Nici nu știți cât de bine sunteți.
Cei care ați ajuns la concluzia că vreți să faceți altfel de școală, vă spun că sunteți mult înainte, pentru că noi nu am fost acolo, nu am știut și am ajuns în faza în care a trebuit să învățăm. Dar am învățat printr-o traumă, pentru că am ajuns cu copilul atât de grav, încât nu mai înțelegeam nimic.
Am ajuns la concluzia că trebuie să-mi las copilul liber cam când a început pandemia. Dar cum să gestionăm cu mama copilului? Și așa ajungem la fabrica de frici…
… Examene, competiție etc - eu am crezut că dacă a funcționat la mine trebuie să funcționeze și la copiii mei. Și m-am chinuit aproape un an până când mi-am dat seama că băiatul nu va putea funcționa în sistemul tradițional. Cu mine, ca părinte, a fost foarte, foarte greu.
Libertatea contează foarte mult. Din păcate, noi am înțeles un pic mai târziu. S-au produs schimbări când i-am spus că ne-am dat seama că el trebuie să fie important și că de acum viața noastră se va construi în jurul lui și că noi vom face totul ca el să devină un adult matur, dar până atunci construim în jurul lui. Nu mai construim în jurul nostru sau al bunăstării materiale. Restul nu mai contează, decât ca adiționale.
… Cine s-a trezit și are copiii mici - sunteți pe calea cea bună, sunteți niște îngeri pentru felul meu de a gândi acum. Nici nu știți cât de bine sunteți.
Eu când am dat de comunitatea Cerehard m-am șocat: mi se părea ireal ce spunea Adriana. Mi-am făcut eu realitatea? Mi-am croit-o după cum am vrut eu? Nu se poate să fie așa ceva în România, cum să întâlnesc oameni atât de dezghețați… Adică eu ajunsesem la concluziile astea, dar eram singur în realitatea mea.
Am să mă țin cu dinții de comunitatea astea și, dacă înțelegem cât de puternici suntem împreună, putem schimba multe.
Mulți dintre voi ați retras copilul din sistemul tradițional forțați.
Forțați de pandemie, de frică sau de incertitudine. Dar unii dintre voi l-ați retras pentru că v-a forțat copilul, într-o formă sau alta. Fie că nu se simțea bine în sistem, fie că era supus bullying-ului, fie că avea alte nevoi.
Nu contează motivul, ci faptul că v-a forțat.
Povestea de mai sus aparține unei familii din comunitatea noastră, părinți ce au avut curajul să ne împărtășească din experiența lor, o confesiune emoționantă pentru toți cei prezenți la ultima întâlnire online a părinților Cereharzi, și le mulțumim, din nou, pentru încredere și deschidere.
De prea multe ori facem schimbări doar atunci când suntem forțați de diverse împrejurări. Dacă ne-am întreba, însă, înainte să ajungem în acea situație?
Dacă ne-am da doi pași înapoi și am căuta să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă înainte să ne oblige copilul sau conjunctura?
Inspirați de povestea de mai sus și convinși fiind că schimbarea începe cu noi, părinții, vă provocăm cu o întrebare.
Ce ați descoperit despre copilul vostru, după luni sau ani de educație altfel decât la școală, și ați fi vrut să știți mai demult?
Nu există răspuns greșit sau lipsit de importanță - conversațiile CEREHARD ne dovedesc de un an de zile deja că experiența tuturor este valoroasă și nu știm niciodată pentru cine poate face diferența.
Răspunsurile le primim cu drag printr-un simplu reply la acest mail.
“Am crescut într-o familie din clasa mijlocie, am urmat cea mai faimoasă și respectată școală privată din Atena, cu resurse din abundență și mulți copii proveniți din familii înstărite, dar nu eram deloc fericită. Și mă întrebam continuu de ce, pentru că mă consideram privilegiată să pot învăța într-un astfel de mediu.
Am urmat traseul obișnuit, am mers la o universitate renumită din UK, am urmat cursuri post-universitate. Practic, eram întruchiparea idealului pentru părinții noștri.
Am înțeles, însă, la un moment dat de ce nu eram mulțumită - nu am avut nicio libertate în a alege ce, cum, când și unde să învăț. Și este ceea ce m-a făcut să schimb felul în care îmi educ propriii copii.
Este mult mai important să-i învățăm cum să învețe, cum să aleagă și să-i încurajăm să fie responsabili în alegeri decât orice altă informație sau conținut livrat.
Este imposibil să spunem ce se va întâmpla în viitor, dar felul în care ne raportăm la acel viitor, cum trăim și experimentăm ce va veni, și nu doar cum supraviețuim, îi va ajuta pe copii să devină adulți responsabili și împliniți, cărora le pasă și care știu că au capacitatea și resursele să-și atingă visele.”
Și cum se vede acest proces din perspectiva copilului:
“Nu am ore de știință dimineața și apoi citire sau literatură etc. Citesc, mă urc în copaci, apoi studiez despre științe sau orice altceva vreau.
Dacă îmi place ceva și vreau să știu mai multe, aloc mai mult timp pe acel subiect: dacă vreau să știu mai multe despre anatomie, mă focusez doar pe anatomie și când mă plictisesc, trec la altceva.
Au fost și copii care nu au putut să-și creeze propria structură și voiau ca altcineva să le spună ce să facă. Eu am ales de mică ce să fac și, pentru că am deja acest obicei, îmi este mai ușor.
Cred că ne vom bucura mai mult de cariera pe care o vom alege, pentru că am avut șansa să alegem ce vrem să facem și ne știm mai bine interesele și curiozitățile. Alți copii, care nu au avut șansa să aleagă, așteaptă să le spună cineva pe ce drum să meargă sau ce carieră să urmeze.”
Este libertatea pe care vă încurajăm să o practicați cu copiii voștri, prin învățare autodidactă, în ritm propriu.
Iar noi, adulții, devenim partenerii copiilor și le creăm medii în care au acces la informații, colegi de joacă, tutori sau facilitatori. Medii în care ei sunt liberi să interacționeze cu copii de vârste diferite sau cu adulți, funcție de nevoile lor particulare.
Medii în care alegerile și conexiunile, relațiile sunt elementele fundamentale, nu curicula sau competiția.
Recomandări din comunitate:
📌Un proiect la Atelierul de spaniolă realizat de Ana, Teodor, Sebastian și Ștefan.
📌Din ce în ce mai mulți părinți aleg să își educe copiii în afara școlii tradiționale. Zece lecții despre plante. - Recomandări Adriana
📌Meseria de părinte se învață. - Recomandare Ioanita
📌10 feluri de a face școală altfel. Climatologie și prognoze globale - clima pe înțelesul tuturor. - Recomandări Monica
📌Povești cu viespi - micii cărăuși de glod și făuritorii de hârtie. - Recomandare Ionela
📌Fondatorul platformei Khan Academy, într-un dialog despre viitorul învățării online. - Recomandare Cristi
📌Ateliere de limba spaniolă, Arta comunicării, Punctele dansatoare, Bucuria de a fi tu însuți, Întâlnirile părinților Cereharzi - găsiți detalii despre toate activitățile organizate săptămâna viitoare pe platformă, în secțiunea Events.
Libertate înseamnă și bombardament informațional și fake news, iar copiii au nevoie să învețe distincția dintre adevăr și fals.
Practic, au nevoie să învețe cum să gândească, iar gândirea critică este primul pas către discernământ. Conform studiilor, gândirea critică nu se dezvoltă complet până în adolescență, însă construcția ei începe din copilărie.
5 feluri prin care cultivăm această abilitate la copilul de vârstă elementară:
ajutați-l să-și lămurească lucrurile cu ajutorul întrebărilor suplimentare, de clarificare. Pentru copil este important să știe că este absolut în regulă să nu înțeleagă anumite lucruri și că poate pune întrebări suplimentare pentru ca să înțeleagă mai bine;
încurajați-l să obțină informații corecte, precise și să verifice afirmațiile prin verificarea faptelor și informațiilor;
încurajați-l să discute despre informații relevante care pot să aducă idei suplimentare într-un context. Ajutați-l să-și păstreze concentrarea pe subiect prin întrebări sau detalii care-i permit să formuleze concluzii valabile, sau prin care poate descoperi informații și perspective noi;
sprijiniți-l în construcția logică și puneți-i întrebări care să-l ajute în testarea concluziilor formulate și în verificarea validității și a corectitudinii argumentelor sale;
asigurați un context onest și empatic al discuției despre un subiect. Învățați-l să ia în considerare părerile celorlalți, să vadă și să înțeleagă și alte perspective.
Dezvoltate de Fundația pentru Gândire Critică, o organizație ce sprijină cultivarea acestor abilități la adulți și copii, deopotrivă.
Care sunt cele trei tipologii de gândire critică la copii?
Mini-ghid pentru formarea gândirii critice la copii.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD