Iunie este luna în care, în mod tradițional, se încheie anul școlar standard. Nu este cazul nostru, căci noi credem că educația liberă se întâmplă continuu, necondiționată de dată, oră sau lună.
Este, însă, un bun prilej pentru o scurtă recapitulare: ne oprim din mers, ne uităm de unde venim și evaluăm dacă drumul din fața noastră este ceea ce ne dorim și ne reprezintă.
Răspunsul pe scurt: DA, și este meritul vostru. - Continuarea aici.
Pentru că dorim să creștem împreună, am pregătit un scurt chestionar pe care vă rugăm să-l completați. Nu durează mai mult de 5 minute. Mulțumim.
Care-i scopul competiției?
Irina, din povestea lui Cristinel de mai sus (audio), s-a împotrivit competiției cultivată artificial în școala tradițională. Și este doar un copil, care la 9 ani a refuzat să mai meargă la școală.
Mulți părinți suntem, încă, angrenați în această cursă a competiției, în care alergăm după nu se știe ce, dar în care considerăm că diplomele, notele și facultățile scumpe ne vor asigura succesul. Succes la ce?
Este o întrebare retorică, dar suntem convinși că generații întregi de părinți ne regăsim în aceste întrebări.
Realitatea este că lumea nu este atât de competitivă, iar oamenii cei mai fericiți și împliniți sunt cei care știu să coopereze, sunt dipuși să-i ajute pe ceilalți și știu să se bucure de reușita colectivă, care este implicit și a lor.
Credem că faima și banii ne aduc fericirea, însă cel mai lung studiu pe această temă, desfășurat pe parcursul a 75 de ani, ne spune altceva. O cercetare făcută pe absolvenți Harvard (sic!), disponibilă cu traducere în limba română.
High-achieving schools sunt definite acele școli în care elevii obțin note mari la testele standardizate - indicatori de șanse sporite de acces în facultăți de prestigiu din SUA.
Într-un articol recent, Peter Gray - psiholog american din domeniul educației - vorbește despre mai multe cercetări legate de efectul toxic asupra copiilor, din cauza presiunii exercitate pentru obținerea acestor calificative înalte. Concluziile, pe scurt:
copiii dezvoltă anxietate, despresie și abuz de diverse substanțe într-o măsură mai mare decât elevii care nu sunt în astfel de școli;
efectele se întind pe perioade lungi de timp, și nu doar pentru copii, ci și pentru părinți sau familie;
există o diferență semnificativă între părinții care apreciază și pun accentul pe valori externe, comparativ cu cei preocupați mai degrabă de valori intrinseci.
Prima categorie exercită un stres și o presiune suplimentară pe copii, prin aprecierea lucrurilor externe - trofee, bani, status social și în general aspecte preponderent materiale, prilej de laudă și mândrie în cercuri sociale și familie. Valorile intrinseci sunt cele care au legătură cu bucuria de a descoperi viața și sensul ei pentru fiecare, decență, modestie, într-ajutorare cu ceilalți și prietenie adevărată.
Studiile au arătat că atunci când copiii simt că primesc iubire și respect din partea părinților în funcție de realizările lor sunt mai predispuși la suferință, cu consecințe, pentru alinarea ei, în manifestări depresive sau diverse forme de dependență.
Recomandări din comunitate
📌“The wisdom of Trauma” - Dr. Gabor Mate, un film de văzut, ce poate fi vizionat gratuit până duminică 20 iunie, inclusiv. Pentru pasionații de filosofie, un curs gratuit online. De ce este important să înțelegem dislexia și un ghid explicativ.
- Recomandări Adriana
📌Așa omorâm oamenii mari. De mici. Cu etichete. - Recomandare Cristi
📌Ateliere, întâlniri și evenimente în comunitate, secțiunea Events.
📌Între 24 și 27 iunie are loc Conferința AERO - Alternative Education Resource Organization. Noi susținem un workshop pe 26 iunie.
📌Oameni frumoși, Cereharzi ❤️
Ne vedem online, mâine 20 iunie, ora 18, acces din platformă.
“Alegerea unei cariere nu seamănă cu găsirea unui suflet pereche. Este posibil ca jobul tău ideal să nu fi fost încă inventat.
Vechile industrii se schimbă și noi industrii apar mai rapid decât oricând în trecut: nu cu mult timp în urmă Google, Uber și Instagram nu existau. Sinele tău viitor nu există nici el chiar acum, iar preocupările tale se pot schimba cu timpul.”
DoR a publicat fragmente din cea mai recentă carte a lui Adam Grant - “Regândește”- în care explică de ce copiii nu trebuie presați să-și aleagă o carieră prea devreme.
Cum omoară școala tradițională pasiunile și interesele:
cere tuturor copiilor să facă aceleași lucruri, în același timp, deși nu este posibil ca toți copiii, din aceeași încăpere, să fie pasionați de aceleași lucruri, în același timp;
promovează valorile externe în detrimentul celor intrinseci. Când urmărești o pasiune, te concentrezi pe ceea ce te interesează pe tine, nu pe ceea ce apreciază sau pun preț ceilalți;
funcționează pe bază de frică, prin sistemul de notare sau apreciere a muncii. Teama ne panichează și ne împiedică să găsim soluții, ne blochează accesul la interese și preocupări în mod autentic;
ne învață că există un singur răspuns posibil sau un singur drum valabil, pe care ar trebui să-l urmăm - este o formă de a ucide din fașă orice formă alternativă de gândire și de acțiune;
ne arată că învățarea este despre a munci, iar joaca este, în cel mai bun caz, o pauză din învățare. Oricine, implicat într-o activitate căreia îi face plăcere să-i aloce timp, știe că joaca și învățarea sunt unul și același lucru.
Concluzia: dacă vrem ca ai noștri copii să crească și să dezvolte interese care-i pasionează, care le oferă sens, mulțumire și împlinire, e necesar să le oferim alternative și libertate - timp pentru joacă, experimente, posibilitatea de a greși și reuși.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD
Share this post