În loc să se adapteze manualele și lumea la creierul copiilor de acum, care este mult mai adaptat și mai dezvoltat, școala încearcă să-i tragă în jos. Nu e ok să trageți de ei să învețe chestii demodate, numai de dragul de a învăța.
Curiozitatea și nevoia de socializare, de care vorbește Miruna în extrasul audio, sunt doi dintre cei patru vectori ai învățării.
Alături de joacă și capacitatea de a face proiecții pentru viitor, cele patru sunt considerate atribute educaționale dezvoltate odată cu specia, căci oamenii au evoluat să se educe singuri și nu stând în rânduri. În mod convențional, școala tradițională elimină aceste atribute educaționale, din dorința de a promova conformismul și alinierea la programa stabilită, indiferent de model.
Educația liberă, auto-dirijată, prin contrast, favorizează aceste atribute naturale de evoluție și creează condițiile ca ele să se dezvolte. - Continuarea aici.
Ce reprezintă pentru voi CEREHARD? Libertate, ne-a răspuns un părinte, și este sinteza răspunsurilor voastre:
o șansă pentru o educație autentică, conectată la momentul actual. Împreună am descoperit o altă perspectiva în ceea ce privește dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului;
o comunitate în care simți că ai aceleași valori și vorbești aceeași limbă cu ceilalți. Am căpătat liniște și timp pentru lucruri normale;
evoluție și libertate. Suntem fericiți;
mi-a readus pacea minții și somnul de noapte, plus un zâmbet copilului meu;
o comunitate de părinți și copii care vor să învețe în mod liber, din pasiune și plăcere. Un loc unde construim relații frumoase, durabile iar copiii noștri dezvoltă abilități care să-i ajute să-și găsească drumul în viață;
libertate în creativitate, posibilitatea de a oferi copiilor noștri o educație care înseamnă mai mult decât o diplomă;
o comunitate care m-a ajutat să-mi depășesc fricile legate de homeschooling;
timpul petrecut aici reprezintă schimbarea de care avem nevoie;
șansa să ne dezvoltăm emoțional, să vindecăm rănile provocate de sistem, să petrecem timp cu copiii și să-i cunoaștem, să aibă ocazia să-și găsească pasiunile;
bucuria de a fi liber în gândire, în fapte;
o modalitate inedită și încurajatoare în ceea ce privește educația copiilor în sânul familiei. Cu toate emoțiile trăite am reușit să las copiilor timp pentru joacă (multă joacă) și chiar pot spune că am dobândit o oarecare încredere în copii;
șansa de a ne regasi, de a ne descoperi copilul si de a vedea lumea diferit, pozitiv si autentic;
eu sunt genul de om mulțumit de voi și de Maria. Liniștea ei este foarte importantă pentru mine. Și cu voi... merg până la facultate.
Sunt câteva idei, pe scurt, extrase din răspunsurile primite la chestionarul nostru.
Dincolo de dorința de a îmbunătăți proiectul CEREHARD, ne-am propus să adunăm toate aceste mărturii, să ne documentăm parcursul, iar peste ani să ne întoarcem și să ne bucurăm de experiența trăită împreună.
Vă invităm să-l completați și pe cei ce nu ați reușit încă. Mulțumim că sunteți parte din această călătorie.
Recomandări din comunitate
📌Ideea de jurnal de activități a apărut discutând cu familiile care au participat la evaluarea informală. Mulți dintre voi ați încărcat în folderele personale poze ale paginilor scrise/ desenate de copii, ale proiectelor de diverse tipuri, filmulețe etc.
Ne-am dat seama că fiecare dintre aceste proiecte are în spate o poveste - pe care ne-am dori să o redactați fie voi, părinții, fie copiii, dacă au vârsta la care pot să-și adune ideile, fie împreună - copiii povestesc și părinții consemnează.
Iar dacă aveți nevoie de un “incentive”… - Recomandare Adriana
📌Voluntariat online prin British Antarctic Survey, pentru copii cu vârste între 14 și 19 ani. - Recomandare Monica
📌Ce putem învăța, ca părinți, de la cei mai fericiți oameni din lume? - Recomandare Angela
📌Weekend Sessions la Grădina Botanică - Recomandare Cristina
📌Nota la capacitatea nu este egală cu cine ești tu - gânduri de la tineri de 18 ani pentru cei de 14, sau din traumele școlii tradiționale.
Știți...și noi, copiii, suntem tot oameni.
Din testimonialele cu părinți și copii ce au ales educația altfel reies două aspecte:
dinspre părinți bucuria alegerii, dar și recunoașterea faptului că, uneori, este dificil când alegi diferit de majoritate (dar ce nu este în viață valoros, dar dificil?!);
dinspre copii o liniște și o încredere pe care nu o regăsim, din păcate, la copiii înrolați în școala tradițională.
Este și povestea lui Mahek, o fetiță care nu se plictisește niciodată și care știe să articuleze, deși mică fiind, ce nu-i place la școala tradițională.
Totul este atât de strict și nu-mi place când copiii trebuie să asculte și trebuie să facă asta sau trebuie să facă alta.. Și noi, copiii, suntem tot oameni și avem nevoie să fim liberi să alegem ce și cum învățăm.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD
Share this post