Ce faceți vara asta?
Dacă ar fi după mine - și a început să fie, puțin, și după mine - copiii ar merge la școală de drag, nu obligați sau forțați. Iar școala ar fi un soi de prelungire a curții casei, a căminului familiei, o extensie în care să se simtă mai liberi decât acasă, unde să poată încerca toate năzbâtiile, să poată întreba “de ce” până la epuizare și să li se și răspundă. Un spațiu de experimentare, unde întrebările ar curge fără oprire, și dinspre copii și dinspre adulți, aceiași copii și adulți fiind capabili să răspundă la orice, fiecare sau în echipă, într-un foc încrucișat de problematizare și de joc al logicii. De încercare și eroare. Un spațiu în care să poți spune “nu știu, hai să căutăm împreună răspunsul”. În care greșeala să fie stimulent pentru aprofundare. Un spațiu de respect și admirație reciproce - a adulților pentru miracolul întrupării atâtor necunoscute într-un copil, a copiilor pentru echilibrul și stabilitatea adulților - și ei niște copii mai mari, bucuroși că pot reveni la probleme pe care le uitaseră și le abandonaseră undeva într-o cămară a ideilor la care să revină mai încolo... Mirarea copilului este, cred, factorul declanșator al tuturor acțiunilor noastre zilnice, în cele din urmă… Fără copii - fie ai mei fie ai altora - aș fi mers pe “șinele” ocupației pe care mi-o alesesem de multă vreme dar, cu ei, peisajul mi s-a arătat mult mai colorat, m-am mai oprit, am mai “greșit”, am mai pus lucrurile și invers și am învățat că ceea ce gândesc nu e neapărat infailibil, de necontestat (doar pentru că eu sunt adultul matur, care “le știe pe toate”) și că există și alte perspective, pentru care, ca să le “văd”, trebuie să-mi schimb eu optica, să ies de după gardul opac al comodității. Una dintre experiențele din care am învățat enorm a fost cea în care adolescenții căutau pe net să se convingă că ceea ce le spun chiar așa e și mă provocau cu fakes, ca să mă “bage-n cofă”. Contrar opiniilor celor care consideră că mobilul e un factor perturbator, în cazul acestor experiențe am avut de învățat cu toții. Și eficiența învățării a fost mult mai mare…
cum se schimbă educația în era digitală
Așa cum vă povesteam într-un NL anterior, lumea se reașază permanent, într-un dialog perpetuu cu stimulii externi și interni. Oricât am tânji după stabilitate, după siguranța care - ne imaginăm noi - ne-ar aduce liniștea, acestea nu există… Nici stabilitatea nici siguranța. Totul e în capul nostru - scheme mentale pe care ne brodăm iluziile. Una dintre ele este aceea că ai noștri copii vor parcurge 12-20 de ani de școală și, după, se “liniștesc” la casele lor, cu un job sigur și plătit decent. Le planificăm viețile în coordonatele vieții noastre deja trecute, uitând că mai avem de lucru la noi înșine, la reconfigurarea noastră după ce am fost modelați de părinții și bunicii noștri. Cărora, la rândul lor, le-a fost “frântă cerbicia” pentru ca să “corespundă” cerințelor celor mai în vârstă ca ei. “Fă ca mine” e refrenul care distruge, practic, enorm de multe vieți. Pentru că se bazează pe frica ancestrală că dacă faci altfel vei pieri.
Nu sunt nici prima nici ultima care “calcă strâmb” sau merge pe “alte cărări”. Nu spun “fă ca mine”, pentru că e al naibii de greu să te lupți nu numai cu propriile scheme mentale ci și cu ale celor din jur și ai nevoie de nervi de oțel să reziști (la mine au pocnit pe ici pe colo, am “dat” într-o autoimună - din fericire, controlabilă) - cel mai greu e de dus lupta cu familia, care nu pricepe de ce vrei tu altfel… Cât despre cei din afara familiei… acolo e mai “simplu”: societatea te judecă oricum și, oricum ai proceda, că te conformezi sau nu, ceva nu faci “bine”. Iar răul pe care alții îl văd la tine este, de fapt, ceea ce-i deranjează pe acei alții la ei înșiși.
Până la urmă, ceea ce contează e modul în care ți-au crescut copiii. Privirea lor, expresie a bogăției lor interioare, legătura cu ei, implicarea directă în viața lor. Mulțumirea că îi vezi întregi, echilibrați, curioși și întrebători în continuare. Nemulțumirea că poate ar fi trebuit să faci mai mult, să te implici altfel, să fi învățat lucrurile la vremea lor, să fii la fel de prezent la provocările de fiecare zi. Resemnarea că nu le poți ști pe toate, că rămâi “de căruță” și că ei, copiii, te depășesc și se amuză de asta. Contează, cred eu, iluzia că n-ai trăit degeaba, că ai încercat să pricepi ceva din ce se întâmplă în jurul și în interiorul tău - medii care par separate dar nu-s…
Înainte să vă urez o vară frumoasă - mulți dintre voi au intrat, cred, pe setarea de vacanță - vă anunț că pregătesc acea școală de vară despre care vă povesteam în NL anterior - undeva la final de august / început de septembrie vom cunoaște echipa internațională cu care demarăm departamentul Patrimoniu al Universității noastre itinerante. Pe parcursul a cca 2 săptămâni puteți “proba” la fața locului (Drobeta Turnu Severin și împrejurimi) în ce anume ar consta studiile de Patrimoniu urmând ca cei cu adevărat interesați să intre într-un program “clasic” de 3 / 4 ani, internațional (de aceea e universitatea “itinerantă”) - o abordare interdisciplinară pe teme de istorie, arheologie, arhitectură, geopolitică, filosofie și diverse științe conexe, inclusiv… matematica (sper să nu vă speriați, știu că anxietatea de matematică e deja “boală” națională, dar avem tratament)
Scrieți pe admin@redesignngo.com dacă doriți să participați la această școală de vară, ca să trimitem detaliile doar pe email-urile celor interesați.
Legat de accesul la studii superioare: sunt tot mai mulți cereharzii care dau examene IGCSE și AL - tocmai s-a încheiat sesiunea “de primăvară” pentru 2024. Urmează sesiunea “de toamnă” (octombrie-noiembrie), pentru care înscrierile se fac la final de iulie / început de august.
Vă invit - familiile interesate de examinările englezești și de echivalarea lor cu bacalaureatul în RO - să participați la întâlnirile pe care le organizăm online până pe 15 iulie pentru a lămuri ce a mai rămas nelămurit (după ce ați consultat, mai întâi, tabelul intitulat Cambridge Pathway de pe Cambridge International).
3 iulie, la 18:00, vă (re)povestim cum e cu examenele IGCSE și AS/AL
5 iulie - idem, dar la 10:00 (pentru cei care nu pot participa pe 3 iulie)
după aceste întâlniri, cei care doresc se pot înscrie la 2h de activități de pregătire pentru IGCSE și AS/AL la următoarele discipline: engleză, franceză, istorie, literatură, sociologie, mate, biologie, chimie, IT / computer science (acestea sunt disciplinele la care se poate da examen în centrele din RO). Întâlnirile cu trainerii se pot organiza 1:1, precum și în grupe de 3 sau 5. Participarea la aceste ședințe demo este gratuită, urmând să decideți din toamnă dacă vreți să continuați și în ce “formulă”. Aspectele financiare le vom discuta după experiența la demo-uri, prin intermediul email-urilor.
vă rog să scrieți pe admin@redesignngo.com dacă doriți să participați la aceste întâlniri, pentru a vă trimite link-urile de întâlnire online (probabil prin google meet)