Cum a fost întâlnirea cu realitatea că nu faci “nimic” o vreme?
A fost complicat după zece ani de școală, în care profesorii gândesc pentru tine, iar tu, ca elev, nu ai timp să-ți dai seama dacă nu se poate și altfel, dacă nu există și alte rezolvări sau oportunități. Cam 7-8 luni nu am avut nicio idee, pentru că timpul pe care l-am petrecut la școală m-a dezvățat, practic, cum să gândesc logic, de gândire critică nici nu era vorba, iar eu eram stresată la maxim.
Vrem să creștem copii capabili să gândească cu capul lor, care nu se tem să aleagă și să-și asume decizii, să gândească critic, să-și evalueze alegerile, să aibă curaj.
Este și cazul Cezarei, care a părăsit sistemul standard de învățământ, în ciuda recomandărilor celor din jur, când mai avea doar doi ani până la finalizarea liceului. Din fericire, familia i-a respectat alegerea. Toate conversațiile, aici.
”Inteligența e capacitatea de a nu umple spațiul necunoașterii cu prejudecăți, ci cu curiozitate”, conform cercetătoarei în neuroștiințe Maren Urner. Grădinițele, școlile, colegiile și universitățile își vor putea menține calitatea doar în măsura în care devin instituții ale curiozității.
Curiozitatea se dezvoltă doar în cadrul în care necunoașterea nu reprezintă o lipsă, ci chiar țelul educației. Asta sună paradoxal. Orice telefon inteligent ne permite astăzi accesul la mai multă cunoaștere (informație) decât le-a stat vreodată la dispoziție celor mai mari genii ai umanității. E important să răspundem necunoașterii și să adresăm și rezolvăm autonom probleme cu ajutorul acestui nou fel de a accesa cunoașterea.
Viitorul nostru depinde de felul în care învățăm să facem față, să abordăm necunoașterea. Cunoașterea autentică reprezintă interacțiunea reușită cu necunoașterea. Nu doar învățăm curiozitatea, cât motivația continuă spre curiozitate. - un text despre educația viitorului dinspre facțiunea germanistă, realizat de Ciprian Speranza, colaborator CEREHARD.
Când copiii și adolescenții experimentează provocări, pierderi sau eșecuri, au tendința de a-și ascunde trăirile și de a disimula, deși tristețea și dezamăgirea sunt parte din experiența umană de care tinerii au nevoie să fie conștienți, pentru a le putea îmbrățișa și trata ca emoții firești, din care învățăm la fel de mult ca din experiențele așa-zis “pozitive” pe care le trăim.
Unii adulți se feresc să discute cu copiii despre aspectele vulnerabile ale vieții și recompensează, uneori involuntar, ascunderea acestor sentimente.
Cunoscută pentru studiile pe care le-a desfășurat despre introvertiți, Susan Cain (la TED, cu subtitrare în limba română) revine cu o nouă carte despre cum să apreciem și să învățăm din tristețea și fragilitatea vieții.
În interviul pentru KQED vorbește și despre ideea de “perfecțiune, obținută ușor” - o presiune pe care o resimt tinerii și adolescenții de astăzi într-o cultură dominată de rezultate, în care greșeala și eșecul sunt stigmatizate, indiferent de mediu.
Cum ajutăm copiii să experimenteze și, în același timp, să și învețe?
În învățarea auto-dirijată urmăm interesul și preocupările copilului, într-adevăr, dar asta nu înseamnă că toate ideile trebuie să vină din partea copilului. Când adulții colaborează și se implică, copilul învață.
Home Education Network propune o serie de activități, prin care copilul dezvoltă abilități lingvistice, matematice, artistice etc. prin practicarea de diverse activități, grupate pe tipuri de subiecte sau pe categorii de activități.
Recomandări din comunitate
📍Barbara Oakley, profesoara care a ajutat trei milioane de oameni cum să învețe.
Despre teama nefondată de a învăța încet: „Dacă înveți încet, poți să vezi lucruri pe care cei care învață rapid le iau de-a gata și care pot fi greșite. În anumite privințe, înveți mai în profunzime atunci când înveți mai încet.”
Cum să gestionezi frustrarea copiilor în învățare: „Vrei să ai mici reprize de învățare în fiecare zi, nu reprize mari. Dacă faci prea mult, copilul devine frustrat și dacă îi spui: trebuie să continui acum, nu va putea face progrese și va ajunge să urască materia. Bucățile mici de informații, în reprize mai dese pot să ajute mai mult.
📍Noi dovezi că legătura dintre artă și dezvoltarea de abilități cognitive este mult mai puternică decât se știa, de la Edutopia.📍Efectele stresului școlar, un curs oferit de o mămică din comunitate.📍Tabără online de astronomie și astrofizică + cum să privim cerul.📍Păsări din România, joc interactiv online.📍Tabere de mountain bike, la Azuga.📍Cele 7 abilități care ajută copiii să depășească obstacolele, și de care au nevoie și părinții.📍Numărul femeilor prezente în lumea IT era în creștere, până în 1984, când s-a petrecut schimbarea - de la A Mighty Girl.📍Tabelul periodic al elementelor, cu referințe din viața cotidiană.
“Școala și-a pierdut prestigiul în societatea noastră și l-a pierdut într-un mod copleșitor. S-a atins nivelul de analfabetism care exista înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, când România era țara din Europa cu cea mai mare proporție de analfabeți, luând în calcul și adulții și tinerii.
Aici vorbesc de producția de analfabeți, prin școală. Adică producem diplome, producem elevi care sunt aduși până la nivelul clasei a VIII-a, deci gata să intre, cum se zicea mai demult, la examenul de capacitate din societatea noastră, și la examenul de capacitate nu intră pentru că ar proba că sunt analfabeți.” - integral.
Vă dorim Sărbători Pascale liniștite și fericite, alături de familie și toți cei dragi!
Cu drag,
Echipa CEREHARD