Noile legi ale educației
“Ministerul Educației va organiza la nivelul sistemului național de învățământ programe de pilotare. În unitățile pilot, organizate pentru pilotarea experimentală și de aplicație și pentru pilotarea unor modele noi sau alternative de educație, procesul de învățământ se va putea desfășura prin aplicarea unui alt tip de structură a învățământului preuniversitar, alt curriculum, alt tip de evaluare, alt tip de admitere în ciclul secundar superior, alt tip de management al unității de învățământ preuniversitar, alt sistem de finanțare, altă structură a anului școlar decât cele stabilite de prezenta lege, precum și utilizarea unor manuale și resurse școlare inovative.
Acest tip de pilotare poate include și modele educaționale bilingve, care vizează studiul în limba română și o limbă de circulație internațională, începând cu învățământul primar.” Extras din noile proiecte de legi ale educației -“România Educată”.
Este un demers în care am fost implicați direct, ca reprezentanți ai alternativelor educaționale, și ne bucurăm să ne regăsim sugestiile în noile texte. Proiectele au fost lansate în consultare publică, iar propunerile de îmbunătățire pot fi trimise până în 24 august 2022 - detalii aici.
“Ce procent din populație credeți că e capabilă să stăpânească analiza matematică, sau să înțeleagă chimia organică, sau să poată contribui la cercetările împotriva cancerului?
Mulți dintre voi ar spune “Cu un sistem educațional grozav, poate 20 sau 30%.”
Dar dacă această estimare e bazată doar pe experienţa din cadrul existent acum, experienţa voastră sau a celor ca voi, care aţi fost împinşi în acest ritm prestabilit prin clase, adunând lacune? Chiar şi când reuşeaţi 95%, care erau cei 5% lipsă? Şi se tot adună, ajungi la noţiuni avansate, te împotmoleşti brusc şi spui: „Nu sunt făcut pentru cercetări oncologice, nu am talent de fizician, nu am talent de matematician.”
Dar dacă vi s-ar fi permis să învăţaţi într-un alt cadru, dacă vi se permitea să aveţi iniţiativa pregătirii voastre şi când greşiţi, să acceptaţi, să vedeţi greşeala ca pe o ocazie de învăţare, acel număr, acel procent care ar putea excela în analiză matematică sau să înţeleagă chimia organică, e mult mai aproape de 100%.
Să-i pregătim pentru excelență, nu pentru scoruri la teste.”
Spune Sal Khan, educatorul și creatorul Khan Academy, ce susține că nu mai este utopie ideea de a permite copiilor să-şi înţeleagă potenţialul și să preia iniţiativa propriei instruiri (cu subtitrare în limba română, pe TED).
Milioane de copii pe lumea asta funcționează după un principiu simplu: îi interesează un subiect și îl analizează până se satură. Disponibilitatea noastră este cea care le lipsește, acum, copiilor și, odată cu practicarea ei, nu numai că ei vor fi adaptați nevoilor prezentului, dar ne vom reface și viața de familie și de comunitate, atât de subțiată, din păcate. Nu avem ce "preda" copiilor.
Nu învățăm din experiență, ci din reflecția asupra experienței.
A spus John Dewey, printre alții, iar PBLWorks a pus laolaltă câteva sfaturi despre cum putem învăța împreună cu copiii noștri, oriunde ne-am afla.
Project Based Learning (PBL) este mai mult decât o tehnică de învățare, iar odată cu pandemia a devenit o practică larg răspândită. Presupune un nivel de cercetare, interogare, critică, reflecție și colaborare ce poate fi practicat în orice cadru, dacă acordăm atenția și disponibilitatea necesare:
PBL își arată roadele atunci când simțiți că există o relație între voi și copii. Nu uitați să construiți aceste conexiuni personale, celebrați succesele, fiți transparenți cu privire la propriile sentimente;
Acordați timp pentru întrebări. PBL se încadrează sub umbrela învățării bazate pe investigație, iar întrebările sunt sângele său vital. Luați în considerare modul în care ați putea suscita întrebări la începutul proiectului și valorificați aceste întrebări pe tot parcursul proiectului.
Celebrați sau semnalizați cumva întrebările de clarificare și acele întrebări de sondare mai profunde, căci ne dorim ca ai noștri copii să devină persoane care pun întrebări cu pricepere și pasiune;Creați oportunități de reflecție asupra învățării pe tot parcursul proiectului (nu doar la final). Rezervați-vă timp pentru critică și revizuire, căci ele reprezintă cheia pentru rezultate mai bune și pentru a insufla o mentalitate de creștere în rândul copiilor. În PBL, operăm sub ipoteza că nimic nu este perfect, iar feedback-ul celorlalți ne poate ajuta să ne îmbunătățim.
Pentru copiii mai mici, PBLWorks recomandă șase sfaturi pentru aplicarea PBL în spațiul de acasă, dar și propuneri de proiecte și resurse de idei pentru vârste mai mari.
Din nou, despre creier…
Cunoașterea etapelor de dezvoltare neurologică ne poate face părinți mai buni, spun cercetările.
Există patru etape principale, și se pare că părinții care înțeleg cum ne dezvoltăm din punct de vedere neurologic și ce înseamnă aceste etape pentru comportamentul și procesul de învățare al copiilor, sunt mai capabili să ghideze tinerii spre rezultate pozitive. Toate cele 4 etape, explicate de Big Think.
Nu contează cât de deștepți sunt adolescenții sau cât de bine au obținut scorul la examene SAT, A-level sau bac. Discernământul nu este ceva în care pot excela.
Nu încă, cel puțin.
Partea rațională a creierului unui adolescent nu este pe deplin dezvoltată și nu va fi până în jurul vârstei de 25 de ani. Creierul adulților și cel al adolescenților funcționează diferit. Adulții gândesc cu ajutorul cortexului prefrontal, partea rațională a creierului, cea care răspunde la situații cu discernământ și conștientizare a consecințelor pe termen lung.
Adolescenții procesează informațiile cu amigdala, partea emoțională. Pentru ei, conexiunile dintre partea emoțională a creierului și centrul de luare a deciziilor sunt, încă, în curs de dezvoltare, și nu întotdeauna în același ritm. De aceea, atunci când adolescenții au un aport emoțional copleșitor, ei nu pot explica ulterior la ce se gândeau, căci deocamdată simt mai mult decât gândesc.
Comportamentul previzibil și consecvent al părinților este esențial pentru dezvoltarea optimă a creierului copilului, spun și alte cercetări.
“Constatările noastre sugerează că nu este vorba doar de o educație parentală “pozitivă” sau “negativă” care afectează dezvoltarea copilului. Este la fel de important pentru dezvoltarea emoțională a creierului unui copil ca părinții să-l “hrănească” în moduri previzibile și consecvente.
Există multe adversități care nu pot fi controlate de părinți și care pot avea un impact asupra dezvoltării copilului, cum ar fi sărăcia, războiul și migrația. Cu toate acestea, fiind conștienți de rolul pe care un comportament previzibil și consecvent îl joacă în dezvoltarea creierului, părinții pot ajuta prin crearea un mediu optim, pe măsură ce copilul crește din punct de vedere emoțional.”
Explicate în The Conversation.
Recomandări din comunitate
📍Praja Tickoo, pe care unii l-ați cunoscut anul trecut la întâlnirea părinților, de după conferința AERO (a alternativelor educaționale), a lansat o invitație pentru tineri care doresc să învețe design thinking. Ideal ar fi să se formeze echipe de 3-4 adolescenți, dar pot fi și mai mici, dacă sunt pasionați de rezolvarea de probleme....existențiale.📍Tabere de vară, la ferme.📍Între 25 iulie – 21 august 2022 va avea loc a șasea campanie arheologică sistematică în situl de la Ocnița – Buridava. Cercetările se desfășoară cu prezența studenților Specializării Istorie a Universității din Pitești. Voluntarii care doresc să ia parte la cercetări alături de studenții noștri sunt bineveniți - detalii.📍6 muzee cu resurse excepționale pentru profesori.📍Ieșire la munte, 29 august - 1 septembrie, detalii pe platformă.📍Curs gratuit WordPress.📍Tabără dezvoltare personală și autocunoaștere pentru adolescenți, 8-13 august.
📍”Doamne Clopot - vise cadou”, o carte lansată de Maria, un proiect pornit ca o joacă, ca un proiect Cerehard.📍Toma și pasiunea pentru fluturi.📍Imaginile ascunse din capodopere.📍Tipuri de articulații.📍”Dragă școală, de mine ți-ai bătut joc.”📍Istorie interactivă.📍Minciunile pe care le-ați învățat despre electricitate.📍Copiii educați la domiciliu s-au descurcat mai bine decât cei care au frecventat școlile publice în multe categorii - studiu Harvard.
📍Big Blur este numele unui proiect din SUA, inițiat pentru regândirea sistemului standard de învățământ: spargerea barierelor dintre liceu, facultate și carieră pentru a crea un sistem care să le unească pe toate trei.
“Este important să ajutăm familiile să înțeleagă că există mai multe căi spre succes, iar o facultate de patru ani este doar una dintre multe altele. A paria totul pe o singură variantă nu a dat rezultate bune pentru generații de tineri și a creat inegalități durabile.” spun promotorii demersului, care se aliniază mișcărilor din întreaga lume, declanșate de pandemie, și susținute de nevoia de adaptare la o lume în schimbare.
Explicații de la The Hechinger Report.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD