Conștiență, constientizare
Cei care mă știu de mult și mai îndeaproape cunosc revoltele mele față de ușurința cu care ne lăsăm ademeniți de ambalajele strălucitoare care învelesc tot felul de putreziciuni. Povestesc de ani buni despre Evul Mediu de secol XXI în care trăim - și nu mă refer la avansul în gândire de la acea vreme (Evul Mediu nu a fost deloc întunecat din acest punct de vedere), ci la păcălelile prin care tot felul de profitori își umpleau buzunarele - fie că ăsta era scopul lor, fie că psihopatiile de orice natură îi ajutau să devină lideri de orice fel.
🧠Poate v-ați întrebat ce e cu Mindscapes, conferința pe tema conștienței, organizată de Re-Design & Mind Lifeline la Ateneu, în data de 2 iunie, și cu lansarea de carte de pe 3 iunie de la Cărturești-carusel. Ce treabă are conștiența cu școala Cerehard sau cu orice altceva marca Re-Design? De ce “conștiență”, nu se zice “conștiință”? În engleză, conștiența/ consciousness este „orice formă de experiență subiectivă, oricare ar fi această experiență“, iar conștiința/conscience se referă la valorile morale și la comportamentul ghidat de aceste valori. “A fi conștient" este o etapă preliminară a lui “a avea conștiință”.
Fac parte din generația “ceaușeilor”, născuți mai degrabă din… greșeală. Aceeași generație care, după ce imperiul rus s-a dus pe apa sâmbetei, a plâns de emoție când zidul Berlinului a fost făcut bucăți (una e în curtea Academiei Române, cam greu de văzut, din păcate). Aceeași generație care, înfometată și însetată de cunoaștere, după ce a fost hrănită cu bazaconiile materialismului și socialismului științific, s-a năpustit pe cărțile și practicile adresate dezvoltării spirituale. Nu conta cine le scria sau cine patrona “inițieri” în tot felul de “mistere”. Eram pur și simplu hămesiți. După ce am ajuns, însă, la vârste la care nu se mai putea spune că ne-am născut ieri, am început să identificăm tiparele minciunii și manipulării. Acum știm de la o poștă, mulți dintre noi, cum miros amândouă, nu e nevoie să mâncam un ou până la capăt ca să ne dăm seama că e clocit.
Conferința asta are două scopuri mari și late:
📍ieșirea din penumbra practicilor zis-spiritualiste, prin deschiderea către cercetare fundamentală și studiu. Practicile menționate sunt generate, în mare parte, prin cooperarea dintre șarlatani și naivi, primii oferind explicații simpliste și vandabile celor care sunt dispuși să le cumpere,- cooperare din care “beneficiază” ambele părți, prin satisfacerea nevoii de validare.
Google translate vă poate ajuta cu o traducere suficient de inteligibilă, dacă e nevoie.
Este înfiorător cât de lungă e lista și cât de mulți suntem cei care am căzut pradă, la un moment dat, vreunui “inițiat” care a știut cum să ne stoarcă de resurse.
📍Actualizarea datelor despre ființa umană, pentru reconfigurarea învățământului și a educației în general. Așa cum am povestit de mai multe ori, am constatat că mulți dintre cei care doresc un alt tip de învățământ pentru copiii lor nu au citit despre alternativele educaționale care rulează acum prin lume. Am decis, astfel, să mai pornim un proiect, Re-Design ca editor de cărți pe această temă - vom traduce cărțile autorilor recunoscuți din domeniu, ca să vedeți că nu sunteți singuri, că ceea ce visați există deja și e și pus în aplicare.
La un moment dat am dat peste cartea lui Anil Seth, Being You. Am fost atât de încântată că ceea ce scrie el acolo este o sinteză extraordinară a gândirii despre cum anume funcționăm, ca ființe, încât am făcut tot ce mi-a stat în puteri să achiziționez dreptul de traducere. Asta pentru că e nevoie de un punct de pornire - acela de a înțelege ce anume se întâmplă în noi, pentru a ne defini, configura, ajuta să supraviețuim. Fără această înțelegere, toată teoria și practica educațională de până acum rămân vorbă goală. Științele educației sunt o colecție de “empirisme”, în acest moment. Există și știință empirică, dar nevoie de neuroștiință pentru ca educația să poată fi abordată profesionist.
L-am întrebat pe Anil Seth, într-o doară, dacă ar fi dispus să vină în RO pentru lansarea traducerii. Nu pot să vă povestesc cât m-am bucurat când a zis că vine… și ce greu a fost să găsim o dată la care să vină… și că fără Florin Piscociu de la Mind Lifeline, organizator al Neurocon/ 2022, nu m-aș fi descurcat să aduc oamenii pe care-i vedeți afișați pe site-ul conferinței. Sunt dintre cei mai renumiți, recunoscuți, respectați etc. specialiști în domeniile lor. Cu ajutorul lor vom putea mișca ceva - sper eu - în ce privește cooperarea dintre științe și educație.
În cartea lui, Anil Seth povestește, la un moment dat, despre atmosfera Vienei de început de secol XX.
În atmosfera intelectuală fluidă din Viena de la acea vreme, cele două lumi, a artei și a științei, se amestecau într‐o proporție neobișnuit de mare. Știința nu era considerată superioară artei, în sensul mult prea familiar în care arta și răspunsurile pe care le induce omului ar cere o explicație științifică. Nici arta nu se plasa undeva, dincolo de posibilitatea științei de a ajunge la ea. Artiștii și oamenii de știință – și criticii lor – erau aliați în încercarea de a înțelege experiența umană în întreaga ei bogăție și varietate. Nu degeaba Eric Kandel, specialistul în neuroștiință, a intitulat această perioadă „epoca introspecției“ („the age of insight“), în cartea sa cu același nume.
Cred că trecem printr-o perioadă asemănătoare… Poate e un tipar - o dată la 100 de ani se întâmplă niște acumulări… nu vreau să simplific, din comoditate, și să trec în registrul “pseudo” afișat mai sus 🙂
✊Și alte domenii se “răscoală” - aveți aici cartea lui Cătălin Borangic despre daci.
😔Aici este o radiografie dureros de reală a stării nației școlare
✏Ideea fundamentală din toate aceste zbateri este să înțelegem că totul e dinamic și că e nevoie să înțelegem această dinamică și să ne adaptăm ei. Corpul nostru e format din miliarde de celule proprii și din alte miliarde de bacterii și fungi care ne populează pe dinafară și pe dinăuntru, iar în fiecare dintre aceste celule au loc, în medie, 3000 de reacții biochimice simultan. Conștientizarea acestei dinamici ne va ajuta să ne pricepem - pe noi și pe ceilalți - și să comunicăm pentru a ne sprijini să creștem, nu să ne sabotăm - pe noi înșine sau pe cei din jur.
📝Cei care vreți să ajutați la desfășurarea cât mai bună a conferinței, vă rog completați acest formular
și, de asemenea, contractul de voluntariat👇