Dacă nu greșim, nu învățăm. Mici și mari, deopotrivă.
Cum îi învățăm pe copii recunoștința, cum arată structura în educația acasă, de ce mai puțin înseamnă mai mult, idei pentru o viață de familie fericită - printre subiectele de astăzi.
“Politica nu va rezolva singură problema, schimbarea educației nu va rezolva singură problema, dar accesul la practicieni și la spații de sprijin ar putea să o rezolve.”
“A spus un tânăr participant la Conferința AEROx - Mental Health Rights, iar AERO (Alternative Education Resource Organization) este conștientă de faptul că există o criză a sănătății mintale a tinerilor. Adesea am atribuit acest lucru modului în care sunt structurate și funcționează școlile standard. Credem în continuare că acest lucru este valabil, dar și că factori externi societății contribuie la această criză.
În timp ce îi priveam și ascultam pe tinerii prezentatori, am rămas cu un sentiment copleșitor de speranță. Suntem convinși că, dacă tinerii sunt în frunte, suntem cu toții pe mâini bune. AERO se angajează mai mult ca niciodată să pună la dispoziția tuturor alternativele centrate și orientate spre copii.”
Este mesajul transmis de reprezentanții AERO, după Conferința AEROx, organizată de tineri, la început de noiembrie.
“Structura zilelor noastre s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor, formându-se în mod natural, în funcție de vârstele și nevoile copiilor. Ceea ce am observat este că, pe măsură ce cresc, apare nevoia de structură în învățarea lor. Asta nu înseamnă că arată ca la școală. Nu există un orar pe care trebuie să îl respecte sau sarcini pe care trebuie să le îndeplinească. Dar sunt mai predispuși să își facă un plan pentru lucrurile pe care vor să le facă, să își rezerve timp pentru a le face și să lucreze pentru a-și atinge obiectivele.
Fiecare are nevoi diferite și unii dintre copiii mei se bucură de mai multă structură decât alții. Ei sunt liberi să creeze asta. Dacă unui copil îi place mai multă structură decât altuia, este în regulă. Pentru că ne educăm acasă avem șansa flexibilității și spațiu pentru nevoile fiecăruia.
Domnișoara 10, în special, este o planificatoare. Are liste și idei și vorbește adesea despre ceea ce intenționează să facă și când. Ea creează o structură care are sens pentru ea. Forțarea unei structuri create de altcineva ar pune capăt capacității ei de a veni cu propriile idei, de a le planifica și dedica timp, de a greși și încerca din nou. Asta nu înseamnă că nu o ajut sau nu îi ofer sugestii, dar consimțământul este esențial în orice formă de educație acasă.
Și nici nu înseamnă că nu avem nicio structură. Înseamnă doar că suntem liberi să ne schimbăm zilele în funcție de nevoile noastre. Structura pe care o avem este autentică și binevenită, ceea ce școala standard nu ne poate oferi nicicum.”
A cui este nevoia de structură: a copilului sau a părintelui? Ce să ne întrebăm, ca părinți, pentru a identifica forma de structură potrivită copilului nostru? - din experiența Sarei, de la Hapiness is here.
@Pexels.com
Contrar tuturor mesajelor care îi îndeamnă pe părinți să facă mai mult pentru copiii lor, tot mai multe studii indică avantajele de a face mai puțin - continuarea.
Învățăm?!
“Nevoia de a interveni și de a repara lucrurile atunci când copiii au dificultăți este instinctivă, dar uneori cele mai bune intenții ale noastre ne pun pe partea greșită a învățării”, spune Manu Kapur, părintele teoriei eșecului productiv.
Dacă activitățile pe care le facem cu copiii sunt pentru a ne asigura că ei nu se simt niciodată confuzi, frustrați sau pierduți, atunci nu vor învăța niciodată să facă față emoțiilor și sentimentelor ce fac parte integrantă din viața de zi cu zi.
“Să fii frustrat și să te lupți sunt lucruri normale, iar dacă nu simți aceste lucruri, înseamnă că probabil nu înveți.” - interviu Edutopia
✨Învățarea din greșeli face parte din modul în care ne provocăm pe noi înșine să facem lucrurile diferit, iar de-a lungul vieții ajută la dezvoltarea înțelepciunii și a unei bune judecăți.
Spune și Marilyn Price-Mitchell și oferă pe Roots of Action sfaturi concrete despre cum îi putem ajuta pe copii să vadă partea bună atunci când greșim și de ce este important să nu fugim de erori.
@Pixabay.com
Ca să apreciem eșecul, avem nevoie, însă, și de recunoștință.
Recunoștința este o super virtute. Este o idee care datează încă de la Cicero, care spunea că recunoștința nu este doar o mare virtute, ci și părintele tuturor celorlalte virtuți. Când simțim recunoștință, devenim mai generoși și suntem dispuși să (ne) oferim mai mult celorlalți. Ne oferă mai multă răbdare și perseverență, punem mai mult accentul pe viitor și suntem mai dispuși să investim timp și efort pe moment, chiar dacă este dificil.
Despre importanța recunoștinței și cum putem ajuta copiii să se simtă recunoscători - video și idei bune de la Character Lab.
Semnale de alarmă
🚩92% dintre părinți consideră că a vedea lumea ca fiind sigură nu îi pregătește pe copii să navigheze în viață.
Dacă ar fi învățați s-o vadă ca fiind în declin, competitivă, fragilă, nedreaptă, stearpă, lipsită de amuzament și plină de amenințări fizice, copiii ar avea de câștigat, cred acești părinți, însă cercetările sugerează contrariul.
S-a constatat că persoanele cu mai multe convingeri negative despre lume erau mai puțin sănătoase, sufereau mai frecvent de stări emoționale negative, erau mai deprimate, mult mai puțin satisfăcute de viața lor și nu se bucurau de o înflorire psihologică. După cum au concluzionat cercetătorii, părinții ar putea lua în considerare întreruperea oricăror eforturi bine intenționate de a le inculca copiilor lor astfel de convingeri negative.
Nimeni nu recomandă ignorarea unui pericol real. Dacă vă aflați într-un cartier violent, bineînțeles că trebuie să aveți grijă. Dar, indiferent unde locuiți, este bine să vă amintiți faimoasele cuvinte ale domnului Rogers (celebrul prezentator de televiziune pentru copii din SUA).
Chiar și în mijlocul haosului, “Căutați ajutoarele”. Ei sunt acolo. Și îi face foarte bine copilului tău să știe asta. - de la Let Grow
Recomandări din comunitate
📍Studii peste studii susțin importanța jocului în educația copiilor, iar o cercetare recentă susține că joaca are beneficii sociale și de învățare enorme la toate vârstele. Vreți copii rezilienți și bine adaptați? Lăsați-i să se joace - de la The Hechinger Report.
📍 Play Club - ghid gratuit de implementare, oferit de Let Grow. Include materiale de tipărit și resurse gratuite pentru a vă organiza propriul club de joacă. + Ultimul webinar Let Grow - Consecințele neintenționate ale dorinței părinților de a “optimiza” viața copiilor lor - disponibil gratuit aici.
📍Există combinații nesfârșite a ceea ce fiecare familie prețuiește și dorește să realizeze, dar elementele de bază, esențiale pentru a atinge aceste obiective sunt aceleași: somnul, munca, alimentația, exprimarea emoțională și joaca sunt esențiale pentru o fundație familială puternică, spune autorul cărții “Valorile familiei: resetați încrederea, limitele și conexiunea cu copilul vostru” într-un interviu The Washington Post. 📍Pe 20 noiembrie a fost Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor: reprezintă data la care la au fost adoptate, la nivelul Organizației Națiunilor Unite, Declarația și Convenția privind drepturile copiilor, ratificate și de România, în anul 1990. O versiune a Convenției drepturilor copilului, explicată pe înțelesul lor aici.
📍“Poate fi aceasta o școală? Cincizeci de ani de democrație la ALPHA” - o carte ce documentează istoria pierdută a părinților și educatorilor care au continuat să educe într-un spirit bun și democratic, în ciuda deceniilor de atac neoconservator. Este vorba despre a face schimbări reale în sistemele de educație publică, atât imediat, cât și treptat, atât la nivel local, cât și sistemic, cu acordul copiilor, părinților și dascălilor implicați.” 📍Tot mai multe țări oferă tinerilor vouchere culturale, mai puțin România.📍Cum se produc perlele?📍Despre amidonul din pâine.📍This week in science.📍Despre uleiuri și “punctele de fum”.📍Studenții ingineri din Japonia testează în fiecare an proiecte de clădiri rezistente la seisme - Interesting Engineering.📍Cum se face schimbul de impulsuri nervoase între celule?📍Richard Feynman a fost atât de talentat în predarea fizicii încât a fost supranumit "Marele Explicator".
Să vă fie cu folos!
Echipa CEREHARD