Suntem pe locul 3...
Organizația Mondială a Sănătății a examinat fenomenul hărțuirii și abuzului (bullying) în școli din 42 de țări europene (totalul fiind de 44), iar în 2019 a elaborat un raport din care reiese că România ocupă un năucitor loc 3. În ordine descrescătoare. Dintre elevii români - care speră, îndeobște, că mediul școlar este unul sigur - un procent la fel de năucitor (73%) au fost martorii unei situații de bullying, conform unui studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, lansat de Salvați Copiii.
Efectele intersectării cu acest fenomen pot fi identificate la nivel cerebral:
atunci când ești hărțuit permanent, se intensifică secreția de hormoni de stres (de ex. cortizolul), care ajung să afecteze zonele cerebrale responsabile de procesarea informațiilor legate de recompensă / pedeapsă. Avalanșa permanentă de astfel de hormoni nu numai că te face mult mai reactiv la stres, dar, în timp, îți poate afecta circuitele din centrele de recompensă, expunându-te la risc crescut de dependență de substanțe - alcool, tutun, droguri;
secreția permanentă de hormoni de stres, provocată de hărțuirea - la fel de permanentă - afectează sistemul imunitar. Apare și se instalează o stare inflamatorie în conexiune directă atât cu depresia, cât și cu tulburările de anxietate, precum și cu afecțiuni medicale ca hipertensiunea și obezitatea.
Stresul cronic indus de bullying persistent poate duce la modificări structurale și funcționale ale creierului și, în consecință, crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate atât mentale, cât și fizice, la vârsta adultă.
Sunt aceste schimbări în creier permanente? Este afectat și agresorul prin bullying? Câte tipuri de bullying există? Răspunsuri pe larg oferite de Dana Foundation, organizația ce face cunoscute descoperirile din neuroștiințe (inițiatorul Brain Awareness Week).
50% dintre adulții societății de astăzi - considerată cea mai evoluată etapă de dezvoltare din istoria omenirii - suferă de boli cronice, boli de inimă, tensiune arterială ridicată, cancer și alte boli autoimune.
50% dintre adolescenții de astăzi sunt predispuși să îndeplinească cel puțin un criteriu de diagnostic pentru afecțiuni mentale. Peste 3 milioane de copii, doar în SUA, “beneficiază” de tratament medicamentos pentru afecțiuni ca ADHD și altele.
De ce este societatea de astăzi atât de toxică și alienată, cât de mult contează valorile sau non-valorile după care ne ghidăm viața și ce efecte au acestea asupra copiilor noștri? Ne putem “repara”? Dr. Gabor Maté, specializat în medicină paliativă, studiul traumei, al dependenței și în studiul dezvoltării copiilor, explică în 10 minute.
👉Creierul unui copil nu este un creier de adult în miniatură. Este un creier în dezvoltare care se conectează singur la lume. Și depinde de părinți să creeze o lume, fizică și socială, bogată în instrucțiuni de cablare.
Bazându-se pe ani de cercetare în neuroștiință și psihologie, Lisa Feldman Barrett, autoarea “How emotions are made: The secret life of the Brain” propune șapte idei pentru a vă ajuta copilul să își construiască un creier flexibil și rezistent. - continuarea
👉Părinții ai căror copii practică învățarea auto-dirijată remarcă adesea că aceasta este mai mult decât o nouă abordare a educației, este un nou mod de viață: reflectă convingerea că oamenii au dreptul de a-și trăi propria viață și de a-și urma propriile căi - de a "căuta fericirea" în felul lor, atâta timp cât nu interferează cu drepturile celorlalți de a face același lucru.
Despre beneficiile acestei abordări, de la Alternatives to School, un spațiu virtual ce adună multe și variate resurse despre ce înseamnă alternativele educaționale și cum se practică învățarea auto-dirijată.
E vremea coronițelor în școala standard.
Gândurile noastre la final de an școlar - scrise anul trecut, dar la fel de actuale.
În fiecare zi, de fapt.
“Un punct culminant din acele zile, pe care vreau să-l împărtășesc cu voi, a fost lupta împotriva corupției în educație. Trișarea la examenele de absolvire a liceului era aproape un sport național. Oamenii plăteau pentru note bune. O rețea de corupție a implicat părinți, profesori, elevi și chiar oameni de la minister.
Am oprit-o brusc și a funcționat. Am oprit orice înșelăciune, uneori într-un mod aspru. Rezultate? Dramă națională, o furtună politică și un parlament care complotează ca să te dea afară. De ce? Rata studenților care au promovat examenele de absolvire la nivel național a scăzut de la 95% la 59%. A fost foarte dureros, dar știam că este ceea ce trebuie făcut. Fără o bună educație, o țară nu are viitor, iar realizările educaționale trebuie câștigate, nu cumpărate! Altfel, predăm corupția în școli.”
Despre importanța educației, dar nu la noi. Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, la festivitatea de absolvire a Harvard Kennedy School.
Recomandări din comunitate
📍Pentru a ne reveni din pandemie, învățarea socio-emoțională nu este un lux, ci o necesitate, pentru că oferă copiilor abilitățile și competențele emoționale fundamentale pentru a-și susține nevoile de sănătate mintală și încurajează succesul academic atunci când lucrurile devin dificile. - Spune The Hechinger Report.📍Dezastrul actual al școlii românești provine tocmai din certitudinea fermă pe care noi o avem că știm mai bine decât copiii și tinerii noștri ce e bine pentru ei.📍25 de lideri în științe moderne, matematică și tehnologie care au fost educați acasă.📍Copiii explică istoria.📍Studentul absolvent de fizică Alex "Brinsino" Brinson vorbește despre cercetările efectuate în cadrul colaborării CRIS de la ISOLDE, CERN și de laboratorul EMA de la MIT.📍Tabere de vară, la fermă.📍Tabără de matematică, la Predeal.📍Tur ghidat în Parcul Natural Văcărești, 18 iunie.📍Persepolis Reimagined.📍Lecții filmate cu drona, incluse în varianta digitală de manual de istorie.📍Finanțare pentru tineri talentați, termen de înscriere 23 iunie.📍Pentru pasionații de spațiu.
📍Conferința AERO 2022 se va desfășura online între 25-27 iunie. Este singura conferință globală care îi reunește pe toți cei interesați de educația centrată pe elev, iar evenimentele se vor desfășura în jurul temei principale “Pandemia a schimbat sistemul de educație. Ce facem mai departe?” Programul este disponibil aici.📍Leapșa la părinți, exercițiu de observare a copiilor - mărturii pe platforma părinților.
Doar ieșiți afară! Imnul lansat de Let Grow și ceea ce vă dorim tuturor.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD