Re-Design mental
Re-Design mental
"Indiferent de rezultat" este partea cea mai grea
0:00
-1:41

"Indiferent de rezultat" este partea cea mai grea

Dragii noștri,

Acesta este ultimul newsletter, înainte de vacanță. Mâine mai organizăm o întâlnire a părinților Cereharzi, și ne regăsim în septembrie, cu forțe proaspete și idei noi.

Ne dorim ca spiritul comunității, de care vorbește Cristi, părinte Cerehard, în extrasul audio, să ne readune împreună la toamnă, iar energiile împrospătate să ne ghideze pe drumul potrivit în educația fiecăruia dintre copiii noștri.

Vă mulțumim tuturor pentru că sunteți parte din comunitate.❤️


Mulți dintre cei care au ajuns să studieze domeniul home & unschooling au făcut-o pentru că se interesau pentru copilul lor, în primul rând.
Este și cazul Dr. Gina Riley, cercetător din domeniul educației, care a crescut un unschooler, ajuns la vârsta de 24 de ani.

Noi, părinții care facem home & unschooling cu copiii noștri, nu suntem niște hipioți întârziați. Am făcut alegeri, opțiuni de alternative educaționale care sunt deja de mulți ani cercetate și fundamentate științific.

Avem diverse meserii - de la profesii liberale, academice și până la antreprenoriat - și suntem conștienți că meseriile viitorului vor fi diferite.
Ne preocupăm ca ai noștri copii să fie pregătiți și, mai ales, adaptabili la schimbările pe care nu le imaginăm astăzi, iar alternativele educaționale ne oferă acest cadru de învățare.

A spus Dr. Riley în cadrul Homeschooling Global Summit, un eveniment la care a explicat cum aplicăm în home & unschooling motivația interioară la copii și cum stimulăm învățarea auto-dirijată. Câteva idei, în sinteză:

👉 Ce înseamnă motivația interioară și învățarea auto-dirijată?

Este ceea ce se întâmplă cu copiii înainte să meargă la școala standard, și cu adulții după ce ies din sistemul de educație tradițional.

Este despre a facilita, nu despre a dirija, despre a-i ajuta să decopere ce le place și cum să afle și să învețe, practic, mai multe despre ceea ce-i interesează. Nu este despre subiecte, ci despre abordare.
Cel mai important este să cunoaștem copilul și să găsim calea cu care el rezonează, pentru că fiecare copil este unic.

👉 Ce-i rău în motivațiile exterioare: bani, diplome, note, jucării etc?

Nu este nimic rău cu ele, toți le-am aplicat. Problema este că sunt soluții pe termen scurt și acționează ca niște bandaje. Pe măsură ce copilul crește, motivația externă devine tot mai costisitoare și nu durează. Cea interioară, însă, va susține determinarea și dorința pe termen lung.

Pandemia ne-a forțat să vedem ce apreciem cu adevărat. Motivațiile externe vor exista în continuare, însă nu ne pot susține în ceea ce ne face fericiți și mulțumiți.

👉 Cum activăm la copii motivația interioară și învățarea auto-dirijată?

Nu o putem impune, ci doar facilita, prin crearea de contexte în care se regăsesc trei factori:

1. Capabilitate - este esențială concentrarea pe abilitățile copilului, interesele lui și să-i acordăm încredere în direcțiile care îl interesează. Recunoști sentimentul când îi vezi zâmbetul larg pe față și ochii care strălucesc de bucurie. Iar acest sentiment de capacitate este de fapt încredere în forțele proprii, iar asta îi dă curaj să-și asume riscuri și să exploreze alte drumuri, alte căi.

2. Autonomie - pentru home și unschooleri nu este o surpriză, însă pentru cei din școala tradițională va părea înfricoșător. Mulți copii ajung adulți tineri pentru că li se spune ce, când, cum să facă ... libertatea și capacitatea de a alege sunt opțiuni grele, dar importante și valoroase în dezvoltarea motivației interioare.

3. Iubire necondiționată - copiii au nevoie să fie acceptați așa cum sunt, lăsați să facă alegeri și, implicit, să greșească, indiferent de rezultat. Acest “indiferent de rezultat” este partea cea mai grea: e posibil să nu fim de acord cu alegerile copiilor, dar a fi lângă ei și a-i susține indiferent de rezultat este felul în care dezvoltă curaj și încredere să-și asume riscuri.

Este dificil să vrei motivație interioră pentru copilul tău și, în același timp, structură și motivație exterioară. Nu merg împreună. Va trebui să alegeți.
Este un parcurs și pentru părinte - să descopere ce vrea pentru copilul lui și ce înseamnă să fii părinte în vremurile de acum.


Recomandări din comunitate

📌Ce abilități vor avea nevoie copiii noștri pentru joburile din viitor. Cum învață creierul să citească, de la un neurocercetător. Concurs de povești pentru copii de 10-14 ani, înscrieri până pe 13 septembrie. Concurs online de muzică clasică pentru copii, înscrieri gratuite până pe 15 septembrie. - Recomandări Adriana
📌#SalutCULTURA! - festival de concerte în aer liber, în Parcul Drumul Taberei, București, între 24 iulie și 18 septembrie. - Recomandare Cristina
📌
Până mâine, mai puteți completa chestionarul despre activitățile Cerehard.  
📌Vă așteptăm online, mâine 1 august, ora 18, la întâlnirea părinților Cereharzi.

Acces întâlnire


Vă dorim o vacanță minunată, plină de amintiri, alături de familia voastră!

Cu drag,
Echipa CEREHARD

0 Comments
Re-Design mental
Re-Design mental
Prin CEREHARD susținem alternativa educațională de tip EOTAS - Education Otherwise Than At Standard School. Împărtășim experiențe, facem schimb de resurse de învățare și ne sprijinim reciproc în dezvoltarea copiilor noștri.