Cum ne construim lista de resurse?
Experimente științifice pentru copii, viitorul & bucuria învățării, întrebări despre școala în afara școlii standard sunt câteva dintre ideile de astăzi.
Unii copii EOTAS încă nu știu să citească la 10 ani. Este, acesta, un motiv de îngrijorare? Cum putem fi siguri că cei care învață auto-dirijat vor ajunge să știe tot ceea ce e nevoie pentru a fi buni cetățeni și a avea un loc de muncă?
Unii cred că ideea de învățare-prin-joc alimentează atât impresia (falsă) că viața în sine ar trebui să fie doar distracție, cât și convingerea tinerilor că li se cuvine orice. Cum ne putem asigura că toți copiii dobândesc cele 3 abilități fundamentale - citit, scris, socotit? Cum se compară diferitele tipuri de școli "progresiste" cu învățarea auto-dirijată? Sunt, testele standard, o idee proastă?
Partea a doua din întrebările legate de un parcurs educațional în afara școlii standard. - integral.
Viitorul învățării?
🚩"Să zicem că, la un moment dat, vom reuși să configurăm un sistem educațional în care fiecare copil va ajunge să îndeplinească toate standardele academice prevăzute la nivel național. Care ar fi efectul acelui sistem? Al îndeplinirii standardelor? Ce anume presupunem despre standarde și îndeplinirea lor? Că vor duce la apariția unei nații de analiști profunzi, care fac numai lucruri uimitoare?
Iar acest sistem - ce anume presupunem în legătură cu el și cu efectele lui? Care sunt efectele lui asupra copiilor? Când ajung absolvenți ai acestei mașinării ipotetice, vor avea ei, copiii, o percepție mai bună asupra lor înșile, a înțelepciunii lor, asupra moștenirii lor materiale și spirituale? A capacității de a analiza, de a munci, de a iubi? Dacă nu, atunci e în regulă?
Este, oare, acesta rezultatul final pe care-l căutăm? Dacă nu, atunci care e? Ar trebui să știm, nu-i așa?" Terry Heick, fondatorul TeachThought, organizație dedicată umanizării educației printr-o combinație de inovație creativă și practici durabile, bazate pe cercetare.
@Unsplash.com
🚩”Toți am fost prinsi, într-o măsură mai mică sau mai mare, în “jocul școlii” în care am presupus că pentru fiecare câștigător trebuie să existe un învins. Doar că această mentalitate distrage atenția de la scopul real, acela de a-i pregăti pe copiii noștri pentru a trăi, ca adulți, într-o lume mult mai complexă. Avem nevoie ca sistemul educațional să le permită oamenilor să își dea seama cu adevărat cine sunt și să își dezvolte potențialul real.
Nu avem nevoie de note, de etichete, de judecăți și prejudecăți - “oferite” fără limită de sistemul actual de educație. Avem nevoie de mentori, de catalizatori care ajută la descoperirea pasiunii, a potențialului fiecărui copil. Evident, există o întreagă discuție despre prioritățile părinților, stabilite în funcție de modul în care au crescut și au fost obișnuiți să vadă școala.”
Cum folosim lecțiile din pandemie pentru a reinventa educația? - interviu The Hechinger Report
Cum ne construim lista de resurse?
Resursele se bazează pe interesele și preocupările fiicei mele. Stăm și ne gândim la toate resursele pe care ea le-a folosit, de care s-a bucurat și pe care le are. Apoi ne uităm la idei noi și la lucrurile pe care ar vrea să le încerce. Apoi, pur și simplu scriem totul. Este un proces de brainstorming. S-ar putea să nu folosim jumătate dintre acestea, sau nici trei sferturi din ele. Dar știm ce este disponibil sau posibil, dacă este nevoie. De asemenea, ne ajută să menținem fluxul de idei.
Vi se pare prea simplu? Ar trebui să fie.
De ce să complicăm prea mult lucrurile? De ce să facem acest an de învățare stresant și dificil de la bun început? Avem înainte un an întreg, care va fi marcat de creșteri, schimbări, fluctuații, provocări, posibil câteva lacrimi și, sperăm, mult mai multe râsete. Păstrați planul simplu:
astfel încât să lăsați loc pentru bucurie;
pentru că se poate schimba pe parcurs;
pentru a lăsa loc pentru cea mai importantă parte a planului - relația cu copiii voștri;
astfel încât să lăsați loc și pentru voi înșivă.
De comun acord, în fiecare an evoluăm și facem schimbări pe măsură ce copiii cresc, se dezvoltă și se schimbă. Facem acest lucru de 10 ani și de la un an la altul a devenit tot mai ușor (sau mai natural), dar a făcut, de asemenea, să-mi fie mai ușor să pledez cauza copiilor mei. De ce?
Pentru că știu ce pasiuni și interese îi animă, pot vorbi despre urmărirea intereselor în detrimentul cerințelor impuse prin curriculă. Dacă ei s-au scufundat într-un proiect sau într-o experiență (la locul de muncă sau într-un alt cadru) timp de 6 luni în mod intensiv, atunci de ce le-aș cere să fie constrânși la un examen care necesită 6 luni de pregătire pentru un test la ceva care nu este util pentru viața lor actuală?!
Valorile și scopul nostru sunt aspecte pe care le-am clarificat și pe care continuăm să le folosim ca punct de referință pentru a ne ghida în fiecare an și este ceea ce ne dă putere. Valorile noastre și familia mea au prioritate față de temerile și așteptările oricărei alte persoane.
Timp. Mai mult timp pentru deșcolarizare.
Valoarea acestui timp m-a făcut să trec de la înțelegere (wow - aceste idei și acest stil de viață au sens), la experiență (am văzut ideile și exemplele în acțiune cu copiii mei) și apoi la confirmare (am văzut cum se repetă și în experiențele altora).
Idei împărtășite de Robyn - Honey! I’m homeschooling the kids.
Bucuria învățării
💥Experimente științifice pentru copii
Indiferent dacă aveți sau nu un ecologist, un copil interesat de neuroștiințe sau un inginer în devenire, toți copiii dobândesc abilități importante atunci când părinții sprijină și încurajează experimentele științifice ușoare, făcute acasă.
Pentru copiii de toate vârstele, beneficiile sunt enorme. Realizarea de proiecte științifice ajută la dezvoltarea ingeniozității copilului, în special a abilităților sale de stabilire a obiectivelor, de planificare și de rezolvare a problemelor. De asemenea, hrănește curiozitatea intelectuală, ajutându-i pe copii să dobândească noi modalități de a pune întrebări și de a înțelege lumea.
Pentru a profita la maximum de experimentele științifice, copiii trebuie să aleagă activitatea și să se implice în planificarea, luarea deciziilor și executarea experimentului. Copiii se distrează mai mult învățând (și învață mai mult!) atunci când părinții se văd pe ei înșiși ca mentori. Mentorii buni ascultă, pun întrebări, încurajează și sprijină.
O serie de recomandări de experimente, structurate pe interese, domenii, categorii de vârstă și site-uri dedicate - de la Roots of Action.
💥Combaterea anxietății din copilărie prin independență - un webinar oferit de Let Grow, accesul se obține prin completarea acestui formular.
💥Patru proiecte oferite gratuit de către PBLWorks: Cum facem ca poveștile să prindă viață pentru copiii din comunitatea noastră? Cum creăm un plan financiar pentru familie? Cum putem demistifica vaccinurile coronavirus pentru a-i ajuta pe oameni să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor? Care este cel mai echitabil mod de a alege un nou membru al guvernului?
💥Biblioteca părinților - o listă de cărți și autori consacrați în practica educației alternative - de la Home Education Network.
@Pexels.com
De ce le este teamă copiilor să ceară ajutor
Adulții sunt adesea jenați să ceară ajutor. Este un act prin care ne arătăm vulnerabilitatea. În momentul în care cerem indicații sau sfaturi, dezvăluim că suntem pierduți, pentru că a cere ajutor poate da impresia că suntem incompetenți.
Noi cercetări sugerează că nici cei mici nu cer ajutor, chiar și atunci când au nevoie, din același motiv.
Până relativ recent, psihologii au presupus că reputația și percepția celorlați încep să se manifeste în jurul vârstei de nouă ani, dar un val de descoperiri din ultimii ani a contrazis această presupunere. Acestea au dezvăluit că micuților, încă de la vârsta de cinci ani, le pasă profund de modul în care ceilalți gândesc despre ei. Dar dacă le este teamă să ceară ajutor pentru că sunt priviți de colegii lor, învățarea va avea de suferit.
Adulții ar trebui să reducă miza socială a căutării de ajutor, spune studiul.
Solicitarea de ajutor ar putea fi chiar încadrată ca fiind dezirabilă din punct de vedere social. Părinții ar putea sublinia modul în care întrebarea unui copil a dat startul unei conversații valoroase în care întreaga familie a ajuns să vorbească și să învețe împreună. Adulții ar putea lăuda copiii pentru că au cerut ajutor.
Toate aceste răspunsuri trimit un semnal puternic că ceilalți oameni apreciază dorința de a cere ajutor și că solicitarea de ajutor face parte din calea spre succes - de la Scientific American.
Recomandări din comunitate
📍Concurs Bebras România.📍Sâmbătă, 1 octombrie, ora 18:30, spectacolul atelier ”Cu toții au văzut o pisică!” (vârsta recomandată 2-7 ani).📍Marea minciună din spatele istoriei cartaginezilor?📍National Geographic Education - Marea pată de gunoi din Pacific + Deriva continentală.📍Physicist Page.📍Cum funcționează de fapt ecranele tactile?📍Archaic Greece - hărți digitale ale lumilor apuse.📍26 septembrie - Ziua Clătitelor.📍How to multiply big numbers fast.📍Cum funcționează un calculator cuantic?📍The Aeneid.📍40 de hărți care explică Imperiul Roman.📍Învățați cromatografia pe hârtie ca un maestru.📍Viața microscopică din casa și de pe fața voastră.📍Bucharest Science Festival, până pe 2 octombrie.📍Comunitatea almăjeana de astăzi și de ieri - Țara Almăjului.📍La ciuperci, și aici.📍GameDev Academy - pentru minim 17 ani, de la 1 noiembrie.📍Pentru tinerii interesați de social media și comunicare online, Webstock îi așteaptă ca voluntari.📍Hai în redacția București!📍Vă interesează ideea de a participa la amenajarea unui spațiu?📍De la o mamă de adolescent.📍Luna septembrie e luna perseverentei pentru noi.
De ce există școala?
“Dacă considerăm școala ca fiind ceva care va genera beneficii doar într-un viitor nedefinit, ignorăm importanța de a trăi în prezent. Viața trebuie trăită, inclusiv perioada dintre 5 și 22 de ani.
O lume care sugerează că acei ani sunt doar o pregătire pentru lucrurile reale, iar lucrurile reale sunt definite aproape în întregime de facultate și/sau carieră, este un loc teribil de sărăcit.
Dacă ne gândim mai întâi la școală ca la un mediu în care elevii să fie implicați, multe alte părți ale ecuației se vor așeza de la sine. Copiii implicați vor găsi lectura necesară și fascinantă. Copiii implicați vor dori să învețe ceea ce trebuie să știe pentru a deveni cetățeni informați. De asemenea, ne vom ocupa și de orice probleme legate de “pierderea timpului”, deși și pierderea puținului timp face parte din viață, nu-i așa?” - de la Educational Endeavors.
Cu drag,
Echipa CEREHARD