Re-Design mental
Re-Design mental
Soția a fost întotdeauna mai deschisă la lucrurile acestea.
0:00
Current time: 0:00 / Total time: -4:32
-4:32

… Eu sunt mai conservator, adică mi-e mai dificil să fac anumite schimbări, dar împreună, toți trei, cred că am reușit și suntem pe drumul cel bun.
Avem nevoie de deschooling, pentru că venim cu un bagaj destul de mare din spate. Câteodată și conștiința colectivă că doar așa se fac lucrurile...mă refer la școala tradițională...te țin pe loc.

Au fost și discuții cu persoane din jurul nostru care sunt reticenți și cumva... nu că ne izolează, dar ne pun într-un colțisor acolo.... voi sunteți new wave.
Trecem peste asta, pentru că ne gândim în primul rând să-i fie copilului bine.

Mai sunt momente, cel puțin în cazul meu, în care mă gândesc dacă ceea ce fac sau dacă ghidajul pe care i-l oferim este suficient. Dar cu timpul ne vom da seama și în comportammetul lui și în lucrurile pe care le face, pe care le simte.

Mai avem de lucru, în special eu, pentru că de multe ori mă raportez la el ca la un adult și nu e corect. Ar trebui să o iau invers - să văd prin ochii lui ceea ce contează și ce este important și pentru dezvoltarea lui, cum simte el și apoi să văd și din perspectiva mea.
Încercăm să punem cărămidă cu cărămidă și să fim mereu lângă el indiferent de situații, și să învățăm: când greșim să învățăm, când facem bine, să facem și mai bine.

… Inițial am început cu fetițele lecții, ca la școală, dar nu a mers. Apoi am aflat de deschooling, de care clar avem nevoie noi, părinții, și acum suntem foarte bine: facem multe experiențe în natură, în grădină, este minunat și o ținem în continuare așa. Ele s-au acomodat instant cu chestia asta, sunt mulțumite și fericite.
Am așteptat să ceară ele informații și într-adevăr se simte curiozitate, pun întrebări, își caută singure informații când vor...în rest, se joacă toată ziua.

… Mie mi-a luat ceva timp deschoolingul și cred că pentru mămici e cel mai greu.
Nu știu dacă e adevărat pentru toate familiile, dar la noi așa a fost.
Irina cel mai repede s-a despărțit de școală, pentru că nu suporta modul cum se lucra, competiția cultivată etc., a spus că poate să învețe singură. Și chiar ne-a fost puțin teamă că nu avem puterea de a demonstra că putem să o facem pentru copilul nostru. 

Nu am ascultat-o când a avut prima tentativă de a ieși din sistem și am greșit, pentru că la 9 ani n-a mai vrut să meargă la școală.
Ei gândesc matur, au intuiție, dar noi, părinții, ne-am impus foarte multe filtre și dacă nu trecem peste ele ne vor influența toți cei din jurul nostru.

Sunt mărturii de la trei tați Cereharzi, la ultima noastră întâlnire online, și ne-am bucurat să descoperim în comunitate tătici pasionați și preocupați de a găsi calea cea mai potrivită pentru dezvoltarea copiilor lor.

Este încurajator, de asemenea, să vedem tați din generațiile tinere implicați și deschiși către implicare emoțională, relativ la nevoile copilului.
Felicitările noastre, tuturor Domnilor!

Vestea mai puțin bună este că sunt și familii în care decizia de a urma o educație liberă, în afara școlii tradiționale, nu este o decizie comună tații fiind, de regulă, cei care se împotrivesc cel mai des acestei alternative.

Este motivul pentru care am adunat perspective și sfaturi de la tați care au avut această experiență, din societăți în care alternativele educaționale nu mai sunt o noutate (sau o sperietoare, după caz).


Tații au această etichetă de “capul familiei”, cel care stabilește regulile familiei, o idee preconcepută și depășită de lumea în care trăim astăzi.

Vă ajută dacă vă eliberați de această etichetă și deveniți prietenul copilului vostru. Eu am relații minunate cu copiii mei, adolescenți. Multă lume se plânge de adolescenții din casă, dar eu mi-am dezvoltat relații de prietenie, respect și încredere cu ei și nu mă pot plânge. Dacă are încredere în noi ca părinți, va ști că suntem primii care îl sprijinim în decizii și alegeri, cu noi se va consulta atunci când are îndoieli, iar această deschidere și apropiere este fructul și împlinirea în meseria de părinte.
- The Unschool Dad.

Pentru cei care nu văd valoarea în învățarea și educația libere, le sugerez să se uite la ei înșiși.

V-ați oprit din învățat doar pentru că ați terminat 12 clase sau facultăți? Ne stabilim obiective, căutăm resurse, ne documentăm și ne oferim oportunitatea de a căuta și învăța abilități sau cunoștințe noi pentru restul vieții și noi, adulții, dacă suntem preocupați de acest lucru. - This Dad’s Take

Cei mai mulți tați lucrează și întrețin familia. Este una dintre sarcinile transmise din generație în generație.

Ideea că în lumea de astăzi copilul poate face ce dorește și are o libertate cu care părintele nu este obișnuit poate fi perceput ca ceva “împotriva naturii” și este, de asemenea, și o frică legată de indulgență - că fără reguli, copilul nu va învăța cum să funcționeze într-o lume ostilă. - Unauthorised Dad Handbook
Mărturiile tuturor, cu mai multe detalii, aici.


Ascultarea și capacitatea de a ști cum să ne auzim la modul real este una dintre provocările fiecărei familii.

Vă recomandăm un exercițiu ușor de pus în practică: cei trei “DA”.

Pentru o idee prezentată, fie de către părinte, fie de către copil, celălalt reformulează până ce obține trei DA-uri de confirmare că a înțeles ce vrea celălalt să comunice.
Este explicat pe larg și cu exemple pe Roots of Action, unde sunt sintetizate și cele trei abilități necesare ca să ascultăm eficient: respect pentru cealaltă persoană, să ascultăm mai mult decât să vorbim, întotdeaună să căutăm să înțelegem, în special perspectiva copilului, în aceste cazuri.


Recomandări din comunitate

📌Pentru că am vorbit de tați - un articol pentru tații din viitor.
Băieții învață mai ușor datorită relaților pe care le dezvoltă cu cei din jur (tutori, părinți), învață mai bine atunci când sunt încurajați și susținuți să nu renunțe, prin comparație cu fetele, conform cercetării.
📌Cele mai proaste 6 sfaturi pe care le dau părinții copiiilor:

  • concentrează-te pe viitor și pe recompensa din viitor, în loc să-i învățăm să aprecieze și să se bucure de prezent;

  • stresul este inevitabil, caută să-l ignori, trage de tine, în loc să-i arătăm prin propriul exemplu cum să se relaxexe și să nu-și genereze anxietate;

  • caută-ți constant preocupări, în loc să-l încurajăm să se simtă bine chiar și atunci când nu știe ce să facă și se plictisește (sunt numeroase cercetări care au evidențiat că cele mai bune idei ne vin atunci când nu ne focusăm să le găsim);

  • dă tot ce ai mai bun (creează presiune și stres), în loc să-i asigurăm că a greși și a eșua este ceva normal, din care învățăm;

  • cunoaște-ți slabiciunile și nu te menaja, în loc să-l învățăm cum să se comporte cu grijă față de el însuși, înainte de orice. Prin auto-critică mai mult ne sabotăm decât ne ajutăm, spun cercetările, cu impact negativ asupra capacității de reziliență și decizie pe tremen lung;

  • lumea este dură, luptă să fii #1, în loc să-l învățăm compasiunea și empatia către ceilalți. Conexiunile sociale și cultivarea relațiilor sunt cele care ne susțin, începând din copilărie, nivelul de sănătate și fericire, ceea ce îi ajută pe copii și în dezvoltarea abilităților intelectuale.           

📌Joburile viitorului sunt deja prezente - au legătură cu tehnologia, cu lucratul de acasă și pentru casă.
📌300+ site-uri educaționale gratuite pentru copii, părinți și tutori.
📌Atelierele Hai-Hui prin istorie cu dl. profesor Marcel Bartic - în fiecare sâmbătă, de la 9.00 la 12.00, timp de 8 săptămâni - linkul de acces.
📌Atelierele de săptămâna viitoare - program în secțiunea Events.
📌Descoperim misterele vieții - Recomandare Alina
📌Între 24 și 27 iunie va avea loc Conferința AERO - Alternative Education Resource Organization. Sugata Mitra, Yaacov Hecht, Henry Readhead (urmașul fondatorului Summerhill School) sunt printre vorbitori, alături de mulți alți promotori ai alternativelor educaționale din întreaga lume.
Vom fi și noi prezenți cu un workshop pe 26 iunie, revenim cu detalii.

Platforma CEREHARD


Amintiri din școala tradițională…

„E nevoie de un sat întreg să crești un copil”, se spune. Și e perfect adevărat. Copiii sunt suma libertăților și limitărilor pe care li le vor da mediul în care există și se dezvoltă, parte esențială din acest mediu fiind, evident, părinții și profesorii lor.

Dragi părinți, stimați profesori: niciun test nu e vreo sentință finală. Dacă noi nu vom vedea dincolo de aceste teste și rezultate intervenția, acțiunea remedială ulterioară asupra copilului, vom rămâne mereu în logica notei ca verdict final și implacabil. Și ele nu sunt așa, niciuna dintre notele luate la vreo evaluare, în orice moment al vieții noastre, nu e finală, ci doar un bun prilej de-a respira și de a croi un parcurs ulterior mai bun. Mai multe aici.

Schimbări în controlul asupra învățării.

Până acum, școlile aveau, mai mult sau mai puțin, control complet asupra lucrurilor pe care copiii le învățau. Dar pandemia a schimbat acest lucru în sensul că părinții au fost presați să devină “consumatori educați de resurse de învățare disponibile independent” – adică au căpătat abilități de a alege conținut și metode de învățare pentru copiii lor. Școlile nu pot ignora această realitate.

Copiii au și ei idei formate în pandemie.

Distanțarea de școală, învățarea online și alte situații înregistrate în ultimul an a produs, în rândul copiilor, experimente naturale, de la folosirea structurilor deschise la asumarea unei mai mari responsabilități în procesul de învățare. Elevii au, astfel, ceva de spus despre nevoile și așteptările privind educația în noul an.

Sunt două dintre tendințele identificate în sistemele educaționale ale lumii în ultimul an.


Și ce fac, de fapt, copiii de astăzi…

Puștiul de mai jos dezvoltă aplicații de la 12 ani, iar acum la 18 ani are propria lui companie și este considerat următorul Steve Jobs.
În prezentarea TED a explicat cum a ajuns să dezvolte aplicații și cum a folosit-o în interesul comunității, adunând fonduri locale pentru educație, pentru că, spune el “în ziua de azi elevii știu puțin mai mult decât profesorii în ce privește tehnologia.” 

Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD    

Re-Design mental
Re-Design mental
Prin CEREHARD susținem alternativa educațională de tip EOTAS - Education Otherwise Than At Standard School. Împărtășim experiențe, facem schimb de resurse de învățare și ne sprijinim reciproc în dezvoltarea copiilor noștri.