Nu cumpărăm IXL. Deocamdată îi lăsăm să se joace. Suntem la țară, pe afară numai ai noștri se aud... cu bicicletele, în grădină, prin vecini..
Ne-a mărturisit un tătic Cerehard la ultima întâlnire online în comunitate.
Mai puțină joacă = mai puțină empatie = mai mult narcisism. Bun-venit în societatea actuală!
Profesorii nu cultivă în mod deliberat narcisiști, persoane super competitive sau copii fragili emoțional, dar sistemul în ansamblul lui, în care profesori, copii și administratori interacționează, dezvoltă acest gen de oameni.
A fost așa dintotdeauna, doar că numărul copiilor influențați nu era atât de mare pentru că școala era mai puțin accesibilă și nu influența viața atâtor oameni în trecut.
Pe măsură ce tehnologiile au avansat, școala s-a perfecționat și a devenit o fabrică: cu portar și clopoțel, iar copiii sunt produsele. Continuarea aici.
Anunțuri:
📌Pentru cei care v-ați înscris la evaluări - veți primi în cursul săptămânii viitoare propuneri de date pentru programări. Nu este grabă sau presiune, evaluările au loc atunci când vă simțiți pregătiți. Nu este o investigație, ci o conversație.
📌Vă reamintim canalele noastre oficiale de comunicare, pe care vă încurajăm să le folosiți de fiecare dată când aveți întrebări, neclarități sau orice altă preocupare relativ la comunitatea noastră și alternativa educațională pe care o susținem.
site-ul CEREHARD, unde găsiți informații și persoane de contact;
pe Facebook există mai multe grupuri cu denumirea CEREHARD și am început recent o acțiune de curățare și clarificare a tuturor. Până atunci, singurul grup oficial este cel al asociației;
platforma CEREHARD, un spațiu cu circuit închis, departe de zgomotul de pe Facebook, un loc virtual dedicat părinților și copiilor Cereharzi.
newsletter-ul pe care tocmai îl citiți, prin care căutăm să vă transmitem informații care să vă ajute pe drumul în afara școlii tradiționale.
Ce ați ratat în platforma Comunității:
Copiii au facut niște calcule și unul poate câștiga între 500-1000 RON pe zi, în timpul târgului, dacă se concentrează doar pe vânzare având produsele pregătite din timp.
Mămica Cristina și copiii ei Cereharzi ne-au împărtășit experiența de la târgul de mărțișor de la Muzeul Țăranului Român cu produse lucrate de ei. Aflați mai multe în secțiunea Proiecte Cereharzi.
Am 12 ani, iubesc muzica și visez să fiu următorul Louis Armstrong.
Este vorba despre Robert, unul dintre copiii Cereharzi muzicieni. Are canalul lui de Youtube și organizează întâlniri cu alți copii pasionați de muzică, îl găsiți aici.
Recomandările Adrianei:
🧠În perioada 15-21 martie are loc Brain Awareness Week, un eveniment global dedicat neuroștiințelor. Participăm și noi cu o serie de evenimente online pe care le moderăm în intervalul 15-18 martie: conversații despre o carte dedicată memoriei, școala standard versus EOTAS și altele. Revenim săptămâna viitoare cu programul complet.
☞10 burse pentru participarea la primul curs de afaceri - un program dedicat copiilor care vor să învețe, într-o manieră distractivă, noțiuni financiare de bază și ce presupune să pornești o afacere pe cont propriu.
☞Dezvoltare de abilități problem-solving cu ajutorul unei librării imense de puzzle-uri matematice.
☞Doamne de poveste și actele lor filantropice care au marcat istoria Bucureștiului - un tur virtual ghidat.
Totuși, care-i povestea cu învățatul?
Învățarea în mod biologic este un proces care are utilitate emoțională. Ca învățarea să aibe impact trebuie să legi lucrurile noi pe care tocmai le descoperi de lucruri pe care le ai deja în memorie sau în minte și preferabil de care să-ți pese emoțional.
Înțelegerea profundă, cea care dă gândirea critică și capacitatea de a folosi modelul abstract în situații viitoare presupune timp de reflecție, spațiu ca să legi ceea ce înveți de ceva ce ai trăit.
Avem un sistem educațional foarte antagonizant în relație cu emoționalul, noi asociem școala cu ceva rău.
Cel mai bun lucru pe care îl pot face părinții cu copiii lor este să le schimbe relația cu a învăța: să avem din ce în ce mai multe contexte de învățare în care să ne simțim bine unii cu alții, în care învățarea să devină o abilitate interesantă și apreciată, nu ceva făcut în pauzele dintre memoratul pe care trebuie să-l faci pentru a lua note mari.
Sunt câteva idei de la Mind Architect, un spațiu de învățare focalizat pe neuroștiință și psihologie, cu exemple din viața de zi cu zi.
Mai jos cele două părți din De ce viitorul aparține celor care nu se opresc din învățat.
(notă explicativă pentru temenii folosiți: călăreț = creierul frontal, responsabil cu gândirea, elefantul = creierul reptilian, responsabil cu emoțiile)
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD