De ce sunt copiii triști?
De ce are școala românească acest efect devastator asupra copiilor, din punct de vedere psihologic? De ce mulți părinți își abandonează copiii în școala standard? Ce vrem să obținem prin evaluări? Optimizarea învățării sau clasamente inutile?
Performanța școlară este în funcție de probleme gata formulate, explicite.
Dar realitatea nu este deloc așa, ea vine cu probleme pe care este nevoie să le formulăm și să le identificăm singuri. Dacă nu descoperi, nu rezolvi. Acest tip de gândire ajută copilul în orice lume va trăi, pentru că îi stimulează capacitatea de adaptare și este esențial pentru viitorul lui.
O conversație interesantă, prilejuită de Ziua Copilului, despre situația actuală a învățământului românesc (legea educației, rezistența la schimbare și reforme, lipsa de viziune), dar și despre nevoile, anxietățile copiilor noștri și abilitățile de care vor avea nevoie într-o viață adultă tot mai dinamică și compexă - invitat Mircea Miclea.
“Când vorbim de contribuția societății, începem să ne deresponsabilizăm. Putem face lucruri concrete, punctuale, la toate nivelurile: de la nivel de stat până la nivelul fiecărei familii în parte. Și atunci, efectele se vor vedea în societate.”
A spus invitatul emisiunii și este la fel de valabil și în cazul comunității noastre.
Vă reiterăm invitația de a completa chestionarul. Fiecare răspuns contează.
“Îi îndemn pe părinți să nu considere că prin cele de mai sus îi învinovățesc pe ei. Părinții, în special mamele, sunt deja mult prea învinuiți. De fapt, aceasta este o parte a problemei. Cu câteva excepții (în special părinții tigru și cei spărgători de gheață) am o simpatie considerabilă pentru părinții care cad pradă uneia sau tuturor presiunilor sociale care duc la varietățile dezadaptative de parenting pe care le-am enumerat. În societatea de astăzi nu avem nevoie de mai multă vină, ci de mai multă înțelegere și empatie.” - integral, despre diverse nuanțe ale fricilor părinților.
“Pe măsură ce cresc, copiii încep să se îngrijoreze de ceea ce cred alții despre ei. Nu vor să pară prostuți sau să riște să greșească. Și observă că adulții din viața lor nu discută întrebări precum: “De ce există lumea?” sau “Oare îmi visez toată viața?”.
Cu timpul, își pierd o parte din curiozitatea și curajul de a ridica întrebări care pot părea ciudate.
Cred că este păcat. Lumea ar avea nevoie de mai mulți gânditori profunzi și cu discernământ. Suntem inundați de dezinformare și prea mulți oameni sunt prea ușor de păcălit. Societatea noastră prețuiește mai mult opiniile la cald și tweet-urile decât gândirea susținută.
Vestea bună este că putem corecta acest lucru. Dacă susținem aventurile filosofice ale copiilor noștri, este mai probabil ca ei să le continue. Cum? Cel mai simplu ar fi: vorbiți cu copiii voștri și încurajați-i să gândească profund, pe tot parcursul copilăriei. Puneți-le întrebări și puneți-le la îndoială răspunsurile. Întrebările nu trebuie să fie complicate și nu trebuie să știți filozofie pentru asta. De fapt, un set de întrebări standard vă va ajuta să treceți peste majoritatea situațiilor:
Ce părere ai? De ce crezi așa? Ce înțelegi prin ...? Te poți gândi la un motiv pentru care te-ai putea înșela? Ce înseamnă ...?
Orice idee este bună. Scopul este de a-l face pe copil să aducă argumente și contra-argumente. Așa că lăsați copilul să vorbească cel mai mult. Dar nu ezitați să îl ajutați atunci când este blocat. Și mai presus de toate: abordați-o ca pe o conversație între egali. Luați în serios ceea ce spune copilul vostru, chiar dacă nu sunteți de acord sau chiar dacă vi se pare o prostie. Conversați, faceți împreună raționamente și rezistați să îi spuneți ce să gândească.”
Tratează-ți copiii ca pe niște mici filozofi ce sunt. - Time Magazine.
Cu sau fără diplome? Cu sau fără note? Eternele dileme.
🚩“Trebuie să mergi la facultate” nu este întotdeauna cel mai bun sfat pentru liceeni. Nivelul de educație contează mai puțin, unde te duci contează mai puțin, ceea ce face ca toată această experiență și setul de decizii pe care elevii trebuie să le ia să fie mult mai complicate”.
Este concluzia unui studiu al Centrului pentru educație și forță de muncă al Universității Georgetown care arată că un număr tot mai mare de persoane fără diplomă de bacalaureat câștigă acum mai mult decât cei care au o diplomă.
Noul raport sugerează că domeniul de studiu al unui student, tipul de loc de muncă pentru care se pregătește și locul în care locuiește pot influența veniturile sale mai mult decât tipul de diplomă. “Educația ta specifică are valoarea ei, iar valoarea variază enorm.” - de la KQED, MindShift
🚩”Învățarea nu este o cursă. Ceea ce trebuie să facem în schimb este să îi ajutăm pe elevi să înțeleagă că, chiar dacă eșuează devreme, dacă primesc note mici devreme, dacă ratează lucruri devreme, pot continua să învețe, se pot redresa întotdeauna cu ajutorul și sprijinul nostru, iar succesul nu este niciodată inaccesibil pentru ei.”
Din experiențele profesorilor preocupați de inechitatea sistemului de notare și de faptul că notele nu încureajă nici învațarea, nici înțelegerea și nici nu reprezintă vreun indicator al potențialului de împlinire profesională.
Notele au un impact uriaș, dar sunt ele eficiente? - de la KQED, MindShift.
🚩Dacă vrem copii creativi, trebuie să le permitem timpul necesar pentru a explora și gândi. Vor face greșeli și avem nevoie de disponibilitate și toleranță la greșeală.
Dacă mediul de învățare nu devine mai deschis către copii pentru a le permite experiențe variate, nu vom crește copii creativi, iar fără creativitate nu vor fi capabili să se adapteze la provocările cu care se vor confrunta ca adulții.
Nu există învățare fără joacă - o serie de filme scurte, pentru inspirație.
🚩Teoretic, educația îi pregătește pe copii pentru viață și problemele existențiale ale timpului nostru. Pe traiectoria actuală, schimbările climatice vor afecta drastic sănătatea, bunăstarea și viitorul profesional al copiilor, căci ei se confruntă cu de șapte ori mai multe evenimente meteorologice extreme decât cei născuți în anii ’60.
Curious Climate Schools - un proiect australian învață copiii pentru un viitor în schimbare.
🚩2022 a fost declarat “Anul copilului independent” de către Let Grow, o asociație ce susține învățarea auto-dirijată. Declarația a fost făcută în contextul în care mai multe state din SUA au legalizat dreptul copiilor de a se juca nesupravegheați pe terenul de joacă. Da, ați citit bine. Există, încă, state în care părinții sunt reclamați la poliție, pentru neglijență, când copiii se joacă singuri. Un exemplu recent.
Recomandări din comunitate:
📍”Am ajuns cu calitatea educaţiei într-un punct de minim. Acelaşi lucru ni le spun testele PISA, acelaşi lucru ni le spun rezultatele la examenele naţionale, acelaşi lucru ni-l spune mediul universitar atunci când se plânge de calitatea slabă a absolvenţilor din învăţământul preuniversitar când intră pe băncile facultăţii.”- Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației.📍Reversul medaliei: “Puterea coruptă și analfabetismul funcțional se susțin reciproc.” (Edupedu) + “Până când școala nu va avea ca misiune să înlăture problema analfabetismului funcțional, acesta nu se va micșora în amploare.” (Republica).
📍Ultima variantă a legii educației pentru a colecta păreri din partea voastră.
📍Examenele SAT trec în format digital din 2024, în SUA.📍Muzee de la sat - platformă online.📍Idei interesante, de inspirat pentru Project Based Learning.📍Learning How to Learn, de la Coursera.📍Ghidul celor mai frecvente erori logice.📍Hărți digitale ale lumii antice - Zeii primordiali, Iliada.📍Lumi nenumărate - Atelierele DaDeCe.📍Cum se face porțelanul și de ce este atât de scump?📍This week in science.📍Ți-ai ascultat inima? Ce face acest organ remarcabil.📍5 mituri dăunătoare și 5 adevăruri îmbucurătoare despre adolescenți.📍Ați auzit de Zeelandia? 📍“Educație la Înălțime” cu Marcel Bartic, pe YT.📍Ziua Mondială Art Nouveau, ateliere pentru copii.📍Turbulențele - unul dintre marile mistere nerezolvate ale fizicii, TED cu traducere în limba română.📍Zilele Europene ale Arheologiei, 17-19 iunie 2022.📍Cele mai comune concepții greșite despre dislexie.📍Rețeaua ascunsă care face posibil internetul - TED, cu traducere în limba română.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD