…10 ani de la înființarea Asociației Re-Design.
La final de 2013 depuneam actele la judecătorie, iar în ianuarie 2014 primeam codul de identificare fiscală. Scopul Re-Design, descris în actul constitutiv, este:
“(a) înființarea unui centru în cadrul căruia se vor organiza dezbateri, conferințe, cursuri, școli de vară care vor aborda, într-o manieră holistă, teme legate de cultură și educație;
(b) promovarea unui tip de educație care să reprezinte o alternativă la educația de tip cartezian (pe domenii de studiu separate), cu impact direct în dezvoltarea cât mai complexă a tinerilor (și nu numai), sub conceptul de școală ideală. Școala ideală reconsideră domeniul educației, propunând o abordare holistă a cunoașterii umane in general, evită separarea pe domenii științifice și artistice (sau în real și uman) având drept scop conștientizarea, de către orice ființă umană, a tuturor capacităților sale, dezvoltarea competențelor la nivel individual, în context social dar și planetar / universal;
(c) promovarea dialogului intercultural și a proiectelor multinaționale din domenii implicate în dezvoltarea și aprofundarea cunoașterii;
(d) promovarea autenticului prin programe de cercetare inter-, intra- și transdisciplinare naționale și internaționale.”
Îmi aduc aminte și acum zâmbetul doamnei judecător, care mi-a citit atent draftul de act constitutiv și statutul și mi-a corectat câteva formulări - există chiar un act adițional cu modificările respective… Mi-ar plăcea să-i pot spune că am îndeplinit scopul descris în actul constitutiv. Nu știu dacă alternativa educațională pe care o dezvoltăm e școala ideală dar… cu siguranță nu e un substantiv, ci un verb. E un proces. Nu e o clădire, ci o filosofie de viață. Încă în dezvoltare, rafinare, evoluție.
Ce mi se pare mie cel mai important ca “achiziție” în acest proces e conștientizarea - la care tot mai mulți dintre noi, părinții care ne dorim o educație potrivită copiilor noștri, avem acces. Este un prim pas dintr-o serie întreagă de etape pe care le parcurgem împreună cu puii noștri - rememorând / retrăind propria noastră copilărie. Ce-mi aduc eu aminte foarte clar este atemporalitatea, imposibilitatea de a înțelege concepte precum “ieri”, “mâine”, “trecut” sau “viitor” - ai mei încercau să-mi explice consecințele unei fapte sau ale unei tentative de acțiune… La câțiva anișori, trăiam într-un prezent perpetuu, fără a-mi pune problema consecințelor faptelor și gândurilor mele. Mi-a folosit asta atunci când mi-am crescut propriii copii. Mi-ar plăcea să adunăm într-o carte sau într-un album astfel de conștientizări de la cât mai mulți. Din păcate, încă ne domină individualismul - odată ce ne-am văzut cu “sacii-n căruță”, dispărem din peisaj, fără a lăsa măcar o consemnare a efortului nostru, ca să fie spre folosul celor care ar merge pe aceeași cărare dar le e teamă. Este, probabil, un proces natural - zeci de ani de suspiciune, de neîncredere, de “măști” care și‐au pus amprenta pe fețele noastre nu au cum să se spulbere dintr-o dată.
Avem tendința de a-i judeca pe ceilalți după propriile noastre măsuri. Există chiar o “regulă nescrisă”, formulată în diverse moduri, esența ei fiind că nu-i vedem pe ceilalți așa cum sunt ei, ci-i vedem așa cum suntem noi, de fapt. Ne “oglindim” în ceilalți. Vedem în ei, adesea, ceea ce nu ne place la noi. Cred că fericirea “este atunci când” imaginea pe care o vedem în celălalt e frumusețea întruchipată.
Avem tendința de a reține preferențial anumite idei și de a “croșeta” tot felul de realități care ne satisfac nevoia de a avea dreptate. Circulă, de exemplu, pe “rețele” acest text despre Cerehard (mi l-a trimis recent un părinte), nu știu cine este autorul, dar vorbește despre noi:
“They are even worse than HLA or WRA as they are only an educational center, not a school, and they cannot issue a transcript if you are asked for one as a proof that you are providing your children with an education. A couple of years ago there was a pretty huge scandal regarding them and the lack of paperwork needed to cover the kids from a legal point of view… in Romania there is no legislation for providing distance learning education for secondary school years. If you come from a school from Romania it must offer educational with physical presence in an educational unit. Otherwise, the only option to homeschool safely is to have your children registered in a school outside of Romania, that works and is registered legally there (it doesn’t really matter if is an umbrella, accredited as all of them follow under the same principle). The accreditation is rather valuable to proceed with recognizing the studies at the end of their school years so they can access higher education.
The real test to know if a school is valid and you get what you pay for is if at the end of the school year they can provide you with a transcript that has the HAGUE apostile. The apostiled documents are usually provided at an extra cost, but this is the definitive proof the school is valid, not just a simple educational center that have in their commercial name the word “school”
Textul este o colecție de presupuneri și neadevăruri adunate de-a valma, pe modelul în care “funcționează” și teoriile conspirației:
Cerehard nu are cum fi better or worse than WRA sau HLA, deoarece este altceva. E ca și cum ai compara mere cu pisici. Cerehard e British Curriculum School - adică școală cu curriculum britanic. Așa scrie pe certificatul de acreditare. Că suntem școală. Numele școlii este CEntrul de Rsurse pentru Educație Holistă al Asociației Re-Design. Re-Design este ong-ul care administrează școala. Nu poți face o școală decât prin intermediul unui ong sau al unui srl. Cerehard aparține unui alt sistem educațional, care nu oferă foaie matricolă. Facem fișe de evaluare, descriptive, testăm copiii (îndeobște la cerere), facem evaluări formative. La 16 și la 18 ani, copiii dau testele standard IGCSE și AL. Le pot da la ce vârste vor ei, 16 și 18 sunt doar orientative. Câteva zeci de copii din Cerehard sunt acum studenți, atât în RO cât și în afara ei. La revenirea în sistemul RO din alt sistem educațional, orice copil este supus procedurilor art. 125 din ROFUIP. Nu e nevoie de foi matricole, dacă acestea nu se întocmesc (legea s-a schimbat încă din 2018 în acest sens). Sunt câteva zeci de copii care au revenit în sistem din Cerehard - au fost înscriși ca audienți, au dat teste de diferență pentru a li se alcătui o foaie matricolă (necesară doar sistemului RO) și au fost înscriși în clasa potrivită vârstei. Așa-zisul “pretty huge scandal” invocat a fost ceea ce se numește o “furtună într-un pahar cu apă” și nu a avut nicio legătură cu foile matricole - a fost o chestiune internă, mai degrabă personală, pornită de un angajat care a evitat prin demisie cercetarea disciplinară. Cerehard este o rețea de micro-centre de învățare, nu școală umbrelă pentru HS. Este pilotată, acreditată, la final de mai 2024 avem inspecția de re-acreditare din partea UK. Eventuala asociere a Cerehard cu HS vine din faptul că am tot povestit că eu am început HS cu copiii mei, în 2012. Ulterior am constat că nu pot avea acoperire legală pentru HS - m-am interesat la ambasada USA, comisia Fulbright - și am demarat, în 2015, configurarea unei alternative noi, sub îndrumarea Penta international, inspectorat agreat de gov UK pentru pilotarea și acreditarea școlilor britanice din afara Marii Britanii.
în ce privește “the real test”, povestea cu apostila de la Haga nu mai e valabilă de mult - pentru a te înscrie la o universitate din afara RO prezinți Certificate of Completion de la Cerehard și certificatele cu rezultatele examenelor IGCSE și / sau AL de la Cambridge. Apostila de la Haga era necesară înainte să apară școlile britanice în RO (adică acum vreo 20 de ani și mai bine).
Deci mesajul o sumă de afirmații false în esență sau prin omisiune. Nu știu cine și de ce scrie astfel de așa-zise informații, până la urmă e de ajutor, pentru că acționează ca un soi de “selecție” a celor care au nevoie cu adevărat de alternativa EOTAS - alternativă nouă, încă “în lucru”, dar care are art. 26 din noua lege a educației de partea ei (articol la formularea căruia am contribuit și noi, atât cât s-a putut).
Referitor la părinții din Bihor “condamnați la închisoare” - o prea-scurtă intervenție pe subiectul HS, în care vorbesc despre lucruri pe care vi le-am spus deja în newsletters anterioare (deci le aveți consemnate deja):
Reiau “programul” pentru care Asociația Re-Design se mobilizează (și) în acest an:
Dezvoltarea CEREHARD și ca școală democratică, cu ajutorul reprezentanților recunoscuți la nivel internațional ai acestei alternative educaționale - suntem deja de câțiva ani pe harta EUDEC / IDEC;
Traducerea și editarea cărților despre educația democratică și despre conexiunea dintre neuroștiință și educație;
Campusul din Crivina / Mehedinți - unde se vor desfășura întâlnirile cereharzilor și cursurile viitoarei universități itinerante de tip arte liberale (pentru început, pe 2 paliere: Patrimoniu - interferențe culturale și Neuroștiință pentru Educație).
Cercetarea cu EEG (electroencefalografie) în colaborare cu UB, UPB și Dolcos lab / Illinois, USA (
https://dolcoslab.beckman.illinois.edu/
) pentru identificarea profilului cerebral caracteristic fiecăruia, profil util în configurarea mediului educațional potrivit.
Florin și Sanda Dolcoș sunt români stabiliți în SUA de vreo 25 de ani, am fost colegi de facultate și ne-am regăsit recent tocmai datorită temelor asemănătoare de cercetare. Îi puteți asculta aici:
https://www.radioromaniacultural.ro/emisiuni/idei-in-nocturna-diaspora/idei-in-nocturna-diaspora-dincolo-de-granite-9-noiembrie2023-nesfarsita-fascinatie-a-creierului-uman-podcast-id40782.html
https://www.radioromaniacultural.ro/emisiuni/idei-in-nocturna-diaspora/idei-in-nocturna-diaspora-dincolo-de-granite-16-noiembrie-2023-florin-dolcos-pentru-a-gasi-solutii-terapeutice-este-esential-ca-cercetarea-sa-fie-conectata-cu-partea-clinica-id40897.html
https://www.radioromaniacultural.ro/emisiuni/idei-in-nocturna-diaspora/idei-in-nocturna-diaspora-dincolo-de-granite-23-noiembrie-2023-sanda-dolcos-america-ofera-in-continuare-posibilitati-extraordinare-podcast-id41018.html