Dați-vă voie și lăsați-l să se dezvolte!
Despre conștientizare, de ce educația este responsabilitatea copiilor și cum "rămân în urmă", semnale de alarmă în dezvoltarea copiilor - printre ideile de astăzi.
“Orice teorie despre învățare sau predare care începe prin a presupune că suntem niște creaturi asemănătoare viermilor sau șobolanilor sau porumbeilor este o prostie și nu poate duce (așa cum s-a întâmplat și încă se întâmplă) decât la frustrare și eșecuri continue.”- John Holt
Predare sau învățare? - O temă de bază pentru cei care practică educația altfel decât la școala standard, pe care am căutat să o lămurim în ultimul material video, alături de alte subiecte: ce înseamnă învățare în context, despre conștientizare și ce nevoi au părinții astfel încât să poată oferi copiilor îndrumarea necesară (inclusiv capacitatea de a oferi libertate copiilor).
“Educația copiilor este responsabilitatea lor, nu a noastră. Doar ei o pot înfăptui. Sunt construiți pentru asta. Singura noastră sarcină în ce privește educația este să stăm deoparte și să permitem înfăptuirea. Cu cât ne străduim mai mult să intervenim, să controlăm, cu atât interferăm mai mult.
Atunci când afirm că educația este responsabilitatea copiilor și că ei sunt proiectați în mod natural pentru a-și asuma această responsabilitate nu mă aștept să mă credeți pe cuvânt.” - continuarea
Copilul meu rămâne în urmă...și nu aș putea fi mai fericită.
“Nu mă interesează să mă asigur că ține pasul sau că avansează într-un sistem care nu respectă, nu prețuiește și nu răspunde nevoilor copiilor. Nu sunt dispusă să îi schimb copilăria pentru a satisface așteptările arbitrare ale altcuiva. Prefer un copil fericit, încrezător, autodidact, care nu are toate răspunsurile, dar care știe că are capacitatea de a le găsi, decât să risc ca fiica mea să își piardă dragostea pentru învățare și încrederea în sine, dar să bifeze toate căsuțele dintr-o programă școlară. Pentru mine e o alegere evidentă.
Copiii noștri sunt mult mai mult decât capacitatea lor de a trece un test. Vrem cu adevărat ca ei să se piardă pe ei înșiși în căutarea unor standarde care nu valorizează persoanele unice care sunt? Eu nu vreau.
Deci, da, copilul meu “rămâne în urmă”. În toate modurile corecte. Și, în acest proces, câștigă atât de mult.”
De la Sara, mămică de patru fete, care povestește pe Happiness is here ce înseamnă viața în afara școlii standard, iar în multe dintre experiențele sale, bune sau mai puțin bune, ne regăsim și noi, părinții Cereharzi.
@Unsplash.com
Semnale de alarmă
🚩“Nu îi creștem pe copii iubindu-i necondiționat, așa cum sunt, ci transformându-i în adulți ce se potrivesc unei societăți care să-i poată folosi. Asta fac și școlile și părinții care, bineînțeles, nu își doresc neapărat asta, dar o fac în mod automat, acceptându-i doar dacă se conformează, au note bune, dacă arată bine, dacă “reușesc” etc.
În școli, copiii sunt recompensați în funcție de cum răspund așteptărilor impuse de școală, dar școala nu întreabă care sunt nevoile copiilor. Iar asta-i pregătește pentru o cultură care se așteaptă de la ei să cumpere lucruri, să aibă tot felul de joburi teribile, distrugând planeta fără ca măcar să le pese.”
Gabor Maté despre adicții, traumă și motivele pentru care românii ar trebui să aibă mai multă grijă de sănătatea lor mintală, la lansarea ultimei sale cărți în România - interviu Press One. Maté, medic canadian de origine maghiară, a dezvoltat o teorie ce se bucură de o popularitate crescândă: că rădăcina oricărei adicții nu este genetică, ci se trage din dezvoltarea timpurie a copilului, din traumă și/sau lipsă afectivă.
🚩Dezvoltarea în condiții de stres lasă urme. Uneori copiii cresc mai puțin sau au dificultăți alimentare, nu dorm bine, se relaxează mai greu și pot rămâne în urmă cu multe achiziții, fie fizice, verbale sau intelectuale.
Copiii care trec prin asta sunt mai fragili în ceea ce privește sănătatea fizică și cea psihică.
Când crești lângă violență, rămân urme - prima parte dintr-o serie de reportaje despre impactul violenței domestice asupra copiilor mici, de la Decât o Revistă.
🚩Mi-am dorit un singur lucru de la școală: susținere.
Îmi doresc să nu mai existe termenul de „greșeală“ sau cel puțin să nu fie luat atât de în serios de profesori. Eu cred că cel mai ușor înveți prin experimentare, ceea ce duce automat la anumite răspunsuri mai puțin potrivite.
O școală care promovează creativitatea, iubește individualitatea și căreia nu îi este frică să aprindă în copii un foc ce poate naște schimbare.
Sunt câteva dintre răspunsurile oferite de liceeni la întrebarea “Ce vă doriți de la școală?”, o serie de materiale dedicate educației, inițiate de Dilema Veche.
Cum învățăm? Copii și părinți, deopotrivă.
💥“Cât am luat?” este o întrebare mult mai familiară decât “Ce am învățat?”. Dar ce-ar fi dacă schimbarea câtorva lucruri i-ar putea ajuta pe copii să se concentreze pe abilitățile pe care le dezvoltă, în loc de o literă sau un număr?
4 Modalități de a pune accentul pe învățare, de la Edutopia.
💥Scopul său nu a fost acela de a crea muzicieni profesioniști, ci de a transforma societatea, iar el credea că multe dintre relele sociale provin din eșecul adulților de a-i ajuta pe copii să își realizeze pe deplin potențialul și să devină indivizi iluminați. Prin copii, el se referea la toți copiii - indiferent dacă potențialul lor era mare sau mic, indiferent dacă era în muzică, matematică, poezie sau atletism. “Această metodă nu este o educație a vioarei”, a declarat el unui reporter în 1977. “Este o educație prin vioară”.
Shinichi Suzuki a dezvoltat o abordare populară a învățării viorii, dar scopul său ca educator a fost acela de a cultiva “inimi nobile” - detalii.
💥“Uitarea este un lucru foarte natural; nu poți opri uitarea chiar dacă încerci, dar o poți încetini prin folosirea practicii de recuperare și a distanțării” spune profesorul de psihologie Shana Carpenter, autorul principal al unui studiu care a examinat peste 100 de ani de cercetare în domeniul învățării.
“Beneficiile distanțării și ale practicii de recuperare au fost confirmate de nenumărate ori în studii în laboratoare, săli de clasă, locuri de muncă, dar motivul pentru care prezentăm această cercetare este că aceste două tehnici nu au prins pe deplin. Dacă ar fi utilizate tot timpul, am vedea creșteri drastice ale învățării”, susține cercetarea.
💥Educație auto-dirijată, unschooling, parteneriat parental, creșterea oamenilor liberi. Discutăm despre intersecțiile dintre eliberare, comunitate, deșcolarizare, implicații sociale, educație parentală, dezbatem propriile experiențe și modul în care sistemele interacționează cu noi ca indivizi și comunități care încearcă să trateze și să crească copiii în mod diferit în societate.
Regândirea educației auto-dirijate, o serie podcast.
Recomandări din comunitate
📍“Organizațiile care îmbrățișează spectrul neuro-divergenței pot contribui la integrarea acestei părți importante a societății în procesul de angajare.”
Unele companii din zona tehnologiei promovează și atrag în mod activ angajații neuro-divergenți, pentru că au recunoscut deja că acest lucru poate fi un avantaj competitiv enorm, care merită micile ajustări necesare pentru a face spațiile și procesele de lucru neuro-inclusive - detalii.
📍Pentru ca un copil să-și dorească să facă știință trebuie să fie inspirat și motivat de cineva care are deja o carieră în acest domeniu, spune cofondatorul festivalului Romanian Science Festival, care a câștigat în 2022 unul dintre cel mai prestigioase premii pe care le poate primi un proiect de comunicare a științei.
📍UNESCO oferă acces gratuit la biblioteca digitală globală pe internet - inlcude colecții de hărți, texte, fotografii, înregistrări și filme din toate timpurile și explică bijuteriile și relicvele culturale ale tuturor bibliotecilor din lume, disponibile în șapte limbi.📍Directorul de imagine Marius Panduru, laureat de șase ori al Premiilor Gopo pentru cea mai bună imagine, oferă cursuri pentru amatorii care vor să realizeze producții video.📍Momsi - Satul de care fiecare mamă are nevoie - descoperi mame din jurul tău cu copii de vârstă apropiată pentru a găsi sprijinul de care ai nevoie.📍Cărți gratuite pentru toți copiii prin NABU, o aplicație cu acces gratuit la lectură; cărțile pot fi salvate pentru a fi citite ulterior.📍Despre ceaiul verde.📍Obișnuiam să credem că Big Bang înseamnă că universul a început dintr-o singularitate. Aproape 100 de ani mai târziu, nu mai suntem atât de siguri.📍Math is Visual.📍De unde vine aurul?📍Curs de caligrafie istorică pentru adulți.📍This week in science.📍Săptămâna Astronomiei în Târgu Mureș, 2-9 noiembrie.
📍Am 18 ani, 2.000 de lei și vreau să încep un business. Iată ce e mai important decât fondurile pentru investiția inițială atunci când pornești o afacere.
Să vă fie cu folos! ❤️
Cu drag,
Echipa CEREHARD