Re-Design mental
Re-Design mental
Mă mai apucă mustrări, de cât de multă presiune am pus pe ei, pentru nimic.
0:00
Current time: 0:00 / Total time: -3:11
-3:11

Mă mai apucă mustrări, de cât de multă presiune am pus pe ei, pentru nimic.

Săptămâna trecută a avut loc conferința AERO - Alternative Education Resource Organization - evenimentul anual dedicat alternativelor educaționale din întreaga lume. Au participat pionieri și veterani, ce practică diverse forme de învățare, iar noutatea acestei ediții a fost prezența tinerilor și sesiunile susținute de ei - acei tineri ale căror nevoi ar trebui considerate în construcția oricărei forme de învățământ. 

Praja Tickoo este un astfel de tânăr. A ținut un workshop și ne-a uluit cât de bine articulat și pasionat este acest copil, la doar 15 ani.
Motiv pentru care l-am invitat la întâlnirea părinților Cereharzi de mâine, iar el s-a declarat încântat să ne cunoască comunitatea și preocupările.

Cine este Praja?

Crescut în SUA, cu părinți originari din India, a studiat timp de patru ani Design Thinking. În vara lui 2019, într-un proiect organizat la Boston University, a participat la designul unei brățări pentru gleznă, destinată persoanelor ce suferă de scleroză multiplă. O experiență care i-a confirmat încrederea în capacitatea tinerilor de a chestiona status quo-ul și în potențialul lor de a schimba vieți în bine. 

Praja este auto-didact, a studiat design în mai multe centre de pregătire și a fondat Impact The Future - organizație prin care își propune să învețe adolescenții arta designului, procesul de Design Thinking, dar și să-i încurajeze să gândească critic, să-și pună întrebări despre felul în care funcționează societatea și să se implice, să caute soluții pentru progres.

În prezentarea de la AERO a povestit despre impactul inovației asupra educației și rolul pe care îl are Design Thinking în viitorul copiilor.

Vă invităm să-l cunoașteți pe Praja, iar cine dorește, îi va putea adresa întrebări - mâine, 4 iulie, ora 18, acces din platformă. 

Întâlnire părinți Cereharzi


Înapoi la suspiciunea noastră, cea de toate zilele...

Mă mai apucă mustrări, dar nu legate de examene, ci de cât de multă presiune am pus pe ei, pentru nimic, și dacă relația noastră mai poate fi refăcută.
Cred că da, spune Ramona, în extrasul audio de mai sus, iar relația noastră nu e chiar atât de stricată, după cum dă impresia discursul meu.

Acum, frica mea cea mai mare, ca părinte, este că eu nu reușesc întotdeauna să mă dau în spate. Cred că o să-mi tot descopăr frici pe parcurs, o să vă mai spun. Deocamdată suntem mult mai bine.

Suspiciunea este o trăsătură comună în societatea românească, din păcate, și nu doar în ceea ce privește educația. Presiunea și trecerea examenelor dintr-o etapă într-alta sunt stresante și chinuitoare, cel puțin, pentru multe familii.

Ce va lua locul școlarizării standard de 12 clase? Trei direcții posibile de dezvoltare, identificate deja, în alte colțuri de lume. - Continuarea aici.


Recomandări din comunitate

📌Apropo de părerile copiilor și (ne)implicarea lor în societate - un material documentat, cu explicații pertinente, deși dureroase, despre sistemul educațional românesc și “produsele” lui. - Recomandare Cristi
De ce nu putem avea un bacalaureat precum cel francez?

  • pentru că elevii noștri n-ar ști ce să-i răspundă: ei au învățat, mecanic, subiecte-tip, dincolo de care nu e nimic. Le e frică să-și spună părerea, pentru că nimeni nu le-a cerut-o niciodată. În schimb toți le spun că lumea merge foarte bine și fără părerea lor;

  • pentru că n-ar avea cine să-l evalueze. Profesorii noștri știu să facă formularele cerute de Minister sau de inspectorate și să-i pună pe elevi, la ”orele-n privat”, să învețe subiecte-tip. Le-ar fi frică să noteze asemenea lucrări, pentru că – ieșiți dintre proceduri și bareme – ar realiza, cu spaimă, că sunt pe cont propriu și, la o adică, nu-i va apăra nimeni;

  • pentru că o mulțime de părinți ar întreba, indignați: ”Ce-i cu tâmpeniile astea? La ce le sunt bune copiiilor?”

📌Dragă mamă și tată, fiți, vă rog, lângă mine! - o confesiune, pe scurt, despre cum se vede copilăria din perspectiva adolescentului. Cum ajută proiectele hands-on la înțelegerea matematicii pentru adolescenți. Alternativele educaționale au ajuns și în vizorul investitorilor (nu la noi, încă). Vă amintiți de blob? Puteți participa la un proiect, prin înregistrare. - Recomandări Adriana
📌Pentru pasionații de istorie - explorați harta Europei medievale, iar astăzi avem Atelierele Hai-Hui prin istorie cu prof. Marcel Bartic. 
📌Vă invităm să completați chestionarul pentru părinți - ultima strigare.

Chestionar părinți


Problema nu e tehnologia. Tehnologia e doar o unealtă.
Contează cum o folosești.

Copiii și adolescenții de astăzi sunt nativi digitali, născuți în boom tehnologic și care au învățat cum să fie online încă din primii ani de viață.

Mind Architect și Dove au realizat un episod special, pentru susținerea programului educațional Dove - "Ai încredere în tine" și discută impactul pe care tehnologia și social media îl au asupra lor, oferind subiectului și o perspectiva neuroștiințifică. 

Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD

Re-Design mental
Re-Design mental
Prin CEREHARD susținem alternativa educațională de tip EOTAS - Education Otherwise Than At Standard School. Împărtășim experiențe, facem schimb de resurse de învățare și ne sprijinim reciproc în dezvoltarea copiilor noștri.