Asta scriam, în septembrie 2020, acum 3 ani.
Astăzi, titlul este Am retras copilul (acum 4 ani), am semnat contractul (și pentru anul școlar 2023-2024). Acum… ce facem? Vă povestim cum arată viața dintr-o perspectivă tot mai clară.✨
Între timp:
mulți părinți care abia tatonau opțiunile educaționale prin 2019 s-au deprins cu încrederea în copii (unii sunt deja studenți și/sau antreprenori p-aici sau p-afară);
G Suite for Education a devenit Google Workspace;
folderele voastre se umplu - greu, dar tot mai asumat, mai ales de către copii - la capitolul “portofoliu”;
unii dintre voi au pornit în propria explorare, dincolo de sugestiile noastre on și off-line. Vă rugăm, și pe această cale, împărtășiți din experiențele voastre. Sunt de mare ajutor pentru ceilalți. Eu tot povestesc despre mine și copiii mei, devin plictisitoare…
Înainte de pandemie ne întâlneam în câteva “noduri de rețea”. Acum reconfigurăm:
în Grădina Botanică din București - așa cum povesteam și în NL trecut, Cristina & Marian Hanciarec se ocupă de organizarea de acolo (0741 215 652) și avem deja grup de w-app pt Botanică.
Un alt loc de întâlnire este sediul Arheia - arheia.ro - unde o familie de erudiți, Guran & Goilav, au construit o școală umanistă (dar și a umanității) în jurul celor 4 copii proprii. Ei sunt arhi-cunoscuți pentru proiectul Școala de la Bunești
La început de octombrie demarăm și la Iași, în colaborare cu Facultatea de Arte Vizuale și Design.
Revin cu adresele din Cluj si Iași
În urma discuțiilor cu nou-veniții în CEREHARD, aș vrea să re-lămurim niște lucruri:
NU suntem școală-umbrelă. Nu impunem o programă, un program, nu facem “foi matricole” pe baza notelor puse de părinți la diverse discipline standard. CEREHARD este British Curriculum School de tip EOTAS (Educație complet diferită de standard), sugerăm urmarea programei de pe gov.uk secțiunea Educație (linkul pe care îl aveți îi în contract);
Nu purtăm “drapelul” home-schooling. Milităm pentru reglementarea HS dar nu suntem provideri de HS (vezi pct. 1). Eu am pornit de la ideea de HS cu propriii mei copii, așa cum povestesc în introducerea de pe site, dar experiențele pe care le-am avut de-a lungul timpului m-au redirecționat către produsul actual - EOTAS - care poate include diverse variante de educație - toate, personalizate. Acum 8-10 ani am tatonat afilierea la un sistem de școli-umbrelă din SUA, dar lipsa unei forme de legalizare m-au făcut să mă reorientez către sistemul educațional din UK;
Copiii care termină KS 5 (anii 12 și 13) și dau 2 examene AL pot urma cursurile oricărei universități din RO. Pentru asta, solicită echivalarea diplomei de bac. Găsiți detalii pe site-ul CNRED.
Pentru orice universitate din afara RO nu este nevoie de echivalare - în alte țări, învățământul superior chiar are autonomie și fiecare facultate își stabilește propriile criterii de admitere, examenele IGCSE și AL fiind recunoscute prin definiție. Există nenumărate universități la care contează mai degrabă portofoliul și interviul decât examenele standard - nu la noi, evident…
Universitățile sunt momentan libere se folosească ce sistem de echivalare își doresc. In prima imagine vedeți sistemul oficial Cambridge de echivalare a “notelor” (litere de la A-E) cu un procentaj, acesta nefiind neapărat suprapus peste criteriile din sistemul nostru. Iar in a doua aveți regulamentul de admitere al universității USAMV din București, in care apare un alt tip de echivalare.
❗În ce privește SAT + GED - examene pe care le dau cei înscriși la școli umbrelă din SUA - am văzut situații în care au fost echivalate cu bac-ul și situații în care nu au fost. Nu știu care este legea / articolul / ordinul în baza căruia se echivalează sau nu.
Centrele cu care colaborăm își păstrează autonomia prin specificul, metoda, atitudinea etc. caracteristice. Înscrierea copiilor la CEREHARD în cadrul acestor centre NU este obligatorie.
Inspecția ICEOTAS a fost programată pentru primăvara lui 2024. Atunci vor fi vizitate centrele cu care colaborăm și vor fi evaluați copiii / familiile care solicită evaluare.
Reamintesc că ținem aproape prin intermediul FB
și al substack, platforma pe care publicăm NL.
📚Reamintesc lista cărților pe care le tipărim cât de curând:
(1)"What Makes Us Smart: The Computational Logic of Human Cognition”, de Samuel Gershman;
(2) "Democratic Education: A Beginning of a Story", de Yaacov Hecht;
(3) "After Summerhill", de Hussein Lucas;
(4) "A New Morning. Co-create school with the children", de Bas Rosenbrand;
(5) cărțile din colecția A. S. Neill, “tatăl” educației democratice.
Joi 28 Septembrie ora 17:30 avem o întâlnire cu Gabriela Hingley de la AlterEdu Cluj pe Google Meet!
https://meet.google.com/zzc-iuiy-uwh
Cod: zzc-iuiy-uwh
✊Pentru pregătirea examenelor IGCSE / AL colaborăm cu AlterEdu Cluj.
Nu uitați de “A fi tu”, de Anil Seth. Se poate comanda la noi, direct, sau de la Cărturești📚
Închei cu un pasaj din această carte, pentru a vă stârni interesul:
“(…) principalele scopuri ale științei conștienței sunt explicarea, previziunea și controlul proprietăților fenomenologice ale experienței conștiente. Aceasta înseamnă a explica de ce o anumită experiență conștientă este așa cum este – de ce are proprietățile fenomenologice pe care le are – în termeni de mecanisme și procese fizice care se desfășoară în creier și în corp. Aceste explicații ar trebui să ne permită să prezicem când anume vor avea loc anumite experiențe subiective specifice și să le putem controla intervenind în mecanismele care le stau la bază. Pe scurt, abordarea adevăratei probleme (a conștienței) necesită să explicăm de ce un anumit tipar de activitate cerebrală – sau de alt proces fizic – se potrivește unui anumit tip de experiență conștientă, nu numai să constatăm că asta se întâmplă.”
💻Alte articole:
La prima intalnire cu CEREHARD am simtit pentru prima data cum e sa fii putin liber.
La a doua intalnire, Miruna mi-a raspuns intr-un timp record la toate intrebarile pe care le-am avut si sentimentul de libertate s-a mai adancit putin si ii multumesc foarte mult pentru asta.
Acum, dupa acest NL care a concentrat si organizat toate informatiile de care eu, ca parinte, am avut nevoie, incepem cu adevarat detoxifierea de scoala standard.
Multumesc pentru inspiratie si tot sprijinul acordat.