Sunt perioade din viața unui copil când e deschis către ceva anume și noi ar trebui să avem răbdare să-i lăsăm ca să se creeze acea deschidere. Problema este anxietatea pe care o am și eu....o mărturisesc...că nu va apărea acea fereastră de oportunitate. Dar adevărul este că dacă îi oferi posibilități de a alege, la un moment dat se declanșează.
Noi avem acum un proiect pe desen, iar el s-a depășit în câteva zile, toți în familie am văzut un progres exploziv, pentru că am găsit pur și simplu un site care i-a provocat capacitățile: i-a plăcut foarte mult ce se făcea acolo și a aprofundat. Și cred că asta ar fi educația ideală - cea care merge pe interesele copilului, și cea care la un moment dat îi lasă timpul să accentueze, să învețe repede, restul devenind, cel puțin temporar, marginal.
Este confesiunea unei mămici la ultima întâlnire online a părinților Cereharzi.
Anxietatea și frica vin la pachet cu decizia de unschooling, homeschooling sau orice altă formă de educație altfel decât la școală. Este și motivul pentru care începem o serie de materiale cu experiențe din societăți și culturi care trăiesc de mai multă vreme în această paradigmă.
Experiența lor este valoroasă și sperăm să fie de folos cât mai multora dintre voi. Respirați adânc și citiți mai departe.
Ce ați ratat din platforma comunității CEREHARD:
Povești audio realizate de colega noastră Maia, pentru a inspira copiii să deseneze, picteze sau orice altceva îi stimulează să facă.
Este gaming-ul benefic sau dăunător? O dezbatere despre jocurile video, un subiect arzător pentru multe familii.
Informații despre întâlniri sau activități organizate.
Resurse împărtășite de părinți sau de copii despre ceea ce fac sau îi preocupă.
Recomandările Adrianei - info pe care le-am găsit interesante și utile:
Filmul Flatland - mi s-a părut că ilustrează minunat frica noastră de schimbare. De vizionat împreună cu toată familia.
Ați auzit de “blob”? Un organism cu care semănăm destul de mult, noi părinții.
50 de abordări diferite pentru a învăța.
Am povestit recent pentru FOCUS de la Prima TV care sunt avantajele și dezavantajele învățării de acasă.
O părere cu care rezonăm:
Distrugem plăcerea de a învăța la copii, care este atât de mare când sunt mici, încurajându-i să muncească și să se lupte pentru recompense neînsemnate, pentru tot felul de stele sau hârtii de atârnat pe pereți, multe calificative A și așa mai departe... pe scurt, pentru satisfacția incalificabilă că sunt mai buni decât altă persoană.
John C. Holt, autor american și educator, pionier în unschooling.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD