A trecut ceva vreme de la ultimul newsletter… A fost o perioadă efervescentă - înscrieri, întoarceri în sistemul RO, transferuri la școli din afara RO, fișe de evaluare, echivalări pentru o nouă generație de studenți etc. - ce mai, o lume în sine, paralelă cu cea standard (aceea din zona “de confort”) și în plină desfășurare.
Mai nou, la o căutare a CEREHARD pe google, veți găsi și CEREHARD srl - o firmă cu obiectul de activitate 1623 - fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții. Suntem tot noi, cu o viitoare școală de meserii / colegiu tehnic. În discuții cu asociații de meșteri (ghilde, cum le zicea pe vremuri) din Germania și Franța. La Crivina de Mehedinți, pe lângă sediul asociației, construim un atelier unde cei care doresc pot deprinde meserii asociate cu prelucrarea lemnului și a pietrei. Nu e doar pentru high-schooleri, pot veni și părinții și / sau bunicii. Utilajele sunt cuprinse într-un proiect pe fonduri europene - SUN 2022 - sperăm să ne dea și banii, că deocamdată ne țin în șah… Nu vă mai povestesc cât de complicat a fost și este pentru una ca mine să intre și să și joace în “hora” asta. Suntem în stadiul în care am pornit achizițiile, la anul prin vară ar trebui să-i dăm drumul școlii de meserii.
În atelier vom produce și componentele căsuțelor campusului CEREHARD. Adică proiectul universității itinerante se conturează tot mai clar. La final de noiembrie avem prima întâlnire cu cea mai mare parte a echipei de profi - din Spania, Italia și RO. Urmează să discutăm designul cursurilor și să creionăm traseul activităților practice, care va fi, în esență, pe linia Drobeta - Orșova - Mehadia al frontierei imperiului roman în Dacia - limes
Vă reamintesc că este demarat și proiectul institutului de neuroștiință - încă fără nume - unde cercetarea a pornit odată cu achiziția, de către Re-Design, a instalației de EEG. Iar cercetarea o facem împreună cu Facultatea de Biologie a UB, Facultatea de Automatică din Politehnică și cu SCOPE Neuroscience lab de la Univ din Illinois. Sperăm că și cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației - care a achiziționat (odată cu noi, fără să știm unii de alții) același tip de instalație - e fain să constați că ești in sync cu “case mai mari” pe nevoile reale ale societății…
Cei care mi-ați scris pe admin@redesignngo.com că doriți să participați ca voluntari la aceste studii veți primi email cu programul cercetării. În cazul copiilor, vor fi de semnat, de către părinți, niște acorduri.
Ați văzut că am eliminat, din contract, acea clauză cu plata taxei în 60 de zile de la înscriere. Plătește fiecare când poate, chiar și în rate, ideal ar fi pe parcursul anului școlar în curs.
O să vă rog, totuși, pe cei care puteți, să achitați taxa - avem nevoie de bani nu numai pentru a plăti orele pe care le faceți cu AlterEdu Cluj și Cluj Study Centre, dar și pentru a cumpăra drepturile de traducere - în română și în engleză - pentru o carte fundamentală în practica din cadrul universității itinerante. Este vorba de Chimica applicata alla conservazione e al restauro del patrimonio culturale de Vasco Fassina. Editorul (Nardini) ne cere aproape 12 000 de euro. Sunt 2 volume, fiecare are câteva sute de pagini. Evident, cerem ajutor peste tot și sper să și reușim să facem rost de banii ăștia.
Ne puteți ajuta și cumpărând cartea lui Anil Seth, A fi tu - mai sunt cca 1500 de exemplare din 3000, luați în calcul că prețul nu ajunge în întregime la noi, se împarte cu distribuitorul (Cărturești - unde cred că mai sunt câteva exemplare - și CLB). Dar puteți comanda și direct, cu plata în contul ong-ului a echivalentului de 10 euro (preț în care intră și expedierea) - vă trimitem noi cartea, la adresa pe care ne-o specificați într-un email.
Am primit solicitări de afiliere ca centru CEREHARD de la asociații de familii din mai multe localități. Am discutat cu prof. Mark Evans și, dacă tot vine prin RO, ca inspector PENTA, poate vizita și aceste nuclee noi / microșcoli / learning pods din alternativa EOTAS. Îndrăzniți, deci, să vă asociați în comunități de învățare, avem acum și metodologie pentru art. 26 din LE - cel referitor la alternativele educaționale, introdus după consultările de anul trecut cu ong-urile din educație (inclusiv Re-Design).
Vă “aduc la cunoștință” și că am discutat cu Sugata Mitra în persoană, la final de octombrie. L-am contactat prin 2018, când am pornit acreditarea CEREHARD, pentru a găsi o cale de a implementa School in the Cloud și SOLE în RO. I-am povestit despre departamentul de Neuroștiință pentru Educație al universității itinerante. Despre faptul că chiar și Cambridge și-a făcut update și are opțiunea de AL project based. Combinat, e adevărat, cu AL standard. Dar e clar că ușile se deschid tot mai larg către schimbări majore în educație, iar ce putem noi face este să ne pregătim copiii pentru această deschidere. Și Sugata va veni din nou în RO - pentru a face parte din departamentul de Neuroștiință pentru Educație al Re-Design.