Învățăm făcând
Viitorul educației va fi despre a învăța copiii să pună întrebări și să caute soluții multiple, variate, fără răspusuri de genul corect/greșit.
Avem nevoie să deschidem larg ochii. Ceva se schimbă în lume chiar acum. Toți ne dăm seama că sistemul tradițional de educație nu mai funcționează. Nu este conectat la noua economie care se dezvoltă în fața noastră.
Cele mai multe start-up-uri nu se uită la certificate sau diplome, ci la ceea ce știi să faci. Ca să ne putem integra în noua economie avem nevoie de un sistem de învățământ diferit, adaptat acestei noi economii.
Yaacov Hecht despre ce înseamnă școala democratică în societățile actuale și cum ne putem adapta la schimbările pe care pandemia le-a declanșat și care sunt ireversibile.
Yaacov Hecht a făcut parte împreună cu Sir Ken Robinson, Sugata Mitra și Peter Gray din juriul proiectului EDUmission unde CEREHARD a fost considerată una dintre cele 24 “groundbreaking schools around the globe”.
Iar dacă în 2017 eram o inițiativă inedită în peisajul educațional mioritic, în 2021, după ce pandemia a transformat imposibilul în posibil, suntem o soluție concretă pentru toți părinții ce doresc să-și crească copiii așa cum știu ei că este cel mai potrivit familiei lor.
Ultima conversație CEREHARD a fost una dintre cele mai reușite de până acum.
Am discutat despre cea mai grea decizie (pentru unii, cel puțin) pe care o avem de luat ca părinți în aventura numită educație altfel decât la școală - renunțarea la control - ce, cât, cum să studieze copilul, care să fie programul lui zilnic, ce trebuie să știe și când etc.
Iar mărturia Ramonei despre procesul de deschooling la care lucrează de doi ani este mai mult decât edificatoare. Sunt etape prin care trecem inevitabil, dar conștientizarea acestor pași ne va ajuta să ne eliberăm de frici și să căutăm să sprijinim copilul nu din scaunul șoferului, ci din dreapta șoferului.
Puteți viziona înregistrarea, cu acces de aici.
Prin conversațiile CEREHARD împărtășim experiențe, griji, ne inspirăm și ne susținem unii pe alții - părinți și copii deopotrivă.
Vă invităm la o nouă conversație despre fricile noastre de toate zilele, mâine 25 aprilie, ora 18, cu acces din platformă.
Am reluat și întâlnirile fizice, în parcurile bucureștene deocamdată, și vă așteptăm cu drag. Găsiți programul întâlnirilor în platforma CEREHARD, secțiunea Events.
Nu vom obosi să vă mulțumim tuturor celor care vă implicați în comunitate, într-o formă sau alta.❤️
Recomandări din comunitate
📌Pentru cei care vor să susțină examenele Cambridge - un site cu programă, materiale de studiu și examene din anii trecuți pentru diferite subiecte.
Recomandare Miruna.
📌Pentru pasionații de pictură - Ioana a împărtășit cu noi o frumoasă pictură cu flori. Iar dacă vreți să învățați sau să aprofundați cum să desenați flori, avem două recomandări de cursuri online - aici și aici.
📌Matei ne-a delectat cu o piesă de Bach și ar vrea să cunoască și alți Cereharzi muzicieni.
📌Pentru Cereharzii pasionați de criminalistică (da, există!) - despre conexiunea dintre acest domeniu și mecanica fluidelor.
Neuroștiința educației și cum învață creierul - subiecte discutate în 2018, dar la fel de actuale și astăzi, într-o conversație la Radio România Cultural.
Despre bullying și efectele asupra creierului + Languishing: cuvântul-vedetă al anului 2021 - Recomandări Adriana Brăescu
Cursurile pe care le-am prezentat în cadrul EDUmission sunt exemple de educație holistă și sunt construite pe principiul învățării pe bază de proiect (Project Based Learning).
Numeroase studii au evidențiat deja efectele pozitive ale acestui tip de învățare atât în studiul științelor, cât și în dezvoltarea de abilități sociale și emoționale, pentru toate categoriile de vârstă ale copiilor.
Explicația?
Proiectele care au legătură cu lumea reală îi ajută pe copii să dezvolte abilități ca perseverență și rezolvare de probleme, dar și să internalizeze informațiile pe care le descoperă datorită conexiunii cu aplicabilitatea reală.
În plus, proiectele motivează copiii pentru că se pliază pe curiozitatea lor naturală.
Diferența între cum învață copiii în școala tradițională și cum învață ei de fapt (în sensul de internalizare și întipărire de informații) se reduce în esență la deosebirea dintre învățarea pasivă și cea activă.
Prin învățarea pasivă, copiii sunt expuși și memorează informații livrate prin definiții, descrieri, audieri și abilități de scriere. Sunt neimplicați și le stimulează gândirea convergentă, de tipul răspuns corect sau greșit.
În învățarea activă, copiii se implică prin participare la discuții, sunt puși în situația de a colabora, de a gândi critic, de a găsi răspunsuri pentru situații din lumea reală, care necesită soluții și ale căror implicații le pot înțelege.
Așa învățăm cu adevărat, și copii și adulți, și astfel ne este stimulată gândirea divergentă, în ansamblu și de context, care generează soluții multiple și variate.
Prepared Parents - un proiect educativ din SUA - oferă un model de construcție pentru proiecte ce pot fi făcute acasă cu copiii. Este disponibil în engleză sau în spaniolă, iar dacă doriți să-l folosiți în limba română și aveți nevoie de ajutor, vă ajutăm cu drag.
Vă puteți inspira dintr-o listă cu idei și sugestii pentru diverse tipuri de proiecte.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD