Copiii sunt ok. Cu părinții e de lucru.
Ce pot deveni bibliotecile, dezbateri pentru copii, de ce avem nevoie toți de o mentalitate adaptabilă, dar și Conferința de la Paris - dintre ideile de astăzi.
“Ca urmare a pandemiei, tot mai mulți părinți vor să își educe copiii în afara școlii standard. Unul dintre drepturile fundamentale ale omului specifică faptul că părinții sunt cei care decid asupra formei de educație potrivite copiilor lor. Principiile de la Rio explică faptul că educația la domiciliu este un drept al omului care trebuie protejat, respectat și pus la dispoziția tuturor familiilor de pretutindeni, fără sarcini nejustificate.
Scopul nostru pentru această conferință este de a aduce împreună susținătorii educației la domiciliu pentru a împărtăși provocări, experiențe, idei și vise despre ceea ce este posibil în Europa. Există multe țări europene în care educația la domiciliu este o mișcare în creștere, care capătă tot mai multă formă, organizare și vizibilitate.”
Declarația de mai sus reprezintă ideile de bază ale Conferinței Global Home Education Exchange (GHEX) care a avut loc în acest an pe 7-8 octombrie la Paris, și unde am descoperit cu bucurie oameni și idei cu care rezonăm și noi, la CEREHARD.
Câteva dintre prezentările susținute sunt disponibile pe pagina Facebook a evenimentului, iar mai jos workshop-ul susținut de Dr. Peter Gray.
Ce este o mentalitate adaptabilă?
Growth mindset este o atitudine. Este mentalitatea prin care credem că ne putem îmbunătăți abilitățile. De ce este important să o dezvoltăm, copii și adulți, deopotrivă?
Ne ajută să ne concentrăm pe dezvoltarea abilităților, mai degrabă decât pe a dovedi cât de inteligenți sau talentați suntem. În comparație cu mentalitatea fixă, o mentalitate adaptabilă ne încurajează să acceptăm provocările, să susținem efortul și să încercăm noi strategii. Cu toții suntem un amestec din cele două, dar putem învăța să recunoaștem ce declanșează o mentalitate fixă față de una adaptabilă.
Cum încurajăm această mentalitate la tineri? Exemplificați, sărbătoriți, permiteți - de la Character Lab.
Growth mindset este unul dintre pilonii de bază, spun și cei de la PBLWorks într-un mini-ghid pentru aplicarea învățării auto-dirijate, și o definesc ca fiind convingerea că inteligența, personalitatea și abilitățile sunt flexibile și dinamice, modelate de experiență și le îmbunătățim pe tot parcursul vieții.
În ghid sunt disponibile și resurse pentru instruirea și evaluarea competențelor secolului XXI - competențe cognitive, inter & intra-personale de care copiii au nevoie pentru a se adapta la viața adultă și forța de muncă globală.
Nu subestimați influența pe care o aveți asupra copiilor din viața dumneavoastră!
Orice copil se întreabă în fața unui obstacol: “Pot să reușesc?” și în replică își răspunde: “Cred că pot” sau “Cred că nu pot”. Voi, părinții, decideți ce monolog interior doriți să încurajați și vă potriviți cuvintele și acțiunile în consecință. Am încredere că poți.
@Unsplash.com
Utile:
💥80% dintre fetele de 10 ani se tem să nu se îngrașe, în timp ce 85% dintre tinere renunță la anumite activități din cauza lipsei de încredere în propriul corp - unul dintre efectele expunerii la standarde înguste de frumusețe.
Le putem ajuta, însă, să își recunoască trupul pentru ceea ce este: un vehicul uimitor care le ajută să-și îndeplinească visele, dar nu le definește valoarea. Discutând despre modul în care marketingul folosește frecvent nemulțumirea față de aspectul fizic ca tehnică de vânzare, le putem ajuta să descâlcească mesajele negative subtile care le înconjoară. Și învățându-le cum să se opună rușinii corporale, putem ajuta la stabilirea unei culturi care recunoaște că toate corpurile au talente și frumuseți unice, ce merită celebrate.
7 idei pentru conversațiile despre corp, recomandate de A Mighty Girl, căci doar 7 minute de Instagram sau TikTok sunt de ajuns pentru ca tinerele să aibă probleme de anxietate ori de imagine corporală proastă.
💥A fi capabil să dezbați este o abilitate de viață. Ne echipează pentru a fi buni cetățeni, pentru a ne apăra pe noi înșine, dar și pentru a fi eficienți la locul de muncă sau a purta o conversație.
Dezbaterile pot fi considerate o modalitate de joc în materie de învățare. Copiilor le place să fie într-o echipă și să aibă șansa de a “câștiga” prin strategie, prezentare și argumentație solidă. Învață cum să discute într-un mod constructiv, mai puțin orientat spre ego și mai mult spre colaborarea cu ceilalți pentru a dezvolta raționamentul din spatele unei perspective adoptate, și îi încurajează să abordeze conținutul și informațiile într-un mod nou.
Cum se organizează o dezbatere pentru copii și idei de subiecte structurate pe vârste și domenii - de la Edutopia.
💥Ghiduri pentru dezvoltare de abilități: gândire critică, colaborare, învățare auto-dirijată, comunicare complexă, creativitate. Bazate pe cercetare și structurate pe categorii, fiecare rubrică este disponibilă pentru nivelurile K2, K3-5 și K6-12. Se descarcă gratuit de la PBLWorks.
Copiii sunt ok. Cu părinții e de lucru.
🚩“Notele nu îi pregătesc pe copii pentru “lumea reală” - cu excepția cazului în care avem în vedere o lume în care interesul pentru învățare și calitatea gândirii nu sunt importante. Este nevoie de curaj pentru a face ceea ce trebuie pentru copii într-o epocă în care cantitatea contează mai mult decât calitatea, în care îndeplinirea standardelor (ale altcuiva) contează mai mult decât explorarea ideilor și în care orice lucru “riguros” se presupune automat că este valoros.
Trăim într-o societate în care oamenii nu înțeleg, ignoră cercetările și folosesc notele pentru a-i obliga pe copii să facă lucruri care, în mod evident, nu îi interesează prea mult.
Realitatea este că de fiecare dată când elevii se gândesc la ce trebuie să facă pentru a obține o notă, ei pierd ceva ca oameni.” Un text lung, dar necesar, scris acum ceva vreme, dar la fel de actual -“Argumente împotriva notelor”.
Alfie Kohn este un susținător al educației progresiste și a publicat multe studii despre efectele negative ale școlii standard - găsiți pe site-ul său numeroase resurse.
🚩”Dezastrul actual al școlii românești provine tocmai din certitudinea fermă pe care noi o avem că știm mai bine decât copiii și tinerii noștri ce e bine pentru ei. Știm clar – ca părinți – ce trebuie să învețe, cum trebuie să învețe, știm exact ce trebuie să facă pentru a fi primii în clasă și pentru a ajunge la liceul potrivit, avem clar în minte ce au de făcut ca să intre la facultatea pe care noi o dorim pentru ei. (…) Toate acestea mi se par, la limită, o formă de violență asupra acestor noi generații de elevi.
Nu pentru că nu ar trebui să fie educați, ci pentru că menținem, cu o încăpățânare stupidă, un model pedagogic dominant, complet inadaptat societății contemporane.” - De ce nu găsesc tinerii modele în societate?
În societățile moderne de astăzi există două tipuri de instituții finanțate din fonduri publice al căror scop explicit este educația - școlile și bibliotecile.
Cât de diferite sunt în realitate!
Școlile sunt locuri de educație forțată (sau de încercări forțate de educație), iar bibliotecile sunt locuri de educație voluntară. Toate celelalte diferențe decurg tocmai din acest aspect voluntar. Școlile încearcă să ne modeleze prin intermediul unui curriculum prestabilit. Bibliotecile încearcă să ne servească răspunzând la propriile noastre dorințe.
Ce sunt deja bibliotecile?
S-ar putea să vă gândiți la ele doar ca la niște locuri în care puteți căuta informații în cărți și împrumuta cărți. Sau s-ar putea să credeți că bibliotecile sunt mai puțin valoroase astăzi, deoarece găsim aproape orice pe Google și există o mulțime de resurse pe internet.
Este adevărat, dar unele dintre ele s-au schimbat odată cu vremurile:
atrag mai mulți oameni, din medii sau motive mai diverse decât în urmă cu câteva decenii, împrumută tipuri diferite de suporturi, nu doar cărți, ci chiar jucării și unelte;
unele oferă servicii comunitare: pun la dispoziție calculatoare, gratuit, și oferă instrucțiuni de utilizare, găzduiesc vorbitori, filme, cluburi de lectură și alte evenimente comunitare gratuite;
altele oferă servicii sociale persoanelor fără adăpost care se refugiază acolo, și chiar îi ajută pe oameni să își caute un loc de muncă.
Bibliotecile, spre deosebire de școli, sunt susținători fermi ai libertății intelectuale. În lumea de astăzi, în care oamenii frecventează în primul rând mass/social-media care le consolidează opiniile preexistente, unele biblioteci oferă forumuri care reunesc oameni cu convingeri diferite pentru a se asculta unii pe alții.
@Pexels.com
Ce pot deveni bibliotecile?
“Educație, ocuparea forței de muncă (ajutând oamenii să-și găsească un loc de muncă), spirit antreprenorial (ajutând oamenii să devină antreprenori), responsabilizare și implicare pentru toată lumea, oriunde” sunt pilonii de construcție identificați de Asociația Bibliotecilor Americane (ALA).
Educația, de fapt învățarea auto-dirijată, este prima condiție, iar celelalte sunt consecințe firești. Bibliotecile s-au redefinit treptat ca centre de educație auto-dirijată, în sens larg, și încep să îmbrățișeze ideea că învățarea nu provine doar din ceea ce numim în mod tradițional studiu, ci și din crearea de obiecte, joacă și socializare.
Imaginați-vă o bibliotecă care are, pe lângă cărți și camere liniștite pentru lectură, o sală de arte și meserii, un spațiu de creație cu instrumente moderne, o sală pentru conversații ocazionale și gustări, un auditoriu pentru evenimente publice, o sală de gimnastică și un loc de joacă în aer liber. Poate și o piscină.
Fiecare eveniment care aduce împreună diversitate contribuie la consolidarea comunității. Oamenii de toate vârstele, cu punctele lor de vedere și personalitățile lor diferite, reprezintă cea mai mare resursă educațională. Observarea și ascultarea celorlalți, schimbul de idei, discuțiile civilizate (iar bibliotecile promovează întotdeauna civilizația), sunt cele mai valoroase mijloace educaționale pentru oamenii de pretutindeni, iar pentru copii reprezintă un mediu care nu va egala nicicum școlarizarea coercitivă.
O incursiune în potențialul oferit de biblioteci, cu exemple concrete. Nu la noi, desigur, dar ar fi interesant de aflat dacă voi cunoașteți astfel de locuri. Ne-ar face placere să ne povestiți.
Recomandări din comunitate
📍Listă de lecturi pentru părinți, recomandate de Let Grow.📍O arhivă online cu 7.000 de cărți celebre pentru copii.📍Cum ajută inteligența artificială elevii să își falsifice temele de casă.📍Răspândirea scrisului de la începuturile sale până în epoca modernă.📍Există o școală în care eșecul este doar un pas în drumul spre succes - Summit Public School.📍Poveste cu Thomas Edison.📍Cărți în limba engleză, pentru toate vârstele.📍Culorile frunzelor.📍De ce fotosinteza este cel mai impresionant truc magic al naturii.📍Bookisit ediţia #7 pe 16 octombrie (activități cu înscriere).📍Teatrul Mititel pe 15 octombrie, ora 18:30.📍This week in Science.📍Animale înzăpezite | Attenborough's Life in Colour.
📍Mi se pare miraculos ca dintr-un singur individ - oul inițial - să rezulte o galaxie de celule care, fiecare, își știe rolul în cadrul unui organism nou.
Cu drag,
Echipa CEREHARD