Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la lungul drum pe care am pornit și pe care încă-l parcurg, la calea plină de necunoscut pe care am ales-o, prefer să-mi amintesc cu recunoștință de tot ceea ce am trăit și am învățat astfel.
Mărturisesc că am avut emoții la inspecția de anul acesta, pentru că fiecare dintre cele 4 centre vizitate a fost diferit, iar echipa de re-acreditare a fost, și ea, alta la fiecare centru. De data asta, copiii au povestit și unor directori de școli britanice și profesori nativi în ce anume constă EOTAS pentru fiecare, de ce e atât de important să existe posibilitatea de a alege - mai ales într-un peisaj educațional atât de arid, în care domină teama că dacă nu mergi la școala standard statul te bagă la închisoare (sindromul Stalin) - și cum anume un program personalizat, potrivit fiecăruia, este soluția optimă pentru ei.
Vom avea, deci, din 2024, 4 centre acreditate:
(1) Knowledge Tree, din Brașov - https://cekt.ro
(2) Solis, din Cluj - https://solis.school/
(3) Arheia - https://arheia.ro/ - cu a sa Școală de la Bunești - https://www.bunesti.ro/
(4) centrul din Grădina Botanică / București.
CEREHARD devine, astfel, consorțiu de centre educaționale promotoare de alternative educaționale pentru care se aplică art. 26 din noua Lege a Educației (metodologia de recunoaștere și echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obținute în străinătate și la organizațiile furnizoare de educație care școlarizează în baza unui curriculum al altui stat, pe teritoriul României, activități de învățământ preuniversitar a fost propusă recent spre dezbatere - https://www.edu.ro/cons_pub_62_2024_proiect_ordin_metodologie_recunoastere_echivalare_preuniv)
Invităm cu drag și alte centre în acest consorțiu - la inspecții au venit și familii din afara celor 4 deja menționate, familii care au pornit astfel de inițiative și în alte orașe.
Ne-am lăudat și cu ce au încărcat în foldere copiii nealocați centrelor - cei care călătoresc mult, alături de părinți, fără să fie nevoie să se mute dintr-o școală în alta și care pot, astfel, să-și păstreze nișa personală constantă într-un context care le dă siguranță și echilibru. Ca să știți cât de faine pot fi unele experiențe și cât curaj au căpătat unii adulți, urmăriți-o pe Irina Nichifiriuc, de la Iași, pornită pe Camino cu cei trei copii ai ei - https://www.facebook.com/irina.nichifiriuc/?locale=ro_RO
Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel al revederii cu copii care acum sunt studenți (în RO și în afara ei) - greu de recunoscut după 4-6 ani, dar cu privirea la fel de vie și de dornică de cunoaștere ca odinioară. (Eu tot copii le spun, pentru că și la 80 de ani ai lor sunt copiii noștri.)
Mult succes celor care-s acum “în focul” testărilor IGCSE și AL - le ținem pumnii de vreo lună :-)
Revenim cât de curând cu certificatele de acreditare - am vrut să le aștept și abia după să scriu NL, dar mă întreabă mulți părinți dacă “au trecut clasa” :-) - da, părinții au trecut cu toții clasa (greu, cu frici demolatoare, unii), copiii noștri, însă, nu mai au nevoie de mult de “clase” pentru că EOTAS este despre a fi pur și simplu tu însuți într-un context ales de tine, sprijinit cu iubire și înțelegere de cei din jur. De la acest “mediu de cultură” plin de substanțe nutritive de toate tipurile putem dezvolta ființe viguroase, sănătoase fizic și mental, adaptate prezentului.
Reamintesc părinților că avem grup pe fb - https://www.facebook.com/groups/670977422991265
unde puteți găsi postări utile pentru voi, adulții, ca să știți ce să le povestiți copiilor care întreabă diverse. Aveți șansa să deveniți mai interesanți ca tik-tok sau… să creați tik-toks interesante pentru copii :-) Pe grup aveți acces doar după ce răspundeți la întrebări - solicitările care nu au nici măcar acceptul de a respecta regulile de “conviețuire” nu sunt acceptate.
Avem și pagina Re-Design - https://www.facebook.com/unschoolingRO/
a asociației care dezvoltă mai multe proiecte educaționale unicat în RO - în afară de CEREHARD, sunt deja demarate centrul de cercetare în neuroștiință, cu ale sale studii EEG pentru alcătuirea profilurilor cerebrale, universitatea (pe care o vom lansa sub forma unei școli de vară) și editura (dedicată neuroștiinței și rolului ei în educație. Prima carte deja pe piață este traducerea Being You / A fi tu a lui Anil Seth. Urmează What makes us smart, de Samuel Gershman).
Vă mulțumesc tuturor pentru că ne sunteți inimă și suport - fără voi, acest demers era irealizabil!