Ce se întâmplă în comunitate?
Dragi părinți,
La 1 septembrie a început un nou an școlar, ocazie cu care am adus modificări la formularul de înscriere, ca urmare a sugestiilor primite (juridic, contabil și protecția datelor cu caracter personal) din partea voastră și pentru care vă mulțumim. Aceste modificări sunt aplicabile tuturor contractelor.
Vă rugăm să parcurgeți formularul integral și să ne contactați pentru orice alte detalii.
În august a avut loc Maratonul Educației, o dezbatere online de două zile despre educația din România, în contextul noilor propuneri de legi ale educației.
Am participat și noi la aceste discuții, iar intervenția a avut loc în cadrul sesiunii “Excelență sau egalitate de șanse în școală?” - primele 15 minute. Toate conversațiile sunt disponibile aici.
Atunci când Project Based Learning (PBL) nu merge conform planului, uneori este nevoie doar de câteva ajustări pentru a schimba lucrurile.
PBL necesită colaborare, iar colaborarea necesită comunitate.
Atunci când le cerem copiilor să lucreze împreună pentru a rezolva o problemă sau a crea ceva, creștem gradul de risc pe care îl experimentează. Menținerea unui copil în zona sa de dezvoltare proximală înseamnă echilibrarea cantității de stres pe care o aduce în grup cu cantitatea de risc (și, prin urmare, de stres) pe care decidem să o adăugăm.
Gândiți-vă la ce altceva se întâmplă în lumea lor:
au existat schimbări în program sau în cadrul grupului?
a avut loc vreun eveniment major - pozitiv sau negativ - în școală, grup sau în comunitatea mai mare? Chiar și ceva precum o sărbătoare care se apropie sau o schimbare a vremii poate fi suficient pentru a da peste cap o comunitate.
Nu uitați, comunitățile au nevoie de întreținere, astfel încât o experiență PBL mai puțin optimă este un semn că este nevoie de atenție. Edutopia a sintetizat 5 întrebări de adresat atunci când apar probleme.
Rolul comunității este să fie în folosul membrilor ei.
Independent de profilul lor, comunitățile sunt relevante atâta timp cât sunt utile celor care le formează.
Spune Oana Filip, într-o serie de materiale dedicate subiectului comunității în limba română: cum se construiește, ce presupune și de ce avem nevoie mai mult ca oricând de astfel de construcții. Sunt multe idei utile, vă invităm să le parcurgeți și să ne întrebăm sincer, împreună:
Când abilitățile nu duc la încredere de sine
La nivelul clasei a 5-a, fetele depășesc în mod obișnuit băieții la toate materiile, inclusiv la matematică și științe, dar fetele inteligente sunt mult mai predispuse să se îndoiască de abilitățile lor și să își piardă încrederea.
Această diferență de atitudine se dezvoltă în mare parte datorită tipurilor de feedback pe care copiii le primesc de la părinți și profesori, potrivit psihologului Heidi Grant Halvorson.
“Fetele care își dezvoltă mai devreme autocontrolul și sunt mai capabile să urmeze instrucțiunile, sunt adesea lăudate pentru buna lor purtare. Atunci când ne descurcăm bine la școală, ni se spune că suntem “atât de deștepte”, “atât de inteligente” sau “atât de bune eleve”.
Dar, subliniază autoarea, aceste fraze implică faptul că trăsături precum inteligența, istețimea și bunătatea sunt calități pe care fie le ai, fie nu le ai. În schimb, băieții primesc mult mai mult feedback care pune accentul pe efort: “Dacă ai fi atent, ai putea învăța asta”, “Dacă ai încerca puțin mai mult, ai putea reuși”.
Diferența de feedback învață ambele grupuri mesaje subtile despre cum ne raportăm la dificultate: băieții îl iau ca pe un semn de a fi atenți și de a încerca mai mult, iar fetele ca pe un indicator că nu sunt “bune” și “deștepte”, convingeri pe care le purtăm, adesea inconștient, pe tot parcursul vieții. Indiferent de abilitate, studiile arată că toate sunt profund maleabile - A Mighty Girl.
@Pexels.com
“Școlile, institutele academice și locurile de muncă nu sunt concepute pentru a profita la maximum de învățarea exploratorie. Dar trebuie să începem urgent să cultivăm acest mod de gândire pentru a permite omenirii să continue să se adapteze și să rezolve provocările cheie”.
Se spune într-un studiu despre dislexie, fenomen întâlnit la până la 20% din populația generală, indiferent de țară, cultură și regiune a lumii.
Dislexia de dezvoltare este esențială, însă, pentru succesul adaptativ al omului, susține cercetarea Cambridge. Persoanele cu dislexie sunt specializate în explorarea necunoscutului, iar această “tendință de explorare” are o bază evolutivă și joacă un rol crucial în supraviețuirea noastră, ca specie, cercetătorii afirmând în același timp că este necesar să ne schimbăm perspectiva asupra dislexiei ca fiind o tulburare neurologică.
Noile descoperiri sunt explicate în contextul “cogniției complementare”, o teorie care propune că strămoșii noștri au evoluat pentru a se specializa în moduri diferite, dar complementare, de gândire, ceea ce sporește capacitatea omului de a se adapta prin colaborare - detalii.
Back to un/travel/home sau orice altă formă de schooling
💥Primul pas, deschooling. Deșcolarizarea vine cu posibilități.
Este un proces de renunțare la ideile pe care le aveam despre modul în care învață copii - la anumite ore, pe discipline, într-un anumit mediu.
Deconstruim modelul cu care suntem obișnuiți, renunțăm la așteptări, preocupări, griji și prejudecăți, toate inoculate în perioada școlarizării noastre. Gândiți-vă la propria experiență educațională:
Unde și când ați avut succes? Ce v-a ajutat să ajungeți acolo?
A fost un succes personal sau un obiectiv stabilit de o altă persoană? (cum ar fi un părinte, un alt membru al familiei, un profesor sau ceva pentru care ați ales să lucrați, să învățați și să creați)
Unde și când ați simțit că nu ați avut succes sau chiar că ați eșuat? Ce v-ar fi putut ajuta? Dacă ați putea să vă întoarceți în trecut și să schimbați anumite lucruri, ce ați schimba?
Când ați fost complet responsabil de propria învățare? Ați ales ce ați dorit să învățați sau să construiți, cum ați dorit să faceți asta, atât timp cât ați dorit? Când v-ați simțit văzut și auzit?
În ce fel și când ați experimentat o învățare care nu semăna cu cea standard sau cu învățarea instituțională? Învățarea care a avut cine, ce, unde, când și de ce, complet aleasă și condusă de VOI, pentru VOI.
Câteva întrebări de reflecție, de la o veterană în ale învățării în afara școlii standard - audio și text.
💥”Educația acasă este în același timp tradițională, dar și radicală, frustrantă, revelatoare, în cele din urmă, responsabilizatoare.
Perioadele lungi de timp alături de părinții mei (sunt singurul copil) au fost cel mai dificil de suportat, dar și cele mai folositoare în educația mea.
Cel mai greu a fost să mă motivez pentru a face de unul singur diverse lucruri, însă atunci când anumite subiecte m-au captivat și le-am înțeles, satisfacția a fost imensă.
Nu vă mai comparați copiii cu cei ai vecinilor sau prietenilor. Nu numai că nu vă folosește vouă, ca părinți, dar copiii vor prelua modelul de la voi și, în loc să se compare cu ei înșiși de-a lungul evoluției lor, se vor raporta mereu la ceilalți. Mai ales dacă ați ales o educație diferită de standard, tentația de a face comparații între ce știe copilul vostru și ce știu copiii din școala standard este imensă. Lăsați copilul să devină ceea ce e el de fapt, să fie autentic.”
Am fost educat acasă timp de opt ani: iată ce vă recomand.
@Pexels.com
💥Creșterea și dezvoltarea copiilor sunt din ce în ce mai mult influențate de ecosistemul digital.
Dacă ecranele sunt aici pentru a rămâne, ce putem culege din reflecțiile copiilor pentru a schimba în bine peisajul digital? Ce aspecte pot fi consolidate pentru a îmbunătăți învățarea?
Și, la rândul lor, ce fel de sprijin pot oferi adulții pentru a face din jocul digital un spațiu sigur și un mediu care să inspire creativitatea, încrederea în sine și bucuria, nu doar pe ecran, ci și în viața reală?
Se întreabă cercetătorii de la Responsible Innovation in Technology for Children.
Se pare că ideile copiilor cu privire la fericire și la ceea ce anume constituie o experiență digitală excelentă sunt mult mai nuanțate decât ne-am aștepta noi, adulții (prima parte). Partea a doua, ce va fi finalizată în 2023, va aduna îndrumări și instrumente specifice pentru a ajuta designerii digitali să creeze opțiuni de joc virtual mai sănătoase și mai fericite.
Recomandări din comunitate
📍Generation Carbon, un almanah pentru copii este disponibil gratuit în peste zece limbi. Este redactat cu Dyslexie Font (mai ușor de citit pentru persoanele cu dislexie) și vă rugăm să îl distribuiți la cineva care are nevoie (YT și podcast).
📍Vieți, nu diplome - O echipă de studenți de la o universitate din California călătorește în tabăra Moria din Grecia, cunoscută ca fiind “cea mai dificilă tabără de refugiați din lume”, pentru a proiecta și construi inovații ce pot îmbunătăți viața refugiaților care fug de războaie și dezastre naturale. Filmul “Lives, Not Grades”, regizat de Daniel Druhora, un român care locuiește în Los Angeles, a primit un premiu Emmy pentru cel mai bun program independent.
📍Renunțați la examenele GCSE și A-levels, spune Tony Blair Institute (TBI) în apelul pentru o “reformă radicală”. Studiul realizat de TBI a recomandat ca sistemul de învățământ din Anglia să fie schimbat radical, astfel încât elevii să poată prospera într-un mediu de lucru care este din ce în ce mai mult modelat de automatizare și inteligență artificială.
“Peisajul educațional actual din Anglia se bazează prea mult pe forme pasive de învățare axate pe instruire directă și memorare și trebuie să pună mai mult accent pe gândire critică, creativitate, comunicare și rezolvarea problemelor în colaborare” a declarat organizația.
Idem și în România!
📍Ateliere de fierărie dacică.📍DigiMathArt - cursuri online.📍Pentru cei ce-și doresc competiții - SCIENTIX.📍De unde știe mobilul tău exact unde ești?📍De ce sunt oceanele sărate?📍Cei mai mulți oameni nu știu cum funcționează bicicletele + Bicicleta cu creierul “întors pe dos”.📍De fiecare dată când te uiți la un crevete, se uită înapoi la tine în culori pe care nici măcar nu ți le poți imagina.📍11 aplicații de matematică și instrumente online - Edutopia.📍Spectacol - atelier “Oul Micului Bufniță”, pe 9 septembrie.📍This Week in Science.📍Assassin’s Creed: Odyssey.📍Anghilele și viitoare tehnologii de baterii - BigThink.📍Mituri despre lămâi și portocale.📍Podul lui Leonardo.
📍World History Encyclopedia - canal YT dedicat patrimoniului cultural universal.📍Evoluția muzicii: 40.000 de ani de istorie a muzicii în 8 minute.
📍”Până la 18 ani, copilul trebuie să învețe, în primul rând, să devină un cetățean. Un cetățean, nu un geniu.”📍”Am convingerea că acești copii, acești tineri nu vor altceva decât să scape de noi, sună dur, dar vor să scape de țara asta, vor să scape de sistemul educațional în care lucrurile se fac formal, aiurea, fără cap și fără coadă.”📍În 2006, un profesor de engleză de la un liceu le-a cerut elevilor să scrie unui autor celebru și să-i ceară un sfat. Kurt Vonnegut a fost singurul care a răspuns. A făcut-o în cel mai minunat mod:
“Practicați orice artă, muzică, cântec, dans, actorie, desen, pictură, sculptură, poezie, ficțiune, eseuri, reportaje, indiferent cât de bine sau de prost, nu pentru a obține bani și faimă, ci pentru a experimenta devenirea, pentru a te descoperi și a-ți face sufletul să crească.” - integral
Cu drag,
Echipa CEREHARD