Al 7-lea an școlar la CEREHARD
🌞De azi începem un alt an școlar, după o vară fierbinte din toate punctele de vedere - și termic, dar și ca succesiune de evenimente. 😵
🔴Pentru reînscriere, aveți formularul obișnuit de pe site. 📃
Între 10 și 26 iulie - fix în cea mai caldă perioadă posibil— ne-am aflat la Roma, eu și Miruna, fii-mea, pentru a urma primele cursuri despre metoda Feuerstein, adusă deja în RO de vreo 15 ani.
D-nul Feuerstein e născut în RO, mai multe despre el găsiți aici.
“Surpriza” a fost constatarea că Miruna folosea deja, intuitiv însă, unelte asemănătoare celor caracteristice metodei, iar participarea la curs nu a făcut decât să certifice - și oficial - modul ei de abordare în relația cu copiii pe care-i antrenează. Eu am fost doar audient - cu opinii, evident… - și am putut, astfel, să aflu info direct de la sursă - adică de la echipa asta.
Le-am povestit despre noi, despre abordarea pe care o avem în educarea copiilor în alternativa EOTAS, despre studiul EEG pe care l-am repornit recent și a rămas să gândim împreună un program de evaluare pentru copii și părinți, un soi de “diagnostic”- sau, mai degrabă, anamneză - care să ne ajute pe toți la schițarea soluțiilor potrivite fiecăruia. De ce și părinți? Pentru că, de cele mai multe ori, “problema” e la ei - în fricile, anxietățile, depresiile, disperările lor. Copilul e martor la toate acestea și, îndeobște, preia stările părinților fără a fi capabil să se ferească de componenta distructivă din comportamentele adulților, multe devenite reflexe.
🚗La Roma am ajuns cu mașina, pe un traseu poate mai neobișnuit - Serbia, Kosovo, Albania, ferry de la Durres la Bari, Italia. Am trecut prin Matera, leagăn de civilizație, apoi Napoli și Roma. Ne-am oprit și pe la Herculanum, unul dintre orașele păstrate în cenușa Vezuviului, care le-a și curmat existența acum aproape 2000 de ani.
Cursurile au fost zi-lumină, practic… ne-a rămas un weekend să ne învârtim un pic prin Roma. Bus-ul turistic a fost o opțiune bună în acest context…Cum povesteam într-o postare pe grupul de fb CEREHARD, am petrecut aproape o zi în castelul San Angelo - unul dintre locurile prin care și-a făcut veacul Miruna, în Assasin’s Creed - cel mai fain joc de înțelegere și experimentare a istoriei. Nu vă povestesc ce încântată era să vadă în realitate locurile prin care existase virtual…
În ultima zi de Roma am mers țintă la Capela Sixtină - m-am obișnuit să nu mai “consum” prea mult deodată, pentru că nu-mi mai amintesc nimic. Data viitoare ne concentrăm pe Rafael, cu școala lui din Atena (adică ce re-întemeiem și noi).
La întoarcere am petrecut o zi în Pompei - mai mare ca Herculanum, distrus odată cu acesta. Este o experiență uluitoare să vezi casele superbe cu grădinile lor interioare și camerele pline de fresce frumos colorate, cu deschidere la acele grădini.
Fiecare stradă are “mâncătorii” cu tejghele de piatră, la nivelul cărora se deschid guri mari de oale în care se preparau diverse… La nivel de concept, puține s-au schimbat în arhitectura și urbanismul orașelor.
Am traversat înapoi “glezna cizmei” italiene, de data asta la Brindisi, de unde am trecut marea spre Vlore. Am vrut să văd cu ochii mei ce e cu litoralul ăsta albanez. Trebuie să fie uluitor în… extrasezon. Altfel, dincolo de frumusețea unică a stâncilor care se prăbușesc în marea-cristal, se pare că numărul turiștilor în timpul verii e de 3x mai mare decât al populației Albaniei, ceea ce transformă totul într-o combinație de agonie și extaz… Am stat o noapte la Ksamil, apoi am pornit spre Grecia, șerpuind pe coastă. Am ajuns la un moment dat la peste 2000 m - de acolo ne-am amețit cu un peisaj superb, cu marea aia turcoaz. Am trecut la greci prin Konispol.
Am stat o altă noapte lângă Salonic, apoi am pornit spre întâlnirea școlilor democratice din Europa - de la Lozen, lângă Sofia, Bulgaria. Între 1 și 7 august ne-am împărtășit unii altora diversele experiențe, ne-am bucurat de prezența lui Yaacov Hecht, “tata” școlilor democratice din Israel - cel căruia îi datorez, alături de echipa Edumission 2017 (Helen Singer, Ken Robinson, Sugata Mitra, Peter Gray) acea recunoaștere care a picat într-un moment al vieții mele când mă întrebam dacă tot efortul meu are vreun rost… Fără acea bucată de carton pe care scrie că suntem “one of the groundbreaking schools around the world” nu știu dacă mai aveam putere să continui…
🎇Ăsta a fost programul - la un moment dat, pt că toate căsuțele albe s-au umplut, în final…
✨Pe 8 august am revenit în “patria dragă”, unde ne-am reluat îndeletnicirile. Miruna și-a primit și ea echivalarea de bac (ultimul examen l-a dat în mai, anul ăsta) și… finanțarea pe Start-up nation - dosar depus în august 2022.
🎥Am mai filmat o serie de 3 dialoguri la TVR Cluj - le găsiți pe pagina de fb a Asociației Re-Design.
👪Celor care încă se mai zbat întrebându-se dacă sunt părinți buni, le recomand:
📌Why parents should stop blaming themselves for how their kids turn out?
Și
📚Mă tot gândesc de ceva vreme la un soi de “bibliotecă” de manuale Cambridge, ca să nu risipim bani aiurea. Cei care au terminat cu aceste examene - și iGCSE și AS / AL - poate le împrumutați și altora sau le “dați mai departe”… Re-Design are 2 serii de manuale achiziționate de ceva vreme, care circulă din 2017 printre cei care se pregătesc de AL la mate, chimie, biologie și fizică.
❗Insist… nu sunt obligatorii aceste examene… Sunt absolvenți Cerehard, cu un Certificate of Completion pentru KS 5, care au preferat să-și deschidă o firmă și să lase povestea cu bac-ul pe mai încolo. Nu este o condiție a reușitei în viață.
🌳Se reiau întâlnirile in gradina botanică. Daca vreți să vă vedeți cu alți părinți si copii aveți aici numărul Cristinei, o mămica din comunitate care se va ocupa de administrarea întâlnirilor - Cristina Violeta HANCIAREC 0741 215 652
❤Mulțumim celor care au răspuns chestionarului pentru teza d-nei Ioana Pîrvulescu, despre copiii educați altfel decât la școala standard. Răspunsurile de la voi i-au fost de mare folos! Teza este în Științele Educației.