Re-Design mental
Re-Design mental
M-au lăsat să mă dau cu capul.
0:00
-3:07

M-au lăsat să mă dau cu capul.

Uneori, e greu să ai libertate totală. Sună minunat, dar dintr-o dată ai o groază de posibilități. M-am panicat puțin și am avut tendința să fac cum știam înainte. Libertatea a venit și cu o doză de responsabilitate în plus: când tu îți organizezi totul și nu-ți ies lucrurile, cam tu ești responsabil.

Nu știu de ce adulții pun presiune pe copiii de 18-19 ani să decidă ce vor să facă cu viața lor: faptul că îți dai seama că nu este ce îți dorești, este un câștig. Important este să avem disponibilitatea părinților.

De ce s-a răzgândit în privința examenului SAT, cum și-a descoperit limitele, dar și răspunsul la celebra întrebare “cum socializăm în home&unschooling?” în conversația cu Ana, cea care deschide seria convorbirilor cu adolescenții din Cerehard.

O conversație de ascultat de către toți părinții care se confruntă cu îndoieli, firești, de altfel.


Dincolo de experiența ei, din povestea Anei răzbate un sentiment puternic de personal agency, încrederea că este capabilă să-și definească viitorul, chiar și în linii mari.

Care este opusul lui personal agency? Ideea că nu suntem capabili să ne realizăm visurile, ne vedem în scaunul pasagerului și nu în al șoferului, pe un drum pe care nu-l alegem și care nu ne place.
Angela Duckworth de la Character Lab explică originea acestui termen și cum îl aplicăm în relația cu copiii.

👉Tinerii au nevoie de provocări și suport, în același timp, pentru a-și dezvolta încrederea. Nu le putem rezolva noi problemele lor și nici nu ne putem aștepta ca ei să se dezvolte fără să experimenteze singuri.

👉Nu le spuneți că au control complet asupra vieții lor. Nu este adevărat. Totuși, fiecare are control într-o anumită măsură asupra anumitor lucruri și, mai ales, asupra gândurilor și acțiunilor sale.

👉Dați-le roți ajutătoare. Poate părea paradoxal, dar tinerii au nevoie de voi părinții pentru a-și dezvolta sentimentul de personal agency. Încurajați-i să încerce și lucrurile care poate îi sperie. Ei trebuie să le experimenteze, iar rolul nostru este să îi asigurăm că suntem acolo, când au nevoie și când ne solicită. Iar atunci când se simt pregătiți, au nevoie să-i lăsăm pe cont propriu. Iar noi avem nevoie să acceptăm.


În loc de idealuri și provocări, copiii sunt corcoliți și protejați, spunea Viktor Frankl în 1979 și explica cât de important este în formarea tinerilor ca ei să se confrunte cu idei și contradicții, dar și să aibă modele care să-i inspire (video 4 min).
Viktor Frankl este medicul neurolog care a publicat Man’s Search for Meaning, pe baza experienței din lagărele naziste.


Ce pierdem când grăbim copilăria?

Am ajuns să tratăm copiii ca pe un produs în care trebuie să investim pentru recompense viitoare. Părinții experimentează multă anxietate relativ la viitorul copiilor și ajung să se comporte ca un curator care adună experiențe ce devin nenaturale și chiar lipsite de bucurie pentru copil, la un moment dat.

Spune Erika Christakis, autoarea “The importance of being little” în care vorbește despre costurile colective pe care le avem în societate, atunci când nu mai vedem lumea prin ochii copilului.   

“A fi mic” are foarte multă importanță pentru că semnele acestei experiențe se văd mai târziu, în sănătatea fizică și mentală a adultului. Studiile arată că speranța de viață și capabilitățile lor socio-emoționale sunt mai robuste atunci când au șansa să învețe prin joacă și relații profunde, autentice cu cei din jur, și când creierul se dezvoltă într-un mediu ce cultivă utilizarea limbajului pentru înțelegere, empatie și un mediu adaptat ritmului și personalității copilului.

Vorbește despre adultification, eșecul adulților de a vedea lumea din perspectiva copilului. Fenomenul este omniprezent în societățile dezvoltate, iar una dintre cauze este indisponibilitatea părinților de a descoperi ce face ca ochii copilului să strălucească și din lipsă de încredere în capacitățile lui.

Educația de calitate este despre relații, spune ea.

Adulții care înțeleg felul în care se dezvoltă copilul și care sunt prezenți și disponibili pentru copil sunt, de departe, aspecte mult mai importante decât orice alți indicatori ai calității practicați pe scară largă, cum ar fi mărimea clasei, mediul fizic sau o anumită programă.

Mai multe într-un interviu pe Edutopia - un proiect al fundației George Lucas Research ce-și propune să transforme educația prin cercetări și dezvoltarea de abilități pentru generațiile tinere.
Și tot de le Edutopia, cum facem tranziția către învățarea de tip Project Based Learning, o abordare absentă în școala standard, dar prin care învățăm eficient și pe termen lung, adulți și copii deopotrivă.


Cunoașterea împrăștie frica - Recomandări din comunitate

Este important să le inculcăm copiilor noștri valori care să ne scoată dintr-un cerc vicios în care ne mișcăm în gol, de foarte multe decenii, spune Ciprian în audio mai sus, o sinteză a conversațiilor interesante pe care le-am avut la întâlnirea de la Azuga.

📌Chemați adolescenții! Astăzi, de la 16, ora României, începe AEROx2021 - prima conferință organizată și pusă în practică integral de către tineri, pentru tineri. Lumea se schimbă peste tot, inclusiv în colțul nostru, iar copiii au nevoie să fie ancorați în realitățile pe care le vor trăi ca adulți, încă de pe acum.
Pentru tinerii sub 21 de ani participarea este gratuită, programul este aici.
📌Nu am întâlnit încă părintele care să-și dorească pentru copilul său să fie tâmplar, cizmar sau croitor. Despre copiii care poartă povara neîmplinirilor noastre.
Dispozitivele cunoașterii – sau de ce analfabetismul e orice altceva decât o vină individuală. - Recomandări Ciprian
📌Atelier de gândire critică, propus de Raluca, și ne bucură interesul vostru pentru aceste subiecte.
📌Invitația lui Cristi - sperăm să fie începutul unei frumoase prietenii.
📌Școlile se pot schimba, dar doar când vor practica un leadership al ascultării, care are de-a face cu modestia și integritatea. 20 de întrebări prin care ne ghidăm învățarea prin cercetare. Cum este folosit gamification pentru a dezvolta abilități în tinerii de astăzi. Despre platforma CyberEDU, lansată la Brașov, pentru antrenamentul viitorilor angajați din cybersecurity. - Recomandări Adriana

Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD

0 Comments
Re-Design mental
Re-Design mental
Prin CEREHARD susținem alternativa educațională de tip EOTAS - Education Otherwise Than At Standard School. Împărtășim experiențe, facem schimb de resurse de învățare și ne sprijinim reciproc în dezvoltarea copiilor noștri.