Nu criticul este cel care contează, nici cei care îl arată cu degetul pe cel care se clatină, sau pe cel care ar fi putut face mai bine.
Creditul merge către cel care este în arenă și are fața mânjită de praf, sudoare și sânge. Către cel care încearcă cu curaj, care greșește, care o dă în bară din nou; care se străduiește din răsputeri să realizeze ceva, plin de entuziasm și devotament; care își dedică timpul pentru o cauză; care știe de la început că, în cel mai bun caz, va triumfa, iar în cel mai rău caz, va eșua încercând cu îndrăzneală și curaj.
Iar ACELA va ști că nu se poate compara niciodată cu cei care nu au gustat nici victoria, nici înfrângerea.
Este un extras din faimosul discurs ținut de Theodore Roosevelt la Sorbona în 1910 (integral).
Este și ceea ce am simțit noi, echipa CEREHARD, în ultimele săptămâni.
CEREHARD s-a născut dintr-o nevoie personală acută de a ne crește copiii în mod autentic, în spiritul libertății și al asumării de drum și de consecințe. Faptul că acest proiect a rezonat cu alte familii și a dovedit că aduce valoare unor sute de părinți și copii este pentru noi una dintre cele mai mari satisfacții.
A crește o comunitate care rezonează și susține aceleași valori este un lucru greu de realizat. Nu suntem perfecți, nici ca oameni, nici ca organizație.
Ca oameni, nu vom fi niciodată, dar ca organizație promitem că ne străduim.
Unii dintre voi v-ați declarat nemulțumiți (circa 20 de familii). V-am auzit, este dreptul vostru și îl respectăm.
Cei care doriți întoarcerea în sistemul tradițional, vă sprijinim. Singurul document de care aveți nevoie de la noi este adeverința CEREHARD, pe care o puteți obține prin completarea acestui formular. Reînscrierea în sistem se face conform ROFUIP. Dacă este cazul, vă ajutăm și în discuțiile cu reprezentanții școlilor sau inspectoratelor.
Cei care doriți accesul în instituții de tip British School Overseas (de ex. Avenor, Transylvania College etc.) vă ajutăm cu contacte și informații.
Cei nemulțumiți de forma contractului - îl revizuim din punct de vedere juridic, fiscal etc. și includem explicații privind termenii folosiți.
Cei care vă simțiți rușinați că faceți parte din comunitatea CEREHARD - ne pare rău că ați trecut prin această experiență și nu dorim să vă expuneți suplimentar. Vă oferim libertatea de a alege o altă cale, potrivită familiilor voastre.
Iar dacă nici una dintre aceste soluții nu vă satisface, vă returnăm taxa de înscriere.
Copiii noștri nu suferă din cauza acestor probleme. Copiii noștri sunt fericiți pentru că noi le putem oferi șansa la o altă educație. Copiii noștri nu sunt târâți în școli, nu se trezesc la ora 7 dimineața, nu le dă nimeni teme de făcut.
A spus Ramona, mămică Cerehard, la ultima întâlnire online a părinților; nu este singura.
Ne pasă de toți copiii noștri și vrem să construim o comunitate de familii care își pot crește și educa pruncii așa cum știu ele că este cel mai potrivit.
Pentru toate acestea, NOI vom fi aici, în continuare, alături de VOI.
Trăim timpuri în care suntem mai conectați ca niciodată.
Conectați, fără să fim însă uniți. Doar uniți avem puterea să schimbăm.
Așa a fost de când e lumea: reușim să construim numai prin colaborare, comunicare și conexiune. Empatia nu se studiază la școala tradițională. Este însă fibra cea mai puternică în ceea ce înseamnă relațiile umane.
Simplul fapt de a arăta și practica empatie ne duce mai departe decât ne-am imaginat, iar copiii noștri au nevoie ca de aer de această abilitate, care se poate învăța inclusiv de către adulți. Avem nevoie doar de curiozitate, asemeni copiilor.
Din 2015 există și un muzeu al empatiei, iar proiectul inițiat de ei cu ocazia pandemiei - From where I’m standing - oferă perspective și exerciții de empatie aplicată.
Recomandări din comunitate
📌Steluțe pe pământ - un film emoționant pentru părinți, copii și profesori, un film care ne ajută să înțelegem ce este dislexia, cum se poate recunoaște și ce drame se ascund dincolo de insuccesul școlar - recomandare Roxana Onea.
📌Da, copile, ai voie! Să râzi tare, chiar dacă e 6 dimineața și restul Universului doarme. Să mergi desculță prin casă, prin pat, pe iarbă, în nisip, în vizită la prieteni, pînă-ți faci tălpile negre. Le spălăm! - recomandare Cristi Lățea.
📌Despre abilitățile necesare în 2030 - recomandare Olimpia Mesa.
📌Introducere în ICEOTAS - webinare susținute în 8 și 23 aprilie. Participarea este gratuită, pe bază de înregistrare.
Education Guide - Environmental Film Festival.
Terra - elemente de geografie fizică. Oceanul planetar. Dinamica apelor oceanice.
- recomandări Monica Nicodim.
📌Drepturile copiilor în mediul digital - părinţii trebuie să le respecte intimitatea online. Poveștile Mării Negre. Cursuri cu certificate free.
Pentru copiii interesați de o carieră în lumea Arctică - webinar 21.04.2021.
- recomandări Adriana Brăescu
📌Tutori faini și cum pot fi găsiți - site-uri, recomandări între părinți și ce preocupări au copiii noștri - pe toate le găsiți pe platforma părinților.
Pentru că nu vă spunem ce înseamnă “școala” sau cum ar trebui să vă creșteți copiii, ci împărtășim experiențe.
Vrem ca această comunitate să fie incluzivă, ca părinții și copiii să simtă că aparțin unui grup în care sunt văzuți și apreciați pentru ceea ce sunt. Educația altfel decât la școală înseamnă să îmbrățișăm lifelong learning - un stil de viață în care învățăm continuu.
Și pentru că tot am pomenit de curiozitate...
Școala, așa cum o știm astăzi, este un concept relativ modern, devenită obligatorie acum în jur de o sută de ani. Înainte, adică în toată istoria omenirii, copiii învățau urmărindu-i pe cei mari și copiind comportamentul lor: petreceau timpul cu adulții, puneau întrebări, ajutau, se jucau cu alți copii etc.
Toate aceste îndeletniciri erau activate de curiozitate.
Copilul este interesat să învețe ceea ce fac adulții pentru ca într-o zi să devină și el la fel. Unul dintre motivele pentru care copiii de astăzi sunt mai puțin curioși este și pentru că educația formală, în școală, este deconectată de la viața reală.
Adulții spun copiilor ce să facă, cum să gândească, cum să-și petreacă timpul, ce activități să desfășoare.
Cheia curiozității este să le oferim copiilor suficient timp, nestructurat de părinți, în care ei să-și descopere interesele și preocupările. Nu pentru o diplomă, pentru o notă sau pentru un tutore.
Sigur că este util să le prezentăm copiilor diverse activități sau preocupări dintre care, poate, unele vor prezenta interes și poate vor deveni pasiuni. Dar este de asemenea jobul nostru de părinți să facem un pas în spate și să-i lăsăm să-și urmeze curiozitatea.
Nu orice interes trebuie să se transforme în educație formală ulterioară, sau cel puțin nu până când copilul și-o dorește.
Câteva idei de care avem nevoie să ne dezvățăm, noi, adulții.
Ținem aproape!
Cu drag,
Echipa CEREHARD
Buna dimineata. Noi multumim pentru cadrul de invatare creat si de sprijinul educational, tot materialul informational publicat zilnic. Este un mare ajutor. Ne economisește timpul pe cate l-am fi petrecut cautand. Asa sunt la un click distanta si sunt matrriale de calitate, cu informatii de top stiinta si tehnologie. Multumim Adriana si echipei. Nimeni nu este perfect, toți invatam pe parcursul vietii. Iar raspunsul de mai sus, la criticile primite, ma incurajeaza ca suntem intr-un mediu de calitate profesionala si umană. Felicitari!