Sunteți părinți elicopter?
David are 20 de ani și a fost educat în sistemul non-formal. În primii ani, a avut parte de o educație clasică, învățând latină, greacă veche și istorie clasică de la o profesoară care venea la el acasă. Ulterior, a ajuns să fie atras de astrofizică, astrodinamică și inginerie spațială. Povestea lui David
Iancu e un băiețel de 9 ani, care din clasa pregătitoare nu mai este înscris în învățământul formal și care a vrut homeschooling, deși bunicilor nu le place așa mult “Pentru că ei au crescut în alte vremuri, când școala era altfel. În comunism. Și ei cred că homeschooling e o tâmpenie, că e de leneși.
Rămâne un pic pe gânduri. Sau poate doar nu înțeleg. Asta-i treaba.”
Povestea lui Iancu
David și Iancu fac parte din proiectul Noua școală de acasă, realizat de o mămică Cerehard în cadrul Schooling360, prin care și-a propus să exploreze alternativele educaționale și evoluția sistemului educațional românesc în contextul pandemiei.
O singură generație ce are parte de părinți profund iubitori va schimba creierul generației următoare, iar prin asta lumea. - Charles Raison, profesor psihiatru american
Ne-a adus aminte un părinte Cerehard, în spațiul nostru de conversații.
Toți părinții doresc binele copilului lor, iar din clipa în care aduci acasă ghemotocul numit copil principala grijă este cum să-l ferești de orice fel de rău, real sau perceput, cu care s-ar putea confrunta.
Este un instinct matern/patern, însă anumiți părinți duc nevoia de protecție la un alt nivel și devin părinți elicopter, super-implicați în viața copilului, astfel încât acesta să fie ferit de orice fel de durere sau dezamăgire.
Opusul autonomiei și independenței, acest tip de comportament se întoarce chiar împotriva copilului. Continuarea aici.
Unul dintre motivele pentru care devenim părinți elicopter este că nu avem încredere - în noi, în copii, în ceilalți, în viitor.
Iar noi românii nici în instituții publice, nici în cei care ne conduc.
Daniel David, cunoscut psiholog și rector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a explicat mecansimele din spatele lipsei de încredere, în care ne regăsim, din păcate, mulți părinți. Sunt însă și vești bune.
Prima este că generațiile se schimbă, iar copiii noștri aduc o atitudine nouă, cu un nivel mai mare de încredere, care va influența pozitiv societatea. A doua este și mai bună: acest lucru se va întâmpla, fie că vrem, fie că nu vrem sau suntem reticenți la schimbare noi, adulții din buletin.
O conversație despre ce înseamnă indivizi automomi și independenți, cum construim încrederea și rolul major al educației - un dialog necesar pentru igiena noastră mentală.
Părinții încrezători se bucură de copiii lor, nu-i consideră ca fiind “proiectul” lor.
Peter Gray, psiholog și profesor cercetător
Recomandări din comunitate
📌Poveștile de teatru continuă cu Maia Grosu-Gherasim, iar în grupul dedicat pasionaților de teatru găsiți detalii despre următoarele ateliere online: Arta comunicării, Bucuria de a fi tu însuți, Bucuria de a meșteri împreună.
Vă invităm, și mici și mari, alături de Maia.
📌Am lansat un atelier de limba spaniolă, un proiect administrat de Alexandra și realizat cu sprijinul mămicilor Oana Sibiescu și Monica Conțolescu.
Găsiți aici detalii despre înscrieri și întâlniri.
📌Cereharzii muzicieni sunt așteptați de Robert pe grupul dedicat pasionaților de muzică, cu întâlniri și muzică, desigur - detalii.
📌Sugata Mitra despre nevoia de a schimba sistemul de evaluare. Pentru mămicile disperate cu băieți de 14 ani. Brilliant - cursuri online pentru care am cerut ofertă ca școală. - Recomandări Adriana Brăescu
📌"Chinuiți caii să fie veverițe...Lasați caii să fie cai, iar veverițele să fie veverițe!"
De week-end - Recomandare Biatrice
Mulțumim tuturor pentru implicare. Acesta este spiritul comunității noastre și vă invităm și pe ceilalți părinți să fiți activi.
Continuăm să vă împărtășim experiențe de copii educați în afara școlii tradiționale, din societăți care experimentează homeschooling, unschooling sau alte forme de învățare de mai mult timp decât societatea românească.
Jude Duffy este irlandez, are 32 ani și a fost educat acasă, iar în video mai jos povestește felul în care învăța împreună cu cei 9 frați, joburile pe care le-a avut și locurile prin care a călătorit. La momentul interviului, în 2020, era în Maroc.
Mărturia lui face parte dintr-un proiect inițiat în Irlanda de o mămică care a făcut educație acasă cu proprii copii și caută să facă cunoscute și experiențele altor copii școliți acasă, deveniți între timp adulți.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD