Teste. Pot să dau teste.
“Mi-a influențat libertatea în învățare, la începutul educației mele, viața mea ulterioară? Este dificil de demonstrat, deoarece efectul suplimentar al părinților și al prietenilor nu poate fi măsurat. Dar eu sugerez că datorită faptului că mi s-a oferit responsabilitatea de a învăța singur, fără niciun fel de clase și, mai ales, fără note, a avut un efect profund asupra modului în care mi-am trăit viața.”
“Jon T. Scott este un fost elev, acum în vârstă de 90 de ani. De mult timp consideră că noi, cei de la AERO, nu suntem suficient de radicali și nu practicăm libertatea reală pe care a experimentat-o la Școala Modernă, fondată la începutul anilor 1900. L-am rugat să ne povestească despre experiențele sale și efectul pe care acest tip de educație l-a avut asupra lui de-a lungul timpului, ajungând să devină un apreciat profesor universitar, dar la fel de radical ca întotdeauna.”
Vă invităm să-i citiți eseul, ajută la construcția / consolidarea încrederii, iar mai multe despre activitățile lui găsiți pe site-ul său. Merită citit și interviul pentru The Alliance for Self-Directed Education.
Imaginați-vă cât de mult am beneficia cu toții de pe urma unei societăți formate din adulți cărora li s-a permis să crească fără a fi nevoiți să se străduiască să obțină recompense în termenii altcuiva.
După cum reiese din experiențele adulților care au avut deja norocul de a crește ca persoane care învață pe cont propriu, ne așteptăm să vedem mult mai puține derapaje și mai puține crize în viața adultă, datorită spațiului și timpului pe care l-au avut la dispoziție pentru a-și descoperi și urmări adevăratele pasiuni încă din copilărie, și a încrederii pe care au dezvoltat-o prin asumarea responsabilității pentru propria educație.
Tarele sistemului actual de învățământ, despre cum am ajuns într-un punct de cotitură al transformării educației la scară largă, dar și “Cui aparține copilul?” - în cel mai recent video CEREHARD.
Utile
✨40% dintre angajatori pun accentul pe competențe și în tot mai multe anunțuri de job-uri numărul cerințelor legate de abilități e mai mare decât al celor legate de studii. Mulți oameni rămân captivi într-un domeniu profesional doar fiindcă au studiile specifice, în loc să aibă încredere în abilitățile învățate și să aleagă joburi în domenii diferite de cele în care au studiat, dar în care s-ar pricepe și ar fi motivați să lucreze.
Ce știi să faci valorează mai mult decât studiile - analiză CNN.
✨Școlile standard nu sunt singurele responsabile pentru criza datoriilor studenților sau a forței de muncă calificate, dar un experiment educațional de lungă durată din Massachusetts s-a dovedit promițător în ceea ce privește abordarea ambelor probleme. - reportaj The Hechinger Report.
✨Atunci când ne confruntăm cu provocări, creierul nostru este activat pentru a învăța lucruri noi - atât timp cât există și o bază de siguranță, apartenență și încredere. “Trecerea de la zona de confort la zona de provocare” face parte din seria dedicată subiectului “Cum se întâmplă învățarea” - o colecție de materiale video de la Edutopia, ce explorează modul în care tutorii pot ghida copiii, indiferent de punctul de plecare al dezvoltării lor, pentru a deveni tineri productivi și implicați.
✨Sunteți la început de drum în educația acasă sau căutați o reîmprospătare a călătoriei voastre de învățare? Explorăm ce înseamnă învățarea, numeroasele moduri în care învățăm și mediile de învățare pe care le construim:
Observăm copiii - nu căutând să rezolve lucrurile, ci descoperind ceea ce ei știu deja;
Ce se întâmplă când aducem așteptările noastre personale în mediile de învățare;
Cum facem învățarea semnificativă și distractivă; cum și când înflorește;
Curriculum este tot ceea ce învață un copil. În sensul cel mai larg. Trebuie să ne lărgim noțiunile despre cum arată învățarea și bagajul nostru în jurul ei;
Știați că cel mai bun mediu de învățare este cel în care ne simțim în siguranță? Relația trebuie să fie mai importantă în educație decât conținutul. - o conversație audio la “Honey! I'm Homeschooling The Kids”
✨Termenul de “învățare la domiciliu” sugerează o abordare de tip “școală la domiciliu”, în care părinții sau tutorii reproduc procesul de instruire din școli, inclusiv un curriculum stabilit, sarcini, lecții și așa mai departe. Multe familii încep în acest fel, dar multe dintre ele descoperă curând că această abordare nu este mai satisfăcătoare decât școala obișnuită, ci că este chiar mai rău.
Învățarea la domiciliu nu trebuie să fie ca la școală. În schimb, poate fi o continuare a modului în care familia voastră trăia înainte de etapa “vârstei școlare”. Alternatives to School a adunat multe idei valoroase pentru a face din învățarea acasă o plăcere, nu o corvoadă.
✨ Biblioteca părinților - listă extinsă de resurse de informare, de la The Alliance for Self-Directed Education. Include cărți, filme, podcasturi și emisiuni radio, cercetări și diverse media de informare online despre învățarea auto-dirijată, un fenomen care nu este o modă recentă, ci o practică chiar veche.
✨Fetele cred că eșecul este cauzat de inabilitatea lor, în timp ce băieții pun eșecul pe seama cauzelor externe. Cum ne raportăm la eșec în societatea românească, în analiza Panorama.
+ Băieții rămân în urmă, au rezultate slabe, ceea ce le afectează perspectivele de angajare și potențialul de mobilitate economică. O nouă carte susține că sistemul este cel care trebuie reparat, nu băieții - interviu Edutopia.
Cum ne rănește școala?
Dacă ați mers vreodată la școală, dacă aveți un copil la școală sau intenționați să-l trimiteți, sau dacă vă pasă de copii, pur și simplu, informațiile ce urmează sunt pentru voi. - continuarea.
Recomandări din comunitate
📍De la "predare" la "design educațional” - apropos de ce povesteam mai devreme - nu avem ce "preda" copiilor. Rolul nostru, ca adulți, este să-i sprijinim să înțeleagă și să discearnă ceea ce e "predat" deja de tsunami-ul informațional care ne invadează pe toți.
📍101 lucrări aparținând maestrului CORNELIU BABA au fost donate recent Bibliotecii Academiei Române. Acestea pot fi văzute în EXPOZIȚIA organizată în Sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125, cu titlul „Însemnări din carnetul unui pictor“. Expoziția rămâne deschisă în perioada 4-17 noiembrie 2022, intrarea este liberă.📍Cele mai mari zece idei din știință constituie fundamentul biologiei, chimiei și fizicii moderne.📍La Muzeul Național de Istorie a României din București s-a deschis o expoziție de arheologie: cele mai frumoase și mai importante artefacte descoperite pe teritoriul României și Republicii Moldova au fost adunate și expuse în această expoziție-eveniment, deschisă până în martie 2023.📍Metropola insectelor: Enormele mușuroaie de termite din Botswana.📍Problema fizicii moderne.📍Cum arăta castrul roman de la Războieni-Cetate?📍Unbiased Science Podcast.📍Știați că Henri Coandă...📍The World In UV.📍Din ce sunt făcute oasele.📍Lista certificatelor în baza cărora elevii pot cere echivalarea probelor de compețente lingvistice la Bacalaureat.📍Echivalare studii efectuate în străinatate: acte necesare la dosar.📍„Viața e o sumă de decese, chestia e cum le mori.”📍Carl Sagan explică cum se nasc, trăiesc, mor și ne dau viață stelele.
Să vă fie cu folos!
Echipa CEREHARD