nu au răbdarea necesară. Nu le dau timp suficient copiilor să copilărească. Intră într-o formă de educație alternativă și dacă nu văd rezultate în câteva luni se panichează. Se întorc la reflexele știute, în care dacă bifează răspunsuri și primesc note înseamnă că “fac ceva”, cu o finalitate imediată.

Este o abordare pe termen scurt, o boală deja, a societății noastre.
Vrem rezultate ieri. Nu azi, nu mâine, darmite peste câțiva ani. Nu știm să așteptăm, pentru că ne grăbim să recoltăm. Nu vrem să avem răbdare, pentru că ni s-a spus că avem dreptul la recompense rapide.

Și aplicăm asupra copiilor principii de eficiență economică.

Dar dacă nici pentru copilul nostru nu suntem dispuși să investim timp, răbdare și energie ca să învățăm noi, adulții, și să-l putem sprijini, atunci care-i rolul nostru?


Copiii ăștia chiar învață singuri?

Și este etic să pregătim copiii pentru viitor?

“Dacă noi adulții ne-am preocupa mai puțin să pregătim cetățenii de mâine, pe baza prezentului imperfect de acum, și ne-am preocupa mai mult să sprijinim copiii de astăzi în a cunoaște ceea ce ei vor să cunoască și să aprofundeze?

În final, ei sunt cei responsabili pentru a-și crea viitorul așa cum și-l imaginează. Ei îl vor trăi. Cine suntem noi să le spunem ce le va fi folositor în viitor? De unde știm noi ce este pierdere de timp pentru ei?

În viața de astăzi, de zi cu zi, nu există viitor. Este doar acest permanent prezent, pe care îl creăm împreună cu copiii noștri. Iar dacă vrem să fim etici în educația pe care le-o oferim, atunci singura abordare este cea în care suntem alături de copii - așa cum sunt și cum pot ei astăzi, lăsând viitorul pe seama lor, dar sprijinindu-i să fie și să facă maxim din ceea ce sunt capabili astăzi.” Un text bun de la Teacher Tom.


Nu putem schimba lucrurile, comportându-ne la fel ca înainte să retragem copiii din sistem.

Ar fi sinteza convorbirilor de la ultima întâlnire pe Zoom a părinților Cereharzi, când am punctat perspective diverse prin care ne diferențiem, din punct de vedere al comportamentului, față de părinții din școala standard.

“Vreau să văd copiii cum înfloresc și mi-am dorit să intre în lumea reală de la început, să fie în viață, nu în afara ei, într-un mediu steril cum este școala.”
Ne-a mărturisit Raluca (audio), iar miercuri a avut loc prima întâlnire din “Atelierul de Gândire Critică”, organizat de Raluca pentru comunitatea noastră.
Vă invităm să participați, pentru că împreună explorăm și învățăm pentru noi, dar mai ales pentru beneficiul copiilor noștri. Adolescenții sunt foarte bine-veniți.😊

Atelier de Gândire Critică


Recomandări din comunitate


📌Proiect finalizat, prin dăruirea familiei Rusu, în primul rând. Vă așteptăm în număr cât mai mare.
📌Despre oameni bălți și oameni râuri, și de ce e important să fim mai degrabă oameni râuri, într-o conversație cu Mircea Miclea, ce merită citită sau ascultată periodic. - Recomandare Mihaela
📌
O carte pentru cei care doresc să înțeleagă măcar o fărâmă din funcționarea creierului + o prezentare despre fascinanta teorie a conștienței. Ca să alegeți informat: URA oferă o lună de studenție, cu acces la cursuri și seminarii. - Recomandări Adriana
📌
Despre gesturile “din loc în loc” și puterea solidarității - Recomandare Ciprian
📌Sentimentul de “împreună” - profesorii reclamă într-un studiu recent lipsa acestui concept în școlile românești, 80% dintre cei chestionați declarând că munca lor nu are niciun efect pozitiv asupra sănătății lor mintale sau a stării de bine.
Cine plătește? Ați ghicit: copiii noștri.


Nu suntem “vizuali”, “auditivi” etc.
Pentru învățare este necesară participarea tuturor simțurilor - avem peste 20 de receptori care sesizează modificări de presiune, pH, de temperatură, de lungimi de unde electromagnetice, de câmp magnetic etc.

Combinarea și procesarea impulsurilor de la toți acești receptori asigură învățarea reală, nu toceala / memorarea fadă, care se atenuează în timp și dispare, fără să lase vreo urmă și care servește doar unui scop imediat - dresajul pentru notă.
Despre așa-ziselestiluri de învățare”, iar în video legătura dintre învățare și zonele cerebrale responsabile de dezvoltarea imaginației copiilor.

Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD

0 Comments
Re-Design mental
Re-Design mental
Prin CEREHARD susținem alternativa educațională de tip EOTAS - Education Otherwise Than At Standard School. Împărtășim experiențe, facem schimb de resurse de învățare și ne sprijinim reciproc în dezvoltarea copiilor noștri.