David, 2 clase, Bertea
Dacă nu ar spune că are 20 de ani, am putea crede că David este un adult matur, trecut prin viață, deși mărturia lui poate fi lesne încadrată și la rubrica “șoc și groază”, pentru că după ce a ieșit din școala standard, pur și simplu a stat vreo 2-3 ani.
A povestit cu Miruna despre sentimentul de apartenență pe care ar trebui să-l experimenteze copilul în familie ca să se dezvolte plenar, cum și ce a învățat, despre valori, discernământ și importanța relației cu părinții (partea 2 în newsletterul următor).
Școală versus progres
Tot ce facem în școala standard poate fi rezumat în două cuvinte: corect sau greșit.
Deși lumea și întreaga viață nu au cum să încapă în cele două cuvinte, persistăm la nivel de societate în a struni gândirea copiilor în acești termeni.
Pe piața muncii din viitor - pentru care părinții din ziua de azi se stresează că nu vor fi adaptați copiii lor (sau nu vor avea diplomele necesare) - vor avea succes oamenii care nu se tem de schimbare și care se pot adapta. Este o tendință semnalată de mai mult timp, însă pandemia ne-a forțat să vedem lucrurile mai clar.
Da, este greu pentru noi părinții să acceptăm că, în ciuda numeroaselor diplome pe care le pot obține copiii noștri, ei nu-și vor găsi locul pe piața muncii așa cum ne imaginăm sau dorim noi, acum. Și este, uneori, dureros de greu să acceptăm asta, pentru că nici noi, adulții, nu ne putem imagina altceva.
Avem nevoie de tineri care să fie dispuși să-și asume destinul și problemele viitorului, iar Project Based Learning (PBL) este o abordare care îi echipează cu atitudinea și mentalitatea necesare pentru a dezvolta curiozitate, reziliență și perseverență.
Spun cei de la PBLWorks, un program inițiat de Buck Institute for Education, pornit din convingerea că prin PBL cunoașterea va fi accesibilă cât mai multora.
Este o abordare pe care și noi o susținem, iar proiectele demarate recent în comunitate - online și offline - reprezintă doar începutul.
Mulți dintre părinții de astăzi am crescut în sistemul standard și avem nevoie noi, în primul rând, să unlearn & relearn cum putem sprijini copiii, iar proiectele inițiate au chiar acest rol - de a învăța împreună, cu mic, cu mare.
Trăim într-o lume project based learning: lucrurile se mișcă și progresăm atunci când ne punem mai mulți laolaltă și fiecare își aduce experiența, expertiza și explorăm împreună soluții.
Ne naștem cu dorința de a învăța, iar la baza oricărei forme de învățare este curiozitatea.
Studii noi arată că nu doar întrebările născute din curiozitate, ci și răspunsurile interesante, variate și din perspective multiple sunt cele care accelerează învățarea și memoria, în special pentru copiii ce devin adolescenți. Cu alte cuvinte, tinerii dezvoltă inteligență atunci când întrebările & răspunsurile îi pun pe gânduri și-i fac și mai curioși.
Aflate de la CharacterLab + exemplul lui Jane Goodall, pentru care curiozitatea este, și la 87 de ani, elementul central al vieții.
Recomandări din comunitate
📌Ce n-au înțeles societățile industrializate despre copilărie. - Recomandare Ciprian
📌Despre proporțiile implicării la nivel internațional pentru susținerea dreptului la educație liberă. Spune-mi și voi uita, arată-mi și-mi voi aminti, implică-mă și voi înțelege. Sau de ce procesul de învățare trebuie să fie o dezordine.
Pentru pasionații de computere cuantice. Până pe 10 decembrie URA oferă acces la cursuri și seminarii. Comportamentul vigilent, observator al copiilor timizi le servește pentru a înțelege și dezvolta relații sociale. Este un avantaj, nu-l tratați ca pe o boală. Omul nu este o ființă destinată eminamente supraviețuirii. Ci viețuirii.
- Recomandări Adriana
📌Cum avem grijă de banii noștri - educație financiară pentru adulți și copii.
- Recomandare Cristi
📌Cereharzi la Popasul Uriașilor, Munții Baiului. Mulțumim, David, Ela și Alexandru, pentru primire, dăruire și exemplu.
📌Propuneri: atelier de gândire critică, cu Raluca; ateliere pentru pasionații de teatru, cu Maia; grupul pentru Cereharzii muzicieni, cu Andreea; toate proiectele aici.
Și pentru că am adresat tema De ce și ce anume mâncăm, vizionați și “Natura umană”, primul documentar românesc despre relația dintre oameni, natură și animale - un semnal de alarmă despre felul în care ne raportăm la hrană și mediu.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD