Ce vrei să faci cu copilul tău?
… Nimic nu este mai important ca relația cu propriul copil. Nimic altceva. Nici vreo informație, nici vreo diplomă sau job, nimic altceva. Când întâmpini dificultăți ca părinte cu vreo problemă, nu știi ce să decizi sau încotro s-o apuci gândește-te “Care dintre opțiuni mă conectează mai mult cu copilul? Care dintre soluțiile posibile ne înbunătățește relația?”, în opoziție cu “Care dintre soluții îl va determina să se spele pe dinți sau să se culce mai devreme?”
Gândiți-vă la relația voastră înainte de orice altceva.
... Și presupune disponibilitate de a asculta: pe copil și pe voi înșivă. Este disconfortul meu ceea ce simt sau este al copilului? De cele mai multe ori este al părintelui. Este despre a renunța la control și a învăța să lași copilul să exploreze, și de a-i oferi ajutor dacă are nevoie. Iar atunci când are nevoie, îl va cere, fiți siguri!
… Nu vă opriți. Educația altfel funcționează dacă reușiți să treceți prin toate etapele: dacă aveți încredere în copil și îl lăsați să vă ghideze în ceea ce-l interesează. Toată lumea are interese și curiozități și le va descoperi mai devreme sau mai târziu.
Sunt mărturii de la adulți crescuți acasă, adunate de Pam Larrichia, pe al cărei site găsiți multe informații despre cum putem aplica educația în afara școlii tradiționale - text și video.
Ce vrei să faci cu copilul tău?
A fi părinte nu este un rol. Cel mai important lucru este relația. O spun nu doar psihologii din întreaga lume, ci și neuroștiințele. Educația ar trebui orientată către formarea de abilități, mai degrabă decât către cunoștințe, și către dezvoltarea unei „inteligențe emoționale” mai degrabă decât către dezvoltarea uneia raționale.
Explicațiile din video de mai jos sunt pentru noi, părinții.
Implicațiile pentru a practica cu copiii noștri educația altfel decât la școală sunt evidente. Multe dintre inabilitățile și incapacitățile noastre de părinți își au originea tocmai în lipsa de conștientizare a propriilor emoții și a felului în care le gestionăm ca adulți, cu impact imediat asupra copiilor.
Eu nu am avut cu cine vorbi. Nu mă victimizez, dar tot ceea ce spun eu este din partea unui om care nu a avut cu cine să vorbească. Iar cei care au intrat ulterior în CEREHARD au acest beneficu, al experiențelor care se acumulează în timp.
Chiar dacă eu spun acum că durează 3-4 luni să vă așezați și să vă găsiți liniștea și drumul, lucrurile se vor schimba, datorită acestor experiențe.
Când ai cu cine să comunici, de la cine să te inspiri, cui să povestești când ești în dilemă ... înseamnă un sprijin care va deveni tot mai puternic.
Ne-a mărturisit Adriana la ultima întâlnire online a părinților Cereharzi și ne-am bucurat că ni s-au alăturat familii și experiențe noi. Ne vedem și în parcuri, găsiți detalii în platformă.
Scopul lor este să ne sprijinim reciproc și să ne susținem pe acest drum, uneori dificil de acceptat și de înțeles, dar minunat după ce vedem lumina din ochii copiilor noștri.
Recomandări din comunitate
📌Ilinca este o adolescentă care ne-a povestit la ultima întâlnire CEREHARD despre parcursul ei educațional și pasiunea pentru desen, concretizată în expoziția pe care tocmai a lansat-o și la care vă așteaptă cu drag.
Gânduri și studii - expoziție de grafică și pictură este deschisă pe durata lunii mai 2021 la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, pavilionul Sala Cuhnia, cu intrare liberă - detalii.
📌Familia Simina a gătit și a pregătit jucării în așteptarea iepurașului.
📌Lăsați copiii să se joace - mesajul educațional din Europa, o trecere în revistă a modurilor în care se face școală în Europa. Indiferent de țară, jocul și importanța jocului în dezvoltarea copilului sunt o constantă, iar scopul este de a dezvolta copiii în persoane fericite și responsabile. - Recomandare Monica
📌Copiii trebuie învățați cum să învețe, nu cum să dea teste!
Spune un puști de 15 ani, care a realizat odată cu pandemia că școala îl încurca pe drumul lui, iar el avea propriile lui preocupări, identificate și cultivate mai demult. Documentarul de mai jos este realizat de el și este despre ce altceva decât “Școala - cea mai defectă mașinărie a sistemului”. De neratat și povestea lui din perspectiva tatălui.
Recomandare Adriana
Chiar avem nevoie de curiculă? Și ce este ea, de fapt?
Termenul de National Curriculum a fost inventat în Anglia în 1988 de către politicieni cu scopul de a standardiza educația pentru TOȚI copiii, după principiul one size fits all, în timp ce învățarea pe bază de proiect era practică comună în școlile din UK cu mult înaintea creării National Curriculum.
Curicula nu este o listă de subiecte, materii sau o listă de bifat. Este o combinație între interes, un plan de resurse de accesat și materiale de explorat și experimentat, în forme diferite, iar conceptul de curiculă se poate aplica la nivelul fiecărei familii.
O incursiune în înțelesurile și implicațiile termenului în felul în care copiii învață (sau nu) și o distincție interesantă între curicula explicită, implicită, ascunsă și exclusă - desconsiderate în școala tradițională, dar apreciate în educația altfel.
De la Education Otherwise, organizație caritabilă din Marea Britanie ce susține educația acasă de peste 40 de ani, după principiul “educația este obligatorie, școala nu”.
Vă dorim un Paște fericit cu familia voastră, plin de iepurași!🐰
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD