Cum se întâmplă schimbarea?
Cum învățăm să ne educăm copiii într-un mod diferit față de cel în care noi am fost educați? Ne-a scris Alexandra, mămică Cerehard.
Unul dintre răspunsurile posibile ar fi ca noi părinții să fim, întâi, adulții care am vrea să devină copiii noștri. Este un subiect asupra căruia vom reveni și îți mulțumim, Alexandra, că aduci în discuție astfel de subiecte.
Orice schimbare, din orice domeniu, nu se întâmplă peste noapte.
Are loc încet, gradual și doar atunci când oamenii își schimbă ei înșiși felul în care trăiesc și privesc viața. Nu se întâmplă dacă își schimbă doar vederile și convingerile sociale, politice etc.
Este un proces care are loc în timp și poate începe chiar și cu o singură persoană care gândește diferit.
Cei care credem în educația altfel decât la școală și practicăm lifelong learning suntem o minoritate. Am putea spune chiar o minoritate în cadrul unei alte minorități - aceea care caută soluții alternative la sistemul tradițional de învățământ.
Dar nu este un aspect care să ne îngrijoreze. Din contră: atâta vreme cât comunitatea noastră crește rolul nostru, al părinților, este să contribuim în această comunitate.
Platforma CEREHARD este portavocea comunității.
Este canal oficial de comunicare pentru CEREHARD dar, în același timp, este gestionată financiar și administrativ de câțiva părinți Cereharzi. Și așa va rămâne.
Rolul ei este de a crea un spațiu în care vocile părinților și copiilor Cereharzi să fie auzite, să se poată exprima liber, pentru ca fiecare familie să aibă acces la experiența altor părinți, și împreună să evoluăm.
Scopul principal al platformei este de a împărtăși resurse și experiențe, iar implicarea cât mai multora dintre voi este esențială.
Fiecare are de oferit, părinți și copii deopotrivă, iar faptul că suntem împreună în această comunitate spune deja despre noi că prețuim generozitatea, empatia și dorința de a învăța continuu.
Vă invităm, așadar, să fiți activi în acest mediu și să oferiți din timpul și cunoașterea voastră. În mod sigur, există un părinte sau un copil curios să le afle.
Vă așteptăm la întâlnirea de mâine, 11 aprilie, ora 18, cu link de acces din platformă.
Abilități, nu diplome
Pentru cei interesați de examnele IGCSE - Cambridge International a decis, pentru sesiunea Iunie 2021 din România, trecerea de la sistemul de examene la cel bazat pe evaluări de portofoliu (school-assessed grade).
Citiți detalii: proceduri legate de school-assessed grade și întrebări frecvente, cum se folosesc portofoliile în evaluare și webinare înregistrate.
Uitați-vă la abilități și, dacă există evidențe de abilități excepționale, este foarte posibil ca acestea să se dezvolte în viitor.
Faptul că un tânăr absolvă o universitate de prestigiu poate indica potențialul, dar nu este nicio garanție pentru succes în viață (detalii în video mai jos).
Iar tot mai multe companii își schimbă abordarea către abilități, nu diplome.
Discuțiile legate de pregătirea academică au început mai demult, iar generația Z, în care intră și parte dintre copiii noștri (11-30 ani) consideră deja că universitatea sau colegiul nu sunt neapărat opțiuni. Dezvoltarea așa-numitei gig economy în care tinerii, ancorați în satul digital, global în care trăim, își imaginează viața, este doar unul dintre motive.
În plus, trei sferturi dintre aceștia (intervievați într-un studiu) consideră că au acces la pregătire și prin alte forme de învățare și alternative educaționale.
Recomandări din comunitate:
📌Anul 2021 marchează centenarul Summerhill, prilej cu care BBC relansează în program faimosul film despre revoluția împotriva inspectorilor britanici din educație.
Viitorul Summerhill este de mică importanță. Dar ideea proiectului Summerhill are o însemnătate imensă pentru umanitate, pentru că noile generații au dreptul să crească și să se dezvolte în libertate. Răsplata libertății este darul iubirii, și doar iubirea este cea care salvează lumea. A spus fondatorul Summerhill - A.S. Neill.
Iar noi vă invităm să re/vedeți filmul care a marcat copilăria a mii de tineri și adulți.
📌“Playing is the best learning device ever designed” sau despre puterea entuziasmului - recomandare Gabriela Alba.
📌Cum cuprinde o lacrimă uscată, analizată la microscop, întreaga experiență umană - recomandare Monica Nicodim.
📌Pentru părinții dispuși să învețe să devină mentori Project Based Learning - recomandare Adriana Brăescu.
Dacă însă școala este spațiul în care se promovează falsa concurență între copii, concursuri, teze, olimpiade, examene după examene, toate aceste competiții care suprasolicită mental și emoțional copiii, ei vor ajunge la 18 ani să urască învățarea, să urască școala, profesorii, autoritățile, dar să păstreze din școală singurul lucru cu adevărat nefolositor: individualismul feroce, neîncrederea în ceilalți.
Toate pe un fond de blazare și de fragilitate emoțională care aduce în viața adultă niște tineri deja obosiți și triști.
📌Un articol din categoria must read - recomandare Cristi Lățea.
De ce nu funcționează educația standard?
Cum ne alegem o meserie, cum construim și păstrăm relații, cum ne găsim scop și sens în viață, cum comunicăm, cum gândim și ne exprimăm clar - toate acestea sunt de departe mai importante decât informațiile pe care le memorează copiii noștri în școala de tip industrial.
Un eseu despre lucrurile cu adevărat utile în viață copiilor - text sau video.
Lipsa de ce-ului este una dintre cele mai mari lacune în educație.
Puțini profesori explică “la ce folosește” un anumit subiect de studiu. De ce-ul este extrem de important, deoarece ne ajută să dăm sens lumii în care trăim.
Învățarea și explicarea din perspectiva “hai să rezolvăm această problemă” este, de departe, mult mai interesantă pentru copii. Astfel, domeniile educaționale își dovedesc singure utilitatea, fie că este vorba de matematică, științe, abilități de comunicare etc.
Această abordare este de fapt esențială în tot ce înseamnă viață de adult - pentru care îi pregătim pe copii, nu-i așa? - pentru că de probleme ne lovim constant în viață - fie că este vorba de profesie sau viață particulară.
Iar învățarea prin tatonare, prin încercare și eroare este cea care permite întipărirea cunoștințelor și fundamentarea cunoașterii.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD