Vin Sărbătorile. “Să fim buni și darnici” este un clișeu.
Învățarea este un proces care are loc toată viața, își spun adulții, referindu-se la procesul standard inoculat din școală, însă David crede că este o minciună de care avem nevoie, din alte considerente.
În partea a doua a conversației cu Miruna povestește despre cum a perceput libertatea oferită de părinți și cum l-a influențat la vârste diferite, care este alegerea lui relativ la facultate, dar și care-i treaba cu mojdreanul.😊
Play & enjoy! Toate conversațiile aici.
“Când o să ai timp să stai mai mult cu noi? Când ies la pensie.” ☹️
Dialog între Neva, o fetiță de 9 ani, și mama ei, în mijlocul discuțiilor aprinse despre calvarul temelor, într-o familie tipică din societatea actuală, est-europeană.
Împinge - Trage este un film documentar despre procesul de învățare în școala standard, o variantă modernă a inchiziției, în mijlocul bucătăriei.
Ca să facilitați învățarea, puneți siguranța emoțională pe primul loc.
Copiii tratați cu respect și bunătate, nu judecați și criticați, copiii cărora li se permite să fie autonomi, atât fizic cât și intelectual, copiii iubiți sincer (adică necondiționat) se dezvoltă sănătos, organic, capacitatea lor de a se dezvolta și de a progresa este la valori maxime. - continuarea.
Din secolul al XX-lea asistăm la schimbări sociale induse de creșterea nivelului de trai - familii cu copii mai puțini, născuți după o decizie asumată și conștientă, creșterea mobilității, dar și extrapolarea experienței din școală sau de la job în procesul de creștere a copilului.
Pentru prima dată în istorie, oamenii au acumulat mai multă experiență din a merge la școală și muncă, și mai puțin din a ști cum să aibă grijă de copii. Și cred că a devenit cumva natural ca lumea să gândească “Ok, este la fel ca jobul sau studiile: dacă parcurg etapele și manualele potrivite voi învăța cum să gestionez și copiii și, dacă am avut succes la școală sau la job procedând așa, voi reuși și cu copiii.”Este o mentalitate de tip părinte - tâmplar, care consideră că dacă va direcționa copilul după anumite tipare, acesta va deveni un anumit tip de adult, spune Alison Gopnik, profesor de psihologie și filosofie la Univeristatea din California și autor dedicat problematicii legate de dezvoltarea copilului.
Pentru părintele grădinar, în schimb, perspectiva este diferită, spune ea.
Un grădinar nu știe niciodată, la modul complet, ce se va întâmpla cu grădina sa. Ceea ce plantezi și planifici poate eșua, la fel cum alte lucruri neprevăzute, dar minunate, se pot întâmpla. Și este un motiv ascuns, mult mai puternic pentru ca acest lucru să se întâmple: a fi grădinar înseamnă să creezi un spațiu favorabil creșterii, un ecosistem divers și dinamic în care permiți experimentul și răspunsul ajustat la schimbările pe care nu le poți prevedea.
Știința și studiile arată că a fi părintele și ghidul unui copil se aseamănă mult mai mult cu mentalitatea de grădinar decât cu cea de tâmplar.
O conversație la Hidden Brain, despre viziuni diferite de creștere a copiilor și consecințele alegerilor - audio și text.
Vin Sărbătorile. Să fim buni și darnici.
Este un clișeu, într-adevăr, pentru că nu înseamnă mai nimic dacă le practicăm doar două zile pe an și ne manifestăm tranzacțional.
Recunoștința și empatia nu se deprind ușor. Pentru a dezvolta capacitatea de a empatiza, copiii au nevoie să fie auziți și văzuți de către cei din imediata lor apropiere. Adulții care apreciază și respectă un copil, îl spijină să se simtă în siguranță emoțională, iar el va fi deschis să înțeleagă și emoțiile altora.
Învață despre ele pe măsură ce părinții sau tutorii își împărtășesc propriile lor emoții în feluri pe care copiii le pricep, iar ei exersează astfel abilitatea de a privi din alte perspective ceea ce ceilalți simt și gândesc, dar dobândesc și capacitatea de a răspunde cu compasiune.
Spune Marilyn Price-Mitchell, Ph.D, despre ale cărei cercetări am mai povestit.
👉Feel, Imagine, Do, Share este un model ușor de pus în practică, prin care copiii învață empatia într-un mod adaptat nivelului lor de dezvoltare neuronală, și anume prin experiențe și relaționare. A fost dezvoltat pe bază de principii din design thinking, iar copiii învață să transforme empatia în acțiuni concrete și beneficii pentru cei din jur. Și, de preferat, tot timpul anului. Ce presupune fiecare pas, cu detalii.
Recomandări din comunitate:
📌Cum să crești un kidprenor descurcăreț, ambițios și plin de viață? - webinar înregistrat, oferit de Academia Kidprenor + Cum să devii genial? - Recomandări Cristi.
📌Educație financiară cu Banometru, înscrieri gratuite în program - Recomandare Ramona.
📌Muzeul BNR s-a redeschis pentru public începând cu data de 6 decembrie 2021. Veți descoperi o clădire impresionantă, două expoziții temporare dedicate Regelui Mihai I, respectiv eroinei Ecaterina Teodoroiu, precum și noile amenajări din cadrul expoziției permanente a muzeului. - Recomandare Mihaela
📌Pentru pasionații de sporturi de iarnă - exercusie la ski și patinoar + tabără creație cadouri de Crăciun - propuneri Cristina.
📌Discuția “De ce și ce anume mâncăm” continuă cu sugestii și comentarii + atelierul de nutriție, invitația Alexandrei.
📌Weekly digest - partea a doua - Ce se întâmplă cu ce mâncăm. Each kid is gifted.
Dacă aș fi scris eu pe tema asta, exact așa aș fi scris - Timp pentru joc. The map of mathematics. Platforma Muzee de la sat oferă tururi virtuale prin case memoriale și muzee mai puțin cunoscute. - Recomandări Adriana.
Sărbători fericite! Mulțumim pentru încredere și perseverență.❤️Iar pentru cei care doriți să împărtășiți, ne-am bucura să aflăm vești din folderele copiilor.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD