Mituri legate de alternativele educaționale
Mare parte din populație nu mai e analfabetă, datorită școlii standard. Dar asta nu înseamnă că școala trebuie să rămână la fel, ci că e nevoie să oferim fiecărei generații ceea ce are nevoie.
De ce ne este greu să înțelegem alt model educațional decât cel standard? Cum este educația altfel, care sunt pașii pe drumul unei educații libere și cum este ea practicată de către familiile care aleg acest parcurs educațional - despre prejudecățile asociate alternativelor educaționale.
Dincolo de propunerile de modificare a legii educației făcute de Asociația Re-Design - pe segmentul care ne privește direct, și pentru care așteptăm promulgarea - avem în desfășurare mai multe proiecte, detalii pe platformă.
Anunț legat de adeverințele de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022.
Sistemul standard de educație actual, de tip “one size fits all”, are limitări majore în a pregăti tinerii pentru a face față provocărilor vieții adulte, în special a celei profesionale. Programele impuse de învățământ nu lasă profesorilor spațiu sau timp pentru a le permite elevilor să “învețe singuri”, așa cum a fost descris de economistul Thomas Sowell ca fiind cea mai valoroasă formă de învățare.
Imaginați-vă cât de diferite ar fi ofertele de competențe și de dobândire a cunoștințelor dacă educația și formarea ar fi orientate spre cerere, dacă piețele competitive din domeniul educației s-ar putea dezvolta liber, luându-și în totalitate indicațiile de la cererile elevilor și ale părinților acestora.
Educația universală înăbușă spiritul antreprenorial - despre învățământul standard, și dintr-o perspectivă economică.
Recomandări din comunitate:
📍Frank Zappa, fragment dintr-un interviu de senzație: Școlile produc ignoranți cu stil.📍V-ați întrebat vreodată *de ce* învățarea bazată pe proiecte poate fi atât de eficientă? 5 motive pentru care Project Based Learning poate duce la rezultate mai bune pentru toți copiii.📍Cursuri online gratuite de la Google, despre antreprenoriat și lumea digitală.📍Educație la înălțime - un proiect de educație inovator, care aduce lumea reală în clasele elevilor folosind drona ca instrument didactic.📍Gândirea geografică poate fi utilizată de cursanți de orice vârstă, în orice situație: mini-cursuri online de la National Geographic.📍Lui Michael Faraday i-a luat doar o zi pentru a inventa motorul electric. De atunci, acesta a revoluționat lumea noastră. Care a fost procesul său de inovare?📍O scurtă istorie a formării statului național ceh.📍Filmări extraordinare.📍Din ce se compune Luna?📍Umami: Nu-i spui niciodată numele, dar îl guști în fiecare zi. La un secol de la descoperirea sa, mulți dintre noi nu sunt încă familiarizați cu “al cincilea gust”.📍Un studiu amplu realizat de Universitatea din Oxford arată că timpul petrecut cu jocurile video nu induce în mod necesar probleme de bunăstare sau depresie jucătorilor, cu singura condiție ca aceștia să nu devină dependenți.
Unul dintre cei mai buni predictori pentru modul în care un copil se va descurca - în ceea ce privește fericirea, succesul academic, abilitățile de conducere și relațiile interumane - este dacă cel puțin un adult din viața lui este disponibil în mod constant pentru el. Iar a fi prezent nu reprezintă o irosire de timp sau energie, potrivit studiilor.
Să ne remarcăm copiii înseamnă că noi înșine trebuie să învățăm cum să-i percepem, să le dăm sens și să le răspundem prompt. Înseamnă să le spunem că-i apreciem pentru ceea ce sunt, că-i simțim și că-i cunoaștem, spun psihiatrul Daniel J. Siegel și asistentul social Tina Payne Bryson în cartea “The power of showing up”:
Lăsați-vă conduși de curiozitate, creați loc și timp pentru a privi și a învăța!
Vă dorim o vacanță minunată, în care să vă vedeți copiii și să construiți împreună amintiri memorabile. Ne regăsim în septembrie.
Cu drag,
Echipa CEREHARD