Dreptul la educație este asigurat prin învățământul... obligatoriu (?!)
Un text mai lung, pe care vă rog să vă străduiți să-l citiți. Chiar e important.
Acum ceva vreme comentam absurditatea asta, “rătăcită” prin Constituția noastră. Au existat reacții de genul “nu poți conduce fără permis” sau “orice drept comportă o obligație”. Well… nu e chiar așa. Condusul nu este neapărat un drept al omului, iar dreptul la educație nu depinde de o școală - dacă eu nu frecventez școala obligatorie (în RO, instituția aceea generatoare de un procent năucitor de analfabetism - zis funcțional), atunci înseamnă că sunt needucat?
Am tot mârâit pe la diverse conferințe și întâlniri ca să descopăr că nu-a singura “nelămurită” de acest aspect. Așa că am căpătat cu toții curaj și…
În octombrie 2023 a avut loc, în Nepal, Conferința Internațională pentru Educație Democratică. Cu această ocazie, Comitetul pentru Drepturile Copiilor a fost interpelat referitor la noțiunea de “compulsory education = învățământ / educație obligatoriu / e”. De ce interpelat? Deoarece “compulsory education” se referă la garantarea accesului universal la educație, nu la obligativitatea de a frecventa o școală.
Declarația Universală a Drepturilor Omului (UDHR = Universal Declaration of Human Rights), formulată în 1948, este prima recunoaștere internațională a dreptului la educație. Importanța acestui drept a fost redată în art. 26 sub următoarea formă: “educația primară este obligatorie”. Această formulare a fost tradusă și parafrazată drept “frecventarea obligatorie a unei școli”, ceea ce nu are legătură cu intenția din formularea originală.
Minutele întâlnirilor UDHR, prezidate de Eleanor Roosevelt, stau mărturie nenumăratelor discuții pe marginea termenului “obligatoriu”, precum și ideii că “obligatoriu” nu se referă la constrângerea copilului. Confirmarea vine din comentariul nr. 11 al Comitetului pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale (CESCR = Committee on Economic, Social and CUltural Rights): “termenul de obligație este folosit pentru a sublinia că nici părinții, nici tutorii și nici statul nu au dreptul de a interveni în decizia ca un copil să aibă acces la educația primară”. Părinții, tutorii, Statul sunt cei obligați să vegheze la respectarea dreptului la educație.
Rezoluția IDEC din 2023 insistă asupra principiului conform căruia “interesul superior al copilului” trebuie respectat pe deplin, nu supus compromisurilor de ordin politic și administrativ.
Rezoluția a fot formulată de o echipă de promotori ai educației democratice, reprezentată de Richard Fransham (Canada), Sifaan Zavahir (Sri Lanka), Henning Graner (Germany) și Je’anna Clements (South Africa) și susținută de reprezentanții educației democratice din toate țările (inclusiv de noi). A fost adoptată la întâlnirea IDEC în 19 noiembrie 2023 și trimisă comitetului Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului, cu ocazia celebrării Convenției Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului, care are loc în 20 noiembrie 2023.
Q & A
Q: Asta înseamnă că nu mai e nevoie de școli?
A: Nu, asta înseamnă că e nevoie de alternative educaționale, din care copilul să poată alege, testa, singur sau împreună cu părinții.
Q: Schimbați înțelesul cuvântului “obligatoriu” în educație?
A: Nu, noi cerem Comitetului pentru Drepturile Copilului (CRC = Committee on the Rights of the Child) să clarifice înțelesul acestui cuvânt, deoarece a creat confuzii în multe țări.
Q: Asta înseamnă că în țara mea nu se mai pot emite legi care să impună “prezența obligatorie” la școală?
A: Unele țări permit legi care violează drepturile omului. Noi înțelegem că “prezența obligatorie” NU este intenția originală a Declarației Universale a Drepturilor Omului și nu este expresia dreptului copilului la educație.
Q: Asta înseamnă că părinții își pot ține copiii acasă sau îi pot trimite pur și simplu la muncă?
A: Nu. Părinții trebuie să facă tot ce le e în putință să-și ajute copiii în respectarea dreptului lor la educație, fie că aceasta se face acasă, la școală, sau în diverse alte maniere preferate de copii și familiile lor.
Pe 13 noiembrie, Comitetului pentru Drepturile Copilului i-a fost înaintat următorul text:
Membrilor Comitetului Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului
Suntem un grup internațional de promotori ai dreptului la educație al copiilor și tinerilor. Cu tot respectul, propunem Comitetului să ia în discuție termenul de “compulsory education (învățământ / educație obligatoriu /e)” ca temă pentru un Comentariu General al art. 28 din Convenția pentru Drepturile Copilului. Motivele pentru care solicităm aceasta sunt următoarele:
Declarația Universală a Drepturilor Omului (UDHR) este prima recunoaștere internațională a Dreptului la Educație, importanța acestui drept fiind reliefată de art. 26, în care se stipulează că “educația primară este obligatorie / school attendance is compulsory”. A devenit o practică comună ca această expresie să fie interpretată ca “frecventarea școlii este obligatorie”, numai că este vorba de o interpretare eronată deoarece:
Minutele întâlnirilor comitetului de redactare a UDHR sunt mărturie a ideii că noțiunea de “obligatoriu” se referă la aceea că “nimeni (nici Statul, nici familia) nu se pot împotrivi educării primare a copilului, ideea constrângerii fiind exclusă”;
Numeroase înțelegeri internaționale recunosc dreptul copilului / părinților lui de a alege alternativa educațională potrivită lor (UDHR 26.3, Convenția împotriva Discriminării în Educație 5.b., Convenția Internațională pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale 13.3);
Comentariul General nr. 11 al Comitetului pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale (CESCR) se referă specific la subiect: “Conceptul de obligatoriu servește la sublinierea faptului că nimeni, nici părinți, nici tutori, nici Statul nu pot considera ca fiind opțională decizia ca un copil să aibă acces la educație primară”.
Deoarece credem că Educația Democratică este cea care susține cel mai clar Drepturile Copilului, inclusiv dar nu limitat la Dreptul la Educație, ne-am exprimat aceste îngrijorări la una dintre cele mai reprezentative întâlniri ale practicanților acestui tip de educație: a 30-a Conferință Internațională a Educației Democratice (IDEC), organizată în Nepal în octombrie 2023. Aici a fost adoptată rezoluția prin care “Comitetul este interpelat, cu tot respectul, pentru a lămuri faptul că noțiunea de obligatoriu, așa cum este ea folosită în art. 28.1 (a) “educația primară este obligatorie și disponibilă gratuit tuturor” se referă la aceea că, în realitate, este vorba de o garantare a accesului la educație, nu la constrângerea copilului de a frecventa o școală, în pofida interesului superior al copilului.
Textul complet al Rezoluției este aici: https://www.idecnepal.org/PDFs/resolution-idec2023.pdf
Ne exprimăm încrederea că propunerea noastră va fi acceptată, iar Comitetul - care s-a pronunțat deja, îngrijorat de “autoritarismul, discriminarea, lipsa de respect și violența care caracterizează multe școli și clase” (Comentariul General 12, 2009) - o va lua în discuție drept Comentariu General, asigurându-se că măsurile de încurajare a frecventării unei școli nu devin instrumente de lezare a interesului superior al copilului.
Richard Fransham, rfransham@rogers.com, Canada, Uniting for Children and Youth
Sifaan Zavahir, sifaan@kinder.lk, Sri Lanka, Member of the Alliance for Self-Directed Education (ASDE), Co-Founder of Kinder Republic Democratic School, www.kinder.lk (member of Quality Education for Sustainable Social Transformation (QUEST))
Henning Graner, post@henning-graner.de, Germany, Co-Founder of a Democratic School in Berlin, Member of the European Democratic Education Community (EUDEC)
Je’anna Clements, jeanna.l.clements@gmail.com, South Africa, Riverstone Village 192-488NPO, Member of the European Democratic Education Community (EUDEC), fhree.org
Sylvie Crawford, sylviecrawford@icloud.com, USA/France, Member of the Alliance for Self-Directed Education (ASDE), Member of the European Democratic Education Community (EUDEC)
FAQ despre UDHR, UNCRC și Comentarii Generale:
Ce este Declarația Universală a Drepturilor Omului (UDHR = Universal Declaration of Human Rights)?
UDHR este un document internațional adoptat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și care instituie drepturile și libertățile tuturor ființelor umane. Formulat de un comitet prezidat de Eleanor Roosevelt, a fost acceptat de Adunarea Generală ca Rezoluție (…) în 10 decembrie 1948 (…) la Paris, Franța. Din cei 58 de membri ai Națiunilor Unite de la acea vreme, 48 au votat pentru, 0, împotrivă, 8 s-au abținut și 2 nu au votat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Declaration_of_Human_Rights
Sunt obligatorii rezoluțiile UDHR?
Deși nu obligă dpdv legal, conținutul UDHR a fost elaborat și încorporat în diverse alte tratate internaționale și regionale ulterioare referitoare la instrumentele drepturilor omului, constituții și coduri legale.
Ce este Convenția pentru Drepturile Copilului (UNCRC)?
Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului (UNCRC sau CRC) este un tratat internațional referitor la drepturile omului, care stabilește drepturile civile, politice, economice, sociale, culturale și de sănătate ale copiilor.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat convenția și a pus-o la dispoziție pentru semnare în 20 noiembrie 1989. A intrat în vigoare pe 2 septembrie 1990, după ratificarea de către numărul necesar de națiuni. La 11 noiembrie 2023, 196 de națiuni fac parte din UN.
https://en.wikipedia.org/wiki/Convention_on_the_Rights_of_the_Child
Sunt obligatorii prevederile UNRC?
Națiunile care au ratificat convenția sau care au aderat la ea trebuie să respecte legislația internațională. Atunci când un stat a semnat tratatul dar nu l-a ratificat, nu trebuie să respecte prevederile tratatului, dar nici nu poate acționa contrar scopului tratatului.
https://en.wikipedia.org/wiki/Convention_on_the_Rights_of_the_Child
Ce este Comitetul pentru Drepturile Copilului?
Comitetul pentru Drepturile Copilului (CRC) este un corp de experți care monitorizează și raportează implementarea Convenției Națiunilor Unite asupra Drepturilor Copilului (UNCRC).
CRC este unul dintre cele 10 corpuri constituite pe baza tratatului. Este alcătuit din 18 membri din diferite țări și sisteme legale de “înaltă ținută morală” și experți în domeniul drepturilor omului. Deși membrii sunt nominalizați și aleși de statele părți ale convenției, membrii comitetului acționează în nume personal. Nu reprezintă guvernele țărilor lor sau vreo altă organizație căreia ar putea să-i aparțină.
https://en.wikipedia.org/wiki/Convention_on_the_Rights_of_the_Child
Ce este un Comentariu General?
Fiecare dintre corpurile tratatului își publică interpretarea prevederilor tratatului pentru drepturile omului respectiv sub forma “comentariilor generale” sau a “recomandărilor generale”.
Acestea acoperă un domeniu vast de subiecte, de la interpretarea comprehensivă a prevederilor esențiale, cum ar fi dreptul la viață sau la hrana adecvată, la ghidări generale în informația care trebuie trimisă în rapoartele statelor membre referitoare la anumite articole ale tratatelor.
Comentariile generale au de a face și cu subiecte mai largi, transversale, cum ar fi rolul instituțiilor naționale pentru drepturile omului, drepturile persoanelor cu dizabilități, violența împotriva femeilor și drepturile minorităților.
https://www.ohchr.org/en/treaty-bodies/general-comments
Cum se formulează un Comentariu General?
Procesul redactării și adoptării comentariilor generale sau a recomandărilor decurge în trei etape: consultare, redactare și adoptare. Corpurile tratatelor aleg, în mod normal, să încorporeze sfaturi ale experților din diverse părți implicate, inclusiv din ong-uri, în redactarea comentariilor generale.
https://academy.ishr.ch/learn/treaty-bodies/general-comments---what-do-the-treaty-bodies-do
De ce este nevoie de un Comentariu General?
Comentariile Generale - numite și recomandări generale - oferă ghidare autorizată asupra interpretării și implementării unui anume tratat și prevederilor lui.
https://academy.ishr.ch/learn/treaty-bodies/general-comments-why-are-they-useful
Ce beneficii aduce contribuția la un Comentariu General?
Contribuția la comentariile generale reprezintă o manieră utilă prin care apărătorii drepturilor omului ajută la formularea politicii și jurisprudenței bazate pe propriile contexte, activități și practici.
https://academy.ishr.ch/learn/treaty-bodies/providing-input-to-general-comments
Cum poate contribui cineva la un Comentariu General?
Oricine poate asista membri ai corpului tratatului prin transmiterea unor observații cu privire la un Comentariu General propus, fie prin sugestii de formulare a unui nou Comentariu General pe un subiect de interes și relevant în ce privește tratatele despre drepturile omului.
https://academy.ishr.ch/learn/treaty-bodies/providing-input-to-general-comments
Dar în ce privește Comentariile Generale referitoare la Convenția Drepturilor copilului?
Comitetul (pentru Drepturile Copilului) face recomandări referitoare la orice subiect legat de copii care ar trebui privite cu mai multă atenție de către statele membre. În septembrie 2023, Comitetul a adoptat 26 de comentarii generale.
Lista completă a comentariilor generale finale se găsesc aici - database.
https://www.ohchr.org/en/treaty-bodies/crc/general-comments
A mai existat vreun Comentariu General pe art. 28 UNCRC?
Nu. Comitetul pentru Drepturile Copilului nu a emis încă un Comentariu General pe art. 28 UNCRC referitor la dreptul la educație.
De ce interpelați UNCRC, nu UDHR?
Din două motive: primul, că Declarația Universală a Drepturilor Omului nu are efect obligatoriu, în timp ce Convenția pentru Drepturile Copilului este obligatorie dpdv juridic. Al doilea - nu există nicio posibilitate de a influența oficial interpretarea articolelor individuale la UDHR, dar există un proces clar de monitorizare și reflectare continuă referitor la Convenția Drepturilor Copilului, la care pot participa ong-uri și persoane fizice.
https://www.ohchr.org/en/treaty-bodies/crc/information-civil-society-ngos-and-nhris
Atunci de ce vă referiți la UDHR, totuși?
Termenul de “compulsory education” apare pentru prima dată în catalogul drepturilor omului în UDHR. Minutele din timpul redactării UDHR documentează intenția cu care a fost folosit acest termen.
Pe de altă parte, minutele din timpul redactării UNCRC nu oferă nicio indicație referitoare la intențiile autorilor. La vremea la care a fost editată UNCRC, termenul era, se pare, deja stabilit prin folosirea sa în UDHR.
Sursa: EUDEC