Copiii au nevoie de relații apropiate cu cei din jurul lor - părinți, frați, rude, prieteni, mentori, profesori - familia și comunitatea extinsă, nu doar cadrul formal, instituțional în care credem că educația și învățarea au loc.
Conținutul educațional este omniprezent astăzi. Relațiile apropiate și de atașament, nu.
Familiile ce aleg drumul alternativelor educaționale - home/un/travel/world - schooling etc. nu trebuie să aleagă între educație de calitate și un stil de viață în care relațiile familiale sunt prioritare. Le pot avea pe amândouă.
Și deși pentru unele familii din societatea românească trecerea nu e ușor de pus în practică, toți cei care au parcurs acest drum, uneori dificil, îi recunosc beneficiile.
Sau, cum spune Liviu, în extrasul audio de mai sus:
Ar trebui să o iau invers - să văd întâi prin ochii lui ceea ce contează, ce este important pentru dezvoltarea lui, cum simte el și apoi să privesc din perspectiva mea. Încercăm să punem cărămidă cu cărămidă și să fim mereu lângă el indiferent de situații: când greșim, să învățăm; când facem bine, să facem și mai bine.
De ce școală?
“Școlile nu sunt făcute pentru învățare. Școlile au fost construite pe premiza că profesorii și informațiile erau puține, insuficiente sau greu accesibile.
Realitatea nu mai este așa de multă vreme.
În zilele noastre, avem acces la o avalanșă de cunoștințe și conținut educațional, ceea ce face ca rolul școlii tradiționale să devină din ce în ce mai irelevant. Dacă continuăm să vedem școala ca acel loc în care copiii sunt obligați să memoreze informații și conținut disponibil la un click distanță, un spațiu definit și menținut vreme de 150 de ani, riscăm să creștem copiii într-o lume pentru care nu sunt deloc pregătiți, despre care nu sunt conștienți și în care nu se pot adapta - nu pot identifica și valorifica oportunitățile pe care le oferă astăzi lumea, tehnologia și progresul pe care l-a făcut omenirea.
Din păcate, așa-zisele progrese și reforme au loc tot în zona testelor standardizate.
Dar dacă schimbăm lucrurile în zona în care măsurăm, nu schimbăm fundamental mare lucru, pentru că mentalitatea va fi aceeași, modificăm doar rigla, de fapt.
Avem nevoie să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă, una în care experiențele, abilitățile, aptitudinile emoționale și sociale, gândirea critică și capacitatea de adaptare să devină prioritare și esențiale în procesul de învățare și educație.”
Sunt idele lui Will Richardson, părinte și fost educator în sistemul public de educație din SUA, care a părăsit sistemul tradițional de învățământ și își dedică timpul și energia pentru schimbarea mentalităților și a modului în care copiii învață.
Știm ce avem de făcut și care sunt condițiile pentru învățarea reală, dar și ce NU spunem despre educația în școala tradițională - într-una din prezentările sale.
Recomandări din comunitate
📌Întâlnirea mămicilor Cereharde - astăzi, în Grădina Botanică, de la ora 14 - detalii
📌Sperăm că viitorul nu va arăta așa - Recomandare Ramona
📌Șapte cărți pe care orice profesor sau educator ar trebui să le citească. Despre memorie și legătura cu învățarea. Pentru pasionații IT - cu ce limbaj de programare ar trebui să începem? - Recomandări Adriana
📌Conferința AERO - Alternative Education Resource Organization - din acest an, de la sfârșitul lunii iunie, a fost una dintre cele mai reușite ediții. Circa 300 de participanți din întreaga lume au fost prezenți timp de 4 zile pentru a face schimb de idei, pentru a învăța, a se conecta și inspira unii de la alții, iar sesiunile susținute de tineri au fost printre cele mai apreciate.
Unul dintre acești tineri este și Praja Tickoo, un tânăr de 15 ani care a susținut un astfel de workshop și pe care l-am avut invitat și la întâlnirea părinților Cereharzi de săptămâna trecută.
Va iniția în toamnă un curs online, gratuit, dedicat subiectului Design Thinking.
Vă anunțăm lansarea, iar detalii despre Praja și inițiativele lui găsiți pe site-ul său.
La aceeași conferință, noi am susținut un workshop cu tema “The neuroscience of heutagogy” - o scurtă incursiune în caracteristicile creierului uman, cum arată activitatea cerebrală în diferite situații de stres și emoții și ce înseamnă acești stresori pentru creierul în formare, mituri legate de funcționarea creierului și implicațiile în procesul de învățare. Găsiți prezentarea aici.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD
Share this post