Re-Design mental
Re-Design mental
Toți copiii caută să fie ascultați.
--:--
Current time: --:-- / Total time: --:--
--:--

Dar, din păcate, unii părinți nu au timp pentru ei, spune tăticul din audio.
A asculta la modul activ, cu empatie, este o abilitate pe care nu o deprindem în școala standard, o calitate esențială, însă, atunci când vrem să dovedim că ne pasă cu adevărat de ceilalți. Iar noi vrem să vă ascultăm pe voi.

Orice acreditare a unei instituții care funcționează după sistemul educațional al UK are “termen de valabilitate” de 3 ani. Așa că, după acreditarea ca British Curriculum School obținută în 2020, în 2023 vom avea următoarea inspecție - de data acesta și ICEOTAS. Pentru a putea trage niște concluzii și a comunica rezultatele alternativelor educaționale din categoria EOTAS (education otherwise than at standard school) aplicate în România, avem nevoie de un feedback de la voi, cu date care ne vor servi atât la promovarea pe mai departe a conceptului EOTAS, cât și la remedierea eventualelor erori.

CEREHARD face parte din EUDEC (comunitatea școlilor democratice din Europa), din ASDE (alianța pentru învățarea auto-dirijată) și din AERO (asociația alternativelor educaționale revoluționare) și beneficiază de susținere din partea acestor organizații. În acest context, informațiile furnizate de CEREHARD vor completa tabloul general al abordării educației non-standard la nivel internațional, servind ulterior dezvoltării unor sisteme de învățământ dinamice, personalizate, adaptate prezentului.
Sunt 12 întrebări și durează circa 10 minute. Mulțumim anticipat pentru implicare.

Chestionar


Și, totuși, funcționează.

O spun copiii, o spun părinții, dar o spun și studiile.
Educație altfel, învățare auto-dirijată, un/world/home/travel - schooling, învățare acasă sau liberă și alți termeni similari exprimă un concept relativ nou în spectrul educațional, îndeosebi național.

Pe scurt, copilului i se permite să-și urmeze interesele, să exploreze și să experimenteze diverse direcții de preocupări, cu sau fără curriculă. Familiile care aleg o astfel de alternativă educațională sunt atente la nevoile copilului și sunt preocupate, în primul rând, de echilibrul emoțional și mental al copilului. Un tânăr echilibrat pe toate planurile va putea aborda, dacă își dorește, traseul academic potrivit, la timpul potrivit. 👉Date care susțin această abordare:

  • copilul dezvoltă motivație internă și auto-determinare;

  • este stimulată stimulează pasiunea pentru învățare pe termen lung (Cezara confirmă);

  • timpul petrecut în activități mai puțin structurate ajută copilul să dezvolte abilitatea de a gândi pentru el însuși, de a se organiza și a genera astfel propriile reguli și metode pentru a-și atinge obiectivele (despre diferențele între copiii din sistemul standard și cel alternativ a povestit și Miruna);

  • creativitatea este stimulată, se dezvoltă reziliență în fața stresului și anxietății;

  • copilul învață responsabilitatea și dezvoltă abilități de rezolvare a situațiilor dificile (cazul Anei);

  • contrar percepției generale, copilul cultivă abilități sociale elaborate (David a povestit ceva similar);

  • tânărul dezvoltă aptitudini antreprenoriale.

Acestea au fost sintetizate într-un infografic de Home Education Network + o scurtă istorie a acestui tip de învățare și cum a ajuns să fie încorporat în sistemul de educație din Australia.

Cu cât înțelegem mai multe despre ce și cum se întâmplă în lume referitor la sistemul educațional, cu atât vom reuși să integrăm și noi, la nivel național, astfel de abordări, acum ignorate, în cel mai bun caz.


Cum e cu “lumea reală”?

🚩”Când vei avea de-a face cu lumea reală, vei vedea cum este, auzeam mereu. Ideea inoculată copiilor este că au nevoie să fie obișnuiți de mici cu lucruri neplăcute, căci doar astfel vor fi pregătiți pentru ceea ce-i așteaptă în “lumea reală”, orice ar însemna asta: prieteni, job, taxe, interacțiune cu alți oameni sau autorități, facultate, spațiu personal. Practic, orice. Mitul din jurul acestei idei este că de îndată ce pășește în “lumea reală”, din afara școlii, tânărul nu este pregătit să gestioneze situații ca cele de mai sus.

Experiența mea, însă, vine să susțină tocmai opusul. Să fii autonom și capabil să alegi și asumi decizii este cel mai greu lucru de făcut, la orice vârstă. Iar noi am învățat asta fără să ne dăm seama și fără constrângere, și este cel mai puternic sentiment. Viața este învățare continuă: poți să te împotrivești sau poți să accepți. Eu am avut norocul să fiu lăsat s-o accept.”
Despre întâlnirea cu “lumea reală” a unui fost “elev” dintr-o școală liberă, care a practicat învățarea auto-dirijată - text și audio 8 min.


Nu v-ați pus întrebarea despre cum se vor integra mai târziu în câmpul muncii dacă nu vor avea la mână o diplomă?

“Integrarea în câmpul muncii în afara parcursului dictat de societate este cea mai mică temere a mea. Copiii crescuți astfel se dezvoltă frumos și armonios și își păstrează vie dorința de a învăța în orice circumstanțe. Experimentează tot felul de lucruri de care sunt curioși și își creează propriile păreri despre lume și viață, nu cele care le sunt “predate” sau induse de alții.

Adaptabilitatea este iarăși un avantaj colosal, învață să se descurce în atâtea situații și capătă skill-uri potrivite pentru viața adevărată. (...) Diplomele pot fi sau nu valoroase, dar noi îi vom sprijini să studieze tot ce își doresc și dacă locul de muncă ideal pentru ei nu va exista, vor avea resursele să și-l creeze.”
Andra Geangu, mama care a ales lumea să le fie școală celor trei copii ai ei. Ce înseamnă conceptul de worldschooling și cum e să călătorești aproape tot timpul și să îți educi copiii în afara pereților unei clase.


Costuri emoționale

🚩De ce sunt tinerii atât de triști? Părinți anxioși care își transferă involuntar fricile asupra copiilor, efectul social media, în special asupra adolescentelor, stresuri legate de viitor și de lumea în care trăim, etc.
O analiză din SUA, dar factorii identificați sunt la fel de prezenți și în societatea noastră.

🚩Pandemia și efectele în valuri legate de anxietate și stres au justificat pentru mulți exonerarea de la o minimă verticalitate în conduită. Concret, nivelul de înșelăciune a crescut substanțial, odată cu pandemia, spune o analiză efectuată în rândul elevilor. Tinerii ce experimentează un nivel ridicat de stres, tristețe și alte emoții negative au tendința să fie mult mai predispuși la furt, copiat și plagiat.

Iar efectul pe termen lung este și mai devastator: creierul se adaptează la incorectitudine, fiecare acțiune făcând adaptarea emoțională din ce în ce mai ușoară.

🚩În ciuda tuturor progreselor tehnologice și a accesului la diferite resurse, generațiile actuale nu sunt mult mai avansate în arta de a oferi tinerilor copilării sănătoase din punct de vedere emoțional.
Semnele declinului se regăsesc în tristețea adolescenților, în presiunea și stilul de viață concentrat pe performanța cu orice preț, iar asta se întâmplă nu pentru că noi adulții suntem răi sau indiferenți la copii, ci pentru că nu am făcut încă suficiente progrese în a oferi aparent cel mai simplu lucru din lume, dar în esență extrem de complicat: iubirea necondiționată.
Ce înseamnă copilăria sănătoasă emoțional? - text și video 9 min.

Recomandări din comunitate

📍Concurs NextlabTech.📍Pentru copiii pasionați de arhitectură + alte minuni de inginerie & arhitectură.📍Despre daci - de la surse și arheologie la dacomanie.📍Curs de interpretare a patrimoniului Art Nouveau.📍Ce ne spun copacii? - cu Sir David Attenborough.📍Despre puterea exemplului.📍Tabere de mountain bike, la prietenii din Azuga.📍Felul în care părinții reacționează la problemele de matematică modelează comportamentul copiilor.📍”Revolution school” când reinventarea școlii chiar se întâmplă.

📍Conferința AERO 2022 se va desfășura online între 25-27 iunie, iar tema centrală va fi “Pandemia a schimbat sistemul de educație. Ce facem mai departe?” Conversațiile se vor concentra pe acțiuni concrete și transformări pe care le putem aduce fiecare în mediul sau societatea în care trăim. Programul conferinței aici.

Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD

Discussion about this podcast

Re-Design mental
Re-Design mental
Prin CEREHARD susținem alternativa educațională de tip EOTAS - Education Otherwise Than At Standard School. Împărtășim experiențe, facem schimb de resurse de învățare și ne sprijinim reciproc în dezvoltarea copiilor noștri.